Heb jij last van huisstofmijten. Dan ben je niet alleen, hier heeft ruim 10% van de wereldbevolking last van. Hier leggen we je uit wat te doen tegen huisstofmijtallergie. Je kan bijvoorbeeld een luchtreiniger gebruiken, maar er zijn meerdere maatregelen die je kan treffen. De een effectiever als de ander, maar het beste is het om deze te combineren. Zo zorg je er op meerdere fronten voor dat je zo weinig mogelijk last hebt van die vervelende huisstofmijten.
Inhoudsopgave
- Hoe weet ik dat ik huisstofmijtallergie heb?
- Allergie huisstofmijt symptomen
- Huisstofmijtallergie met een gerichte aanpak
- Tips over wat te doen tegen huisstofmijtallergie
- Het effect van een goede luchtreiniger
- Welke luchtreinigers zijn gevaarlijk?
- Welke luchtreinigers produceren schadelijke ozon?
- Huisstofmijtallergie v.s. pollenallergie
- Conclusie: Wat te doen tegen huisstofmijtallergie
1. Hoe weet ik dat ik huisstofmijtallergie heb?
Huisstofmijtallergie is een van de meest voorkomende allergieën ter wereld, maar veel mensen weten niet dat ze hier last van hebben. In de herfst en winter kunnen de klachten toenemen, daarom worden de klachten vaak met een verkoudheid verward. Bovendien heb bij allergie voor huisstofmijt symptomen die ook nog lijken op verkoudheid.
Daarom zijn er een heleboel mensen die hier last van hebben zonder te weten wat de oorzaak is. En als je de oorzaak niet kent, kan je het probleem ook niet oplossen.
2. Allergie huisstofmijt symptomen
- Niesbuien
- Tranende en jeukende ogen
- Vermoeidheid
- Slecht slapen
- Hoofdpijn
- Eczeem
- Moeite met ademhalen, piepen of hoesten voornamelijk ’s nachts
- Benauwdheid na het opmaken van het bed
- Wakker worden met een verstopte neus of loopneus
Twijfel je of je allergisch bent voor huisstofmijten of last van een andere allergie hebt doe hier de online allergie test.
3. Huisstofmijtallergie met een gerichte aanpak
Als we willen weten wat te doen tegen huisstofmijtallergie. Dan is het eerst belangrijk om te weten onder welke omstandigheden huisstofmijten het beste gedijen. Huisstofmijten houden van warme en vochtige omstandigheden en ze eten huidschilfers. Daarom leven ze het liefst in bedden, beddengoed, tapijten, meubels en ander huistextiel. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de grootste veroorzaker van jouw allergische reactie. Een huisstofmijt kan per dag tot 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan uitwerpselen produceren. Stel je voor koeien zouden dit doen. Deze microscopisch kleine uitwerpselen zweven door de ruimte. Zodra je deze inademt of in je ogen krijgt begint de ellende.
4. Tips over wat te doen tegen huisstofmijtallergie
Nu weten we dus waar huisstofmijten van houden. Kunnen we dit zoveel mogelijk elimineren.
- Vermijd tapijten en stoffen meubels vooral in slaapkamers
- Was beddengoed wekelijks op een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius
- Vermijd opgezette dieren, zware gordijnen en andere stof vangende objecten
- Zorg voor een lagere luchtvochtigheid
- Raadpleeg je arts want er is verschillende medicatie beschikbaar
- Maak regelmatig schoon om zo veel mogelijk huidschilfers en huisstofmijten te verwijderen
- Gebruik een ozon vrije luchtreiniger met H14 HEPA filter
5. Het effect van een goede luchtreiniger
We zeggen opzettelijk een goede luchtreiniger. Want kies je de verkeerde luchtreiniger. Dan heb je meer last van je allergieklachten. Dit zijn de volgende eisen waar een luchtreiniger aan moet voldoen om je allergieklachten te verhelpen.
5.1. Ozon vrij
Kies altijd een luchtreiniger die geen ozon uitstoot. Heb je last van allergieën of gevoelige luchtwegen. Dan zorgt een te hoge ozonconcentratie voor ademhalingsproblemen en geïrriteerde luchtwegen. Daar heb je dankzij die vervelende huisstofmijten al genoeg last van. Dit willen we net verhelpen.
Een te hoge contractie ozon is sowieso slecht voor je gezond Bij langdurige blootstelling heeft dit meerdere gezondheidsrisico’s zoals long en luchtweg beschadiging en hart- en vaatziektes.
5.2. H14 HEPA filter
Een H14 HEPA filter vangt 99.995% van alle deeltjes tot wel 0.2 micron klein. Dat is 5000 keer kleiner dan 1 millimeter. Zorg dat je de hoogste filter klasse gebruikt H14. Deze is 10 keer effectiever dan H13 die filtert 99.95% van de deeltjes. Dat klinkt vreemd dat zo een minuscuul verschil 10 keer beter werkt. Toch is het zo. Voor meer uitleg over HEPA filters en een rekenvoorbeeld waarom H14 10 keer effectiever is klik hier lees dan wat zijn de voordelen van een HEPA-filter.
5.3. Voldoende capaciteit
De capaciteit wordt uitgedrukt als CADR (clean air delivery rate) Dit is het aantal M³ per uur dat er gefilterd wordt. Hoe vaak de ruimte per uur gefilterd moet worden hangt af van de omstandigheden. Afhankelijk van de mate van allergieën en vervuiling maken we een aanbeveling. Benieuwd welke luchtreiniger geschikt is voor jou situatie? Bekijk hier de beste luchtreinigers.
6. Welke luchtreinigers zijn gevaarlijk?
Nu je weet welk type luchtreiniger je allergieklachten tegengaat. Is het ook belangrijk om te weten welk type je moet vermijden. Dit kan extra verwarrend zijn omdat deze luchtreinigers vaak ook HEPA-filters gebruiken in combinatie met technieken die ozon uitstoten.
7. Welke luchtreinigers produceren schadelijke ozon?
7.1. Ionisators/elektrostatische filters
Deze geven negatieve ionen af waar het de schadelijke deeltjes zich aan hechten. Hierdoor dalen deze neer en vliegen ze niet meer door de lucht. Het nadeel hiervan is dat de deeltjes niet gevangen worden in de filter maar door de ruimte liggen deze zal je dus regelmatig moeten schoonmaken om de schadelijke deeltjes te verwijderen. Tijdens het splitsen van de ionen ontstaan er ook schadelijke ozon moleculen. Lees hier meer over wat ionisatie is.
7.2. UV Licht desinfectie
Hierbij wordt de lucht langs een UV-lamp geblazen. Je elimineert bacteriën en virussen als je deze lang genoeg blootstelt aan UV licht. De lucht gaat hier alleen veel te snel langs om het gewenste effect te hebben. Wat wel gebeurt is dat door het UV licht zuurstofmoleculen worden gesplitst. Waarna deze schadelijke ozon moleculen vormen.
7.3. Plasma techniek
Hierbij wordt ozonhoudende plasma gebruikt om negatieve ionen op te wekken en geurmoleculen af te breken. Ook hierbij hechten de deeltjes zich aan de negatieve ionen en dalen deze neer in de ruimte in plaats van deze te filteren.
Dus als je een van de volgende technieken ziet weet je dat je deze het beste links laat liggen.
8. Huisstofmijtallergie v.s. pollenallergie
Beide allergieën hebben veel dezelfde symptomen en worden veroorzaakt door minuscule deeltjes die je inademt en in je ogen krijgt. Het grote verschil is dat pollen van buiten komen en huisstofmijten binnen zitten. Daarom werkt een oplossing goed tegen pollen maar net niet tegen huisstofmijt en andersom. Iets wat tegen beide goed werkt is een Luchtreiniger met HEPA filter. Deze zorgt het hele jaar rond voor schone lucht. Zo kan jij weer vrij ademen.
9. Conclusie: Wat te doen tegen huisstofmijtallergie
Je kan gelukkig meerdere stappen ondernemen om het zo onaangenaam mogelijk te maken voor huisstofmijt. Zoals je beddengoed wekelijks wassen op 60 graden, geen tapijten neer te leggen en de luchtvochtigheid te verlagen. Wil je de oorzaak van je allergie actief tegengaan. Dan is een luchtreiniger de beste keuze en nu weet je waar je op moet letten. Dus geen ozon want dit veroorzaakt net geïrriteerde luchtwegen en ademhalingsproblemen, maar een H14 HEPA filter voor het beste resultaat. Gelukkig weet je nu wat te doen tegen huisstofmijtallergie en weet je welk soort luchtreiniger je nodig hebt.