Blog

Hoe lang moet een luchtreiniger aan staan voor het beste resultaat?

Jun 08, 2024

Hoe lang moet een luchtreiniger aan staan

Iedereen wil gezonde lucht inademen. Dit is nog belangrijker als je last hebt van allergieën of gevoelige luchtwegen. Dan wil je vrij en ongehinderd kunnen ademhalen. Nu is de vraag hoe lang moet een luchtreiniger aan staan voor het beste resultaat. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, die we een voor een zullen bespreken. Bovendien is de ene luchtreiniger de andere niet. Waarom is het ene type wel geschikt en de ander niet. Zo weet jij straks welke luchtreiniger het beste in jouw situatie past. Hoe je deze gebruikt en natuurlijk antwoord op de vraag Hoe lang moet een luchtreiniger aan staan voor de beste luchtkwaliteit.

 

Inhoudsopgave

  1. Waarom altijd een ozon vrije luchtreiniger kiezen?
  2. Welke luchtreiniger is dan wel goed?
  3. Hoe lang moet een luchtreiniger aanstaan voor het beste resultaat?
  4. Hoe lang moet een luchtreiniger aanstaan van tevoren?
  5. Welke capaciteit heb ik nodig?
  6. Welke stand kan ik dan het beste kiezen?
  7. Conclusie: Hoe lang moet een luchtreiniger aanstaan voor het beste resultaat?

 

1.    Waarom altijd een ozon vrije luchtreiniger kiezen?

Er zijn luchtreinigers met ionisators, plasma of UV-technologie. Het grootste nadeel van dit soort luchtreinigers is dat er bij dit proces ozon vrij komt. Als je hier te lang aan blootgesteld wordt heeft dit een hoop negatieve effecten. Daarom wordt bij dit soort luchtreinigers ook altijd afgeraden om deze te lang aan een stuk te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor allerlei klachten. Zoals geïrriteerde luchtwegen en ademhalingsproblemen en dan vooral bij mensen met allergieën en gevoelige luchtwegen. Terwijl als je vraagt. Hoe lang moet een luchtreiniger aan staan als je last hebt van allergieën of gevoelige luchtwegen? Het beste de hele dag om de allergieën en gevoelige luchtwegen zo veel mogelijk of te verlichten.

Ook als je hier geen last van hebt is een te hoge ozonconcentratie ongezond. Als je hier te lang aan blootgesteld wordt zorgt dit op de lange termijn voor schade aan longen en luchtwegen en verhoogt dit het risico op hart- en vaatziekten.

Bovendien filteren deze ionisators geen schadelijke deeltjes. Ze stoten negatieve ionen uit waar de deeltjes zich aan hechten. Deze deeltjes zijn zwaarder dan de lucht en dalen neer zodat ze niet meer rondvliegen. Alleen zijn ze niet gevangen in de filter, maar liggen ze verspreid in de ruimte. Je zal de ruimte dus regelmatig moeten dweilen en schoon maken met een vochtige doek om de schadelijke deeltjes te verwijderen. Hier valt te lezen waarom verschillende gezondheidsinstanties waarschuwen voor het gebruik van luchtreinigers die ozon uitstoten.

Zoals je ziet klinkt het in eerste instantie allemaal erg mooi deze techniek, maar het werkt ten eerste niet naar behoren en nog veel erger zorgt het voor een schadelijk bij product namelijk ozon. Nu weet je dus waarom je altijd voor een ozon vrije luchtreiniger moet kiezen.

 

2.    Welke luchtreiniger is dan wel goed?

De hoogste kwaliteit HEPA-filter H14. Dat is wat je zoekt in een goede luchtreiniger. Deze filtert 99.995% van de deeltjes kleiner als 0.2 micron uit de lucht. Dat is zo klein dat 0.2 micron 5000 keer in een millimeter past.

HEPA-filters zijn en er in verschillende klassen. H13, true HEPA en H14 deze filteren 99.95% 99.97% en 99.995%. Die verschillen lijken minimaal, maar dat is zeker niet zo. Die 0.05% verschil betekend dat een H13 10 keer zo veel deeltjes door laat als een H14 filter. Hoe kan dat dan vraag je je misschien af. Hier een uitgebreide uitleg met rekenvoorbeeld waarom een H14 HEPA filter 10 keer beter is dan een H13. Lees de voordelen van HEPA-filters hier.

 

3.    Hoe lang moet een luchtreiniger aanstaan voor het beste resultaat?

Het beste laat je de luchtreiniger aan staan zolang je in de ruimte bent en hoef je deze pas uit te zetten als je voor langere tijd weg bent. Het is ook geen probleem om de luchtreiniger 24 uur per dag 7 dagen per week aan te laten staan. Zonder die vervelende ionisators of andere ozon uitstoters gebruikt een luchtreiniger veel minder stroom, dus duur is het niet om deze lange tijd te gebruiken. In de meeste gevallen werkt het prima om de luchtreiniger aan te zetten op de automatische stand. Dan zorgt deze automatisch dat de luchtkwaliteit zo goed mogelijk is.

 

4.    Hoe lang moet een luchtreiniger aanstaan van tevoren?

Heb je te maken met allergieën en slechtere luchtkwaliteit dan kan het zeker raadzaam zijn om de luchtreiniger al eerder aan te zetten zodat de lucht gefilterd is als je binnenkomt. Dit kan je doen via de app door de luchtreiniger op afstand aan te zetten of je programmeert vaste tijden in een schema. Dan zet je het beste de luchtreiniger een uur van tevoren of minder aan op de hoogste stand. Dit hangt af van jouw situatie. Twijfel je dan kan je de luchtkwaliteit precies aflezen in de app. Ook kan je aan de kleur van de lamp op het apparaat zien hoe goed of slecht de luchtkwaliteit is.

 

Hoe lang moet een luchtreiniger aan staan voor het beste resultaat

5.    Welke capaciteit heb ik nodig?

Ook dit hangt af van je persoonlijke situatie. Bij elke luchtreiniger staat een maximaal oppervlak. Dit oppervlak is bij milde verontreiniging zonder allergieën. Is er in jouw situatie sprake van meer verontreiniging of allergieën dan hebben we voor elke luchtreiniger andere richtlijnen. Die staan duidelijk in de product beschrijving zodat jij altijd voldoende capaciteit hebt voor jouw situatie. We raden altijd aan om voor wat overcapaciteit te kiezen. De lucht kan niet te vaak gefilterd worden maar wel te weinig. Want hoe lang moet een luchtreiniger aan staan om de lucht in een hele ruimte te reinigen. Dit hangt af van de capaciteit van de luchtreiniger. Dit wordt aangeduid als CADR-waarde (clean air delivery rate). Deze geeft aan hoeveel M³ lucht er per uur door het apparaat gaat en gefilterd wordt.

 

6.    Welke stand kan ik dan het beste kiezen?

Over het algemeen is de automatische stand het beste. Dan meet de PM2.5 sensor de luchtkwaliteit en zodra deze verslechterd gaat de luchtreiniger meer lucht aanzuigen om deze weer op een gezond peil te krijgen. Vervolgens zal deze weer op stand 1 gaan draaien. Dat is het volgende voordeel van een luchtreiniger met overcapaciteit. Deze zal meer lucht filteren, maar zachter draaien en zo dus stiller zijn. Dit zeker fijn als in jouw situatie meer capaciteit nodig is door bijvoorbeeld allergieën. Dan is een grotere luchtreiniger die op stand 1 draait veel stiller als een kleine luchtreiniger op stand 3.

Slaapstand. De naam zegt het al. Heb je de luchtreiniger s ’nachts op je slaapkamer staan. Dan wil je natuurlijk lekker rustig kunnen slapen zonder lawaai, maar ook zonder pollen. Dan zet je de luchtreiniger in de slaap stand dan gaan de lichten uit en draait de ventilator op de fluisterstand. Ideaal voor een goede nachtrust.

 

7.    Conclusie: Hoe lang moet een luchtreiniger aan staan voor het beste resultaat?

Nu weet je niet alleen hoe lang moet een luchtreiniger aan staan en op welke stand, maar ook waarom het belangrijk is een ozon vrij luchtreiniger te kiezen en te zorgen voor voldoende capaciteit. Bekijk hier welke luchtreiniger het beste bij jou past.