Blog

Wat is ionisatie en werkt een ionisator echt?

Jul 30, 2024

Werkt een ionisator echt

Mensen zijn steeds meer bezig met de luchtkwaliteit binnenshuis of op het werk en zijn daarom op zoek naar manieren om deze te verbeteren. Dan is de vraag wat is ionisatie en werkt een ionisator echt, logisch. Dit zijn namelijk termen die je online vaak tegenkomt als je op zoek bent naar manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De gevaren van ionisators

We winden er geen doekjes omheen. Ionisators stoten schadelijk ozon uit tijdens het ionisatieproces. Dit zorgt zelfs voor een slechtere luchtkwaliteit en gezondheidsklachten. Hoe dit kan leggen we je hier uit. Ook leggen we uit waarom een ozonvrije luchtreiniger de beste manier is om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wat is ionisatie?

Bij dit proces worden negatieve ionen opgewekt door zuurstofmoleculen (O2) te splitsen. De overgebleven moleculen (O) vormen samen weer ozon (O3). In tegenstelling tot zuurstof is ozon slecht voor je.

Hoe werkt een ionisator echt?

Een mogelijk gevaarlijke ionisator verspreidt deze negatieve ionen door de ruimte. Deze breken geurmoleculen af en trekken schadelijke deeltjes in de lucht aan. Deze deeltjes klonteren samen omdat ze samen te zwaar zijn, vallen ze uit de lucht. Omdat deze deeltjes op meubels en de vloerlanden en blijven liggen, moet hier regelmatig schoongemaakt worden om deze deeltjes te verwijderen.

wat is ionisatie

Waarom is ozon zo gevaarlijk?

Al in lage concentraties zorgt ozon voor diverse klachten. Langdurige blootstelling aan te hoge concentraties zorgt zelfs voor verschillende gezondheidsrisico's.

  • Hoesten, ademhalingsproblemen en geïrriteerde luchtwegen Vooral personen die al kampen met geïrriteerde luchtwegen, ademhalingsproblemen of allergieën hebben hier het snelste en meeste last van
  • Meer last van long en luchtwegaandoeningen Zoals astma, allergieën, COPD en andere aandoeningen.
  • Ontstekingen en longschade chronische longontsteking kan blijvende longschade veroorzaken bij langdurige blootstelling
  • Verminderde longfunctie Je longen zullen slechter in staat zijn om zuurstof op te nemen
  • Hart- en vaatziekten Door de verminderde zuurstofopname krijg je zuurstofarm bloed. Hierdoor loop je een groter risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn de risico’s en gevaren van ozon kort samengevat, hier lees je meer over de gevaren van ozon . Werkt een ionisator echt was de vraag. Nu weet je waarom niet en wat hier de gevaren van zijn. Er zijn meerdere luchtreinigers die schadelijke ozon uitstoten. Werkt een ionisator echt hetzelfde als de andere luchtreinigers die ozon uitstoten. Soms werken ze bijna hetzelfde soms ook niet. Maar de gevaren zijn hetzelfde.

Bekijk hier de beste luchtreinigers

Welke type luchtreinigers stoten allemaal ozon uit?

Er zijn naast ionisators meerdere soorten luchtreinigers die ozon uitstoten. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit heeft een groot aantal luchtreinigers die verschillende ozon-technieken gebruiken getest. Hiervan overschreed 96% ruim de ozon-uitstootnorm.


Fabrikanten zelf raden ook af om dit soort luchtreinigers te lang te gebruiken en regelmatig te ventileren. Dat is natuurlijk onlogisch, want je wilt de hele dag een zo hoog mogelijke luchtkwaliteit.

Ventileren is over het algemeen altijd wel aan te raden. Behalve wanneer het probleem in de buitenlucht zit. Als je bijvoorbeeld in een vervuilde omgeving zit of last heb van hooikoorts en er een hoop pollen in de lucht zitten. Dan wil je juist dat de binnen lucht zo schoon mogelijk blijft en de buitenlucht buiten houden.

nadelen ionisator

De meest gebruikte technieken in luchtreinigers die ozon uitstoten

De meest gebruikte techieken in luchtreinigers die ozon uitsteken zijn:

  • Ionisator
  • Elektrostatische filters
  • Koude plasma techniek
  • UV licht desinfectie

Het verraderlijke is dat het lijkt of dit soort luchtreinigers de luchtkwaliteit verbeteren. Terwijl het tegenovergestelde gebeurt. Dit is wat de meeste mensen niet weten als ze de vraag stellen. Wat is ionisatie en werkt een ionisator echt?

Dit komt vaak ook door onjuiste productinformatie vanuit de fabrikant, zoals je hier kan zien in de onafhankelijke test van het NVWA voldoet 96% niet aan de norm. Het advies van de NVWA is dan ook om deze niet meer te gebruiken

Wat is de efficiëntste en veiligste luchtreiniging

“Werkt een ionisator echt?” was de vraag. Duidelijk niet, maar je wilt natuurlijk wel weten hoe je dan wel je luchtkwaliteit op een veilige manier kan verbeteren. Daarvoor gebruik je een ozonvrije luchtreiniger met een H14 HEPA filter.

De voordelen van een H14 HEPA filter

  • Ozon vrij
  • Filtert 99.995% van de deeltje
  • Filtert deeltjes tot 0.2 micron klein(0.0002MM)
  • 10X efficiënter dan H13 HEPA
  • Kan veilig 24/7 gebruikt worden

Hoe werkt een H14 HEPA filter?

Een Luchtreiniger met H14 HEPA filter gebruikt een superfijne filter waarin 99.995% van de kleinste deeltjes worden gevangen. In combinatie met actieve koolstof elimineer je op deze manier schadelijke stoffen die meestal microscopisch klein zijn zoals.

  • Fijnstof
  • Pollen
  • Stof
  • Huisstofmijt
  • Sporen & schimmel
  • Bacteriën & virussen
  • Geur
  • Sigaretten rook
  • VOS (vluchtige organische stoffen)
  • Haren van huisdieren
  • Huidschilfers

Waarom is H14 zoveel efficiënter dan H13 of true HEPA?

HEPA-filters zijn er in meerdere soorten. Op het eerste gezicht zou je zeggen, ze zijn allemaal erg efficiënt met 99.995% tot 99.95%. 0.045% verschil, wat maakt dat nu uit. Een hele hoop. Dat zijn namelijk 10X zo veel deeltjes die niet gefilterd worden zoals je hieronder kan zien.

  • HEPA H14 filtert deeltjes niet per 100.00
  • True HEPA filtert 30 deeltjes niet per 100.00. Dat zijn er 6X zo veel
  • HEPA H13 filtert 50 deeltjes niet per 100.00. Dat zijn er  10X zo veel

Aangezien deeltjes per miljoen worden geteld (PPM) maakt het een groot verschil op al die miljoenen deeltjes

Conclusie: Wat is ionisatie en werkt een ionisator echt?

Lucht binnen is tot wel 5 keer ongezonder dan buiten en we brengen gemiddeld 20 uur per dag binnen door. Dan is het logisch dat er veel behoefte is om de lucht kwaliteit binnen te verbeteren. Nu we gezien hebben hoe werkt een ionisator echt.

Weten we dat de beste manier een ozonvrije luchtreiniger met H14 HEPA filter is. Nu heb je een goed alternatief voor ionisatie en een duidelijk antwoord op de vraag wat is ionisatie en werkt een ionisator echt. Dit geldt vooral voor mensen met allergieën, ademhalingsklachten en gevoelige luchtwegen. Voor deze risicogroep is ozon gevaarlijk zelfs in lage concentraties en verergert het de klachten die men probeert te verhelpen. Maar ook voor mensen zonder klachten is ozon gevaarlijk, alleen ervaart men de klachten minder snel.


H14 HEPA is de meest effectieve en veilige manier van luchtreiniging. Een gezond binnen klimaat is voor iedereen aan te raden, maar voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën is een goede manier om deze klachten te verlichten en weer vrij te kunnen ademen. Kies daarom altijd voor een ozon vrije luchtreiniger met H14 HEPA filter. We hebben zo goed en uitgebreid mogelijk antwoord proberen te geven op de vraag, wat is ozon luchtreiniging en is ozon gevaarlijk.