Blog

Wat is een HEPA filter en wat zijn de voordelen?

May 10, 2024

Wat is een HEPA filter en de voordelen?

Als je opzoek bent naar een luchtreiniger heb je de termen HEPA filter vast al eens gezien en misschien zijn je de verschillende types H13, true HEPA of H14 wel eens opgevallen, maar wat is een HEPA filter precies en wat is het verschil tussen de verschillende HEPA filters. Procentueel lijken de verschillen minimaal, maar dat zijn ze zeker niet zoals we je aan de hand van een rekenvoorbeeld duidelijk zullen maken.

 

Wat is een HEPA filter?

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Arrestance. En zijn is staat de kleinste deeltjes af te vangen dankzij een complex fijnmazig netwerk van dicht gevouwen materiaal, meestal glasvezel. Deeltjes tot 0.2 micron worden afgevangen in de HEPA filter. Ter vergelijking een menselijk haar is gemiddeld 80 micron dik. Hierdoor kan fijnstof, pollen, virussen en bacteriën uit de lucht gefilterd worden

Omdat HEPA filters de hoogste filtratie efficiëntie hebben. Is dit wat je nodig hebt in een lucht reiniger. Naast HEPA bestaan er ook nog EPA filters maar deze worden soms ook als H10, H11 of H12 HEPA aangeduid. Dit is echter onjuist en deze filters zijn dan ook ongeschikt voor een effectieve luchtreiniging.

 

H13, True HEPA en H14 wat is het verschil.

Nu we weten wat is een HEPA filter is. Duiken we er iets dieper en bekijken we het verschil. H14 is het meest efficiënte gevolgd door True HEPA en H13 is het minst efficiënt. H14 haalt 99.995% van de deeltjes tot 0.2 micron uit de lucht. True HEPA 99.97% en H13 99.95%. Nu is je eerste reactie dat is maar een verschil van 0.045% en 0.025% dat zal toch weinig verschil maken. Waarom doen wetenschappers al die moeite voor minder als 0.05%. Het gaat er namelijk om wat er wel nog door de filter heen gaat. Op 100.000 deeltjes laat de H13 er 50 door, de True HEPA 30 en de H14 laat maar 5 deeltjes door. Dat betekent dus dat de H13 10 keer zoveel deeltjes door laat als de H14 en de True HEPA 6 keer zo veel.

In dit voorbeeld rekenen we met 100.000 maar deeltjes worden uitgedrukt in PPM parts per million. Dus op miljoenen deeltjes maakt dat laatste beetje een groot verschil als je er 10 keer zo veel doorlaat. Nu weet je niet alleen wat is een HEPA filter, maar ook wat het verschil is tussen de verschillende soorten. En dat 0.05% verschil toch 10 keer beter is. Dit is de reden dat wij in onze luchtreiniger enkel H14 HEPA filters gebruiken.

 

Ozon vrije luchtreinigers waarom is ozon slecht voor je

Veel luchtreinigers werken met een ionisator, uv of plasma. Daarbij stoten ze negatief geladen ionen uit waaraan de verontreiniging zich hecht. Omdat deze deeltjes zwaarder zijn als lucht vallen ze naar beneden. Hierdoor worden ze niet meer de luchtreiniger gezogen en gefilterd maar vallen ze op de vloer of andere oppervlaken. De deeltjes die je eigenlijk wilden filteren liggen dus gewoon in de ruimte. Die zal dus regelmatig schoongemaakt moeten worden om de deeltjes te verwijderen. Dat staat wat ons betreft haaks wat je met een luchtreiniger wil bereiken, maar dit is niet het grootste probleem van deze techniek. Tijdens dit proces komt er ook ozon vrij dit zorgt voor niet alleen voor een muffe geur en ongezonde binnen lucht, maar kan ook geïrriteerde luchtwegen veroorzaken. Vooral bij personen met allergieën of gevoelige luchtwegen en laat dit nu net het gene zijn dat deze groep probeert tegen te gaan door het gebruik van een luchtreiniger. Ozon brengt nog meer gezondheidsrisico’s met zich mee. Langdurige blootstelling aan een te hoge ozonconcentratie kan zelfs leiden tot blijvende longschade en heeft een negatieve invloed op je Cardiovasculaire systeem. Omdat we graag willen dat onze luchtreinigers zorgen voor een gezonder binnenklimaat in plaats van ongezonder. Geen ozon maar de hoogste kwaliteit HEPA filters. Lees hier de bevindingen van het consumentenbond programma kassa met betrekking tot luchtreinigers die ozon uitstoten.

 

Luchtreinigingstechniek Werking Voor- en nadelen
Ionisator Stoot negatief geladen ionen uit die verontreinigende deeltjes aantrekken en laten neerslaan op oppervlakken. Voordelen: Verwijdert deeltjes uit de lucht. Nadelen: Verontreinigende deeltjes blijven op oppervlakken achter; kan ozon vrijmaken, wat leidt tot ongezonde binnenlucht en irritatie aan luchtwegen.
UV-lamp Gebruikt ultraviolet licht om micro-organismen te doden. Voordelen: Doodt bacteriën en virussen. Nadelen: Filtert geen deeltjes uit de lucht; ozonvorming mogelijk.
Plasmatechnologie Maakt gebruik van geïoniseerde lucht om verontreinigende stoffen af te breken. Voordelen: Effectief tegen geuren en chemische stoffen. Nadelen: Kan ozon produceren, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
HEPA filters Vangen deeltjes op door een fijnmazig filter dat kleine deeltjes vasthoudt. Voordelen: Verwijdert een breed scala aan deeltjes uit de lucht zonder ozonvorming. Nadelen: Vereist regelmatig onderhoud en vervanging van filters.

Drievoudig filter systeem

In combinatie met de H14 HEPA filter gebruiken we ook een filter met geactiveerd koolstof en een voorfilter. De voorfilter vangt stofdeeltjes, dierenharen en andere middelgrote deeltjes. Hierdoor gaat de H14 filter veel langer mee. De voorfilter kan met een stofzuiger voorzichtig gereinigd worden. De Actieve koolstoffilter vangt VOS (vluchtige organische stoffen) dit zijn schadelijke stoffen en chemicaliën. Ook haalt deze nare geurtjes uit de lucht. Wat is een HEPA filter weet je inmiddels. Door deze 3 filters te combineren zorgen we met onze luchtreinigers voor een beter binnenklimaat zodat jij altijd gezonde lucht inademt en de filters niet te snel vervangen hoeven te worden.

Conclusie: Wat is een HEPA filter en wat zijn de voordelen

Nu weet je niet alleen wat is een HEPA filter, maar weet je ook het verschil tussen de verschillende soorten HEPA filters en waarom H14 10 Keer effectiever is dan H13 en 6 keer beter dan een True HEPA. Dit is ook de reden dat wij enkel Ozon vrije luchtreinigers ontwikkelen met meest efficiënte H14 HEPA filters gecombineerd met geactiveerde koolstof. Zo zorgen we voor een gezonde leefomgeving. Voor meer vragen betreft het gebruik van HEPA-filters luchtreinigers kun je terecht bij Höffmayr.