Heb jij last van hooikoorts, Dan is het belangrijk om te weten welke luchtreiniger tegen hooikoorts werkt. Want er zijn een hoop verschillende luchtreinigers. Allemaal met verschillende technieken om de lucht te reinigen. Maar let op een aantal van deze technieken kunnen je klachten erger maken in plaats van verlichten. Daarom leggen we je hier uit welke luchtreiniger tegen hooikoorts jij nodig hebt. Zo kan je weer opgelucht ademhalen en doe je geen miskoop.
Inhoudsopgave
- Welke soorten luchtreinigers zijn er allemaal op de markt
- Luchtreinigers die ozon uitstoten
- Uv-licht desinfectie
- Plasma techniek
- Ozon vrije luchtreinigers
- Wat zijn de risico's van ozon
- Waarom maken ze dan luchtreinigers die ozon uitstoten?
- Welke HEPA-filter is dan het beste?
- Waarom H14 10x beter werkt dan H13
- Wat veroorzaakt hooikoorts?
- Hoeveel capaciteit heeft een luchtreiniger nodig tegen hooikoorts?
- Tips voor het gebruik van een luchtreiniger bij hooikoorts
- Welke luchtreiniger tegen hooikoorts conclusie
1. Welke soorten luchtreinigers zijn er allemaal op de markt
Als je een luchtreiniger zoekt zie je al snel verschillende termen zoals: Ionisator, uv , plasma en HEPA. Maar wat is nu precies het verschil en nog belangrijker welke luchtreiniger werkt tegen hooikoorts en welke niet. Om het nog verwarrender te maken gebruiken sommige luchtreinigers een combinatie van deze verschillende technieken. Je kan deze luchtreiniger verdelen in 2 categorieën. Luchtreinigers die ozon uitstoten en ozonvrije luchtreinigers. Een ozon vrije luchtreiniger is wat je nodig hebt als je last van hooikoorts hebt.
2. Luchtreinigers die ozon uitstoten
2.1. Ionisators
Luchtreinigers met ionisators produceren negatief geladen deeltjes. Deze hechten zich aan de positief geladen deeltjes. Die worden zo te zwaar om te zweven en vallen dan naar beneden.
2.2. Voordelen
- Effectief tegen geurtjes
- Weinig onderhoud
2.3. Nadelen
- Stoot ozon uit
- Deeltjes worden niet gefilterd maar dalen neer in de ruimte
- Ongeschikt voor langdurig gebruik
3. Uv-Licht desinfectie
Luchtreinigers met UV-lampen blazen de lucht langs een UV lamp. Zo proberen ze bacteriën en virussen te elimineren.
3.1. Voordelen
- Effectief tegen geurtjes
3.2. Nadelen
- Stoot ozon uit
- Lucht gaat te snel langs de uv lamp om effectief te zijn
- Vangt geen deeltjes
- Ongeschikt voor langdurig gebruik
4. Plasma techniek
Deze luchtreiniger maken gebruik van ozonhoudende plasma. Dit veroorzaakt een reactie met de lucht waardoor geurmoleculen uit elkaar vallen.
4.1. Voordelen
- Effectief tegen geurtjes
- Weinig onderhoud
4.2. Nadelen
- Stoot ozon uit
- Ongeschikt voor langdurig gebruik
5. Ozon vrije luchtreinigers
5.1. HEPA-Filters
HEPA-filters gebruiken een complex fijnmazig netwerk. De hoogste filterklasse H14, filters 99.995% van alle deeltjes tot 0.2 micron uit de lucht. Een HEPA-filter wordt meestal gebruikt in combinatie met een actieve koolstof filter en een voorfilter.
5.2. Voordelen
- Ozon vrij
- Geschikt voor langdurig gebruik
- Meest effectieve filter techniek tegen deeltjes
5.3. Nadelen
- Filters moeten elke 6 tot 12 maanden vervangen worden
- Minder effectief geurtjes
Zoals je ziet is een luchtreiniger met HEPA Filters de enige ozon vrije techniek. Veel fabrikanten gebruiken een combinatie van HEPA-filters en een van de andere technieken. Ook deze luchtreinigers stoten ozon uit. Hiermee is niet alleen de kans erg groot dat je hooikoorts klachten verergeren, maar loop je ook andere gezondheidsrisico’s.
6. Wat zijn de risico’s van ozon?
Ozon zorgt voor ademhalingsproblemen en geïrriteerde luchtwegen. Vooral als je last hebt van gevoelige luchtwegen of allergieën. Zoals dus hooikoorts of tegen huisstofmijt allergie, dat is wel het laatste wat je wilt. Nog moeilijker ademen en meer last van je luchtwegen. Dit is dus welke luchtreiniger tegen hooikoorts niet werkt. De modellen die ozon uitstoten.
Maar ook voor mensen zonder hooikoorts of gevoelige luchtwegen is ozon schadelijk in te hoge concentraties. Langdurige blootstelling hieraan brengt de volgende risico’s met zich mee
- Long en luchtwegbeschadigingen
- Verhoogt risico op hart- en vaatziektes
7. Waarom maken ze dan luchtreinigers die ozon uitstoten?
Deze luchtreinigers stoten ozon uit als een bijproduct. Koude plasma en ionisators zijn erg effectief in het bestrijden van geurtjes. Omdat deze luchtreinigers ozon uitstoten adviseren ze ook altijd om dit soort luchtreinigers niet te lang aan een stuk te gebruiken en om tijdens het gebruik de ruimte goed te ventileren. Als je last hebt van hooikoorts wil je niet de ramen openzetten en de luchtreiniger maar een paar uur gebruiken. Dit heeft natuurlijk weinig effect tegen hooikoorts.
7.1. De nadelen van een luchtreiniger die ozon uitstoot bij hooikoorts
- Ozon kan je hooikoorts klachten verergeren
- Je moet ventileren waardoor je meer pollen binnenlaat
- Kan niet te lang aan een stuk gebruikt worden
7.2. De voordelen van een ozon vrije luchtreiniger
Je kan een luchtreiniger met HEPA-filter 24 uur per dag 7 dagen per week gebruiken en het is niet nodig om te ventileren. De Luchtreiniger filtert alleen maar schadelijke deeltjes uit te lucht zonder enige uitstoot. Dit is welke luchtreiniger tegen hooikoorts het beste werkt.
- Efficiëntste filter techniek
- Ozon vrij
- 24/7 te gebruiken
8. Welke HEPA-filter is dan het beste?
Nu weet je welke luchtreiniger tegen hooikoorts werkt en welke het tegenovergestelde doen. Komt de volgende vraag welk type HEPA-filter heb ik nodig? HEPA-filters zijn er in verschillende klassen. Een HEPA-filter filtert deeltjes tot 0.2 micron klein. Ter vergelijking een menselijk haar is gemiddeld 80 Micron dik. Dit is dus nog eens 400 keer kleiner. Zo worden dus zelfs de kleinste pollen en allergenen gefilterd.
- H13 HEPA is het minst effectief en filtert 99.95% van de deeltjes
- True HEPA is een stap hoger en filtert 99.97% van de deeltjes
- H14 HEPA is de hoogste filterklasse en filtert 99.995% van de deeltjes
9. Waarom H14 10x beter werkt dan H13
Dit minimale verschil lijkt verwaarloosbaar 0.045% tussen H13 en H14. Het verschil met true HEPA is nog kleiner. Het gaat er echter om hoeveel de filters wel nog doorlaten. Deze veroorzaken namelijk de hooikoorts Hier zie je hoeveel deeltjes de verschillende filters wel doorlaten.
- H13 HEPA op 100.000 deeltjes worden er 50 niet gefilterd
- True HEPA op 100.000 deeltjes worden er 30 niet gefilterd
- H14 HEPA op 100.000 deeltjes worden er 5 niet gefilterd
Zo zie je dat de H13 10 keer zoveel deeltjes doorlaat en de True HEPA 6 keer zoveel deeltjes dan de H14. Deeltjes worden gemeten per miljoen. Dus op al die miljoenen deeltjes gaat dit een groot verschil maken. Daarom Werkt een H14 HEPA filter zo veel beter tegen hooikoorts.
10. Wat veroorzaakt hooikoorts
Om te weten welke luchtreiniger tegen hooikoorts werkt. Kijken we naar de oorzaak van het probleem. Hooikoorts is een allergische reactie op pollen. Je kan allergisch zijn voor verschillende soorten pollen, die weer in verschillende jaargetijden in de lucht aanwezig zijn.
- Lente is de periode dat er vooral boompollen aanwezig zijn. Van onder andere de berk, eik, es of hazelaar.
- Late lente en vroege zomer heb je het meeste last van graspollen. Deze hebben zeer hoge allergene eigenschappen
- Zomer en herfst is de piekperiode voor onkruid zoals: ambrosia bijvoet en weegbree.
- Bij nat weer heb je tussen de lente en herfst net meer last van schimmelsporen. Terwijl de pollen vooral aanwezig zijn bij droog en warm weer.
Voor de actuele pollensituatie kun je de pollenkalender raadplegen.
Deze pollen zijn allemaal microscopisch klein. De meest efficiënte manier om deze deeltjes uit de lucht te filteren is een H14 HEPA filter. Omdat er geen Ozon vrij komt is het dus niet nodig om te ventileren en ramen open te zetten zodat er meer pollen binnen komen. Ook kan je de luchtreiniger zolang gebruiken als het nodig is zonder bang te hoeven zijn voor een te hoge ozon concentratie.
11. Hoeveel capaciteit heeft een luchtreiniger nodig tegen hooikoorts?
Om effectief te zijn tegen hooikoorts moet de lucht vaker door de luchtreiniger om de luchtkwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Voor elk type luchtreiniger geven we een maximaal vloeroppervlak. Heb je last van hooikoorts dan wordt het maximale oppervlak dat gereinigd kan worden kleiner. Dit is afhankelijk van de mate van allergieën en vervuilingen. Op basis hiervan bepalen we een maximaal aanbevolen oppervlak voor onze luchtreinigers. Overcapaciteit is altijd aan te raden met hooikoorts. Zo is de ruimte nog sneller gefilterd en kan de luchtreiniger rustiger werken waardoor deze stiller is.
12. Tips voor het gebruik van een luchtreiniger bij hooikoorts
- Gebruik altijd een ozon vrije luchtreiniger
- Zorg voor voldoende capaciteit. Over capaciteit is nooit slecht
- Houd ramen en deuren zo veel mogelijk dicht
- Zet de luchtreiniger van te voren aan via de app zo is de lucht al gefilterd voor je binnenkomt
- Gebruik je een ruimte op vaste tijden stel dan schema’s in zodat de luchtreiniger automatisch inschakelt.
- Op de automatische stand detecteert de luchtreiniger zelf vervuiling en past daar zijn snelheid op aan.
- Bij zware allergieën kan het nodig zijn de luchtreiniger op een hogere stand te zetten
- Zorg dat de luchtreiniger op de juiste plek staat
- Maak de voorfilter regelmatig schoon
Wat is de juiste plek voor een luchtreiniger? Dit kan verschillen van de situatie voor meer uitleg over de juiste positie en het gebruikt van een luchtreiniger lees dan de blog: "Waar luchtreiniger plaatsen voor het beste resultaat?".
13. Welke luchtreiniger tegen hooikoorts conclusie
Een ozon vrij luchtreiniger is altijd aan te raden, maar zeker bij hooikoorts. Gebruik de hoogste filterklasse namelijk H14 HEPA filters. Zorg voor voldoende capaciteit en neem het liefst wat overcapaciteit. Nu weet jij waar je op moet letten bij het aanschaffen van een luchtreiniger als je last van hooikoorts hebt. Bekijk hier ons assortiment luchtreinigers en welke luchtreiniger tegen hooikoorts het beste bij jouw situatie past.