Blog

Wat kost een airco aan stroom per dag in 2024?

Apr 12, 2024

Wat kost een airco aan stroom 2024

Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen die bezig zijn met of nadenken over energietransitie. Met een financiële of ecologische motivatie en vaak een combinatie van beide zoeken we naar alternatieven voor gas. Elektrisch verwarmen is dan een logische stap en zeker nu de salderingsregeling voorlopig nog van kracht blijft wordt de overstap naar elektrisch verwarmen door veel huishoudens gemaakt. Één van de opties die men heeft is een airco. Want de tijd dat je met een airco alleen maar kon koelen is voorbij, maar omdat een airco meer stroom gebruikt tijdens het verwarmen dan tijdens het koelen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat kost een airco aan stroom per dag als ik hiermee ga verwarmen. Dat is natuurlijk afhankelijk van een aantal verschillende factoren en deze zullen we zo goed mogelijk proberen toe te lichten zodat je straks weet wat kost een airco aan stroom per dag in mijn situatie.

 

Het Type airco is als eerst bepalend voor het stroomverbruik

Single split of multi split airco dat is de eerste vraag hierin zijn uiteraard weer verschillende vermogens en varianten, maar gemiddeld genomen gebruikt een single split unit 1 kWh en een multi split 1.8 kWh per uur. Dit is het normale verbruik bij een normale buitentemperatuur. Als je dit vermenigvuldigt met je huidige stroomprijs en het aantal uur dat je de airco laat verwarmen weet je Wat kost een airco aan stroom per dag. Check hier de actuele stroomprijs.

Op het moment van schrijven bedraagt deze €0.25 stel je gebruikt de airco 8 uur lang om een ruimte te verwarmen dan weten we wat kost een multi split airco aan stroom per dag 1.8kHw x €0.25 x 8uur = €3.6 vermenigvuldig je dit met 30 dagen dan is dit een maand bedrag van €108.

 

Wat kost een airco aan stroom per dag in 2024

 

Er zijn natuurlijk een hoop factoren waardoor het stroomverbruik en de kosten hoger uit kunnen vallen en de eerste is dat hoe kouder het buiten is hoe harder de buiten unit van een airco moet werken en dit is nu net wanneer je de verwarming het meeste gebruikt dus op de koude dagen zal het verbruik een stuk hoger liggen Wat kost een airco aan stroom is ook nog afhankelijk van het vermogen van de airco die je nodig hebt voor de oppervlakte van de ruimte die je wenst te verwarmen en hoelang je deze ruimte per dag verwarmt. Ga je meerdere ruimtes door het gehele huis verwarmen dan wordt dit bedrag natuurlijk ook weer een stuk hoger.

Door slim elektrisch te verwarmen kan je zeker besparen op je stookkosten door je gasgebruik te minimaliseren, Buiten dat we willen weten wat kost een airco aan stroom zijn er nog andere voordelen aan het verwarmen met een airco maar er kleven natuurlijk ook een aantal nadelen aan het verwarmen met een airco. Daarom in het kort de voor en nadelen op een rijtje. Zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken.

 

De 3 voordelen van een airco

  1. Bespaar op gas: Over het algemeen is elektrisch verwarmen voordeliger als met gas
  2. Kan een kamer snel opwarmen: Omdat een airco de warme lucht rond blaast is de ruimte sneller warm als met een radiator
  3. Kan ook koelen in de zomer: In de zomer kan een airco koelen. Dus als het in de zomer erg warm wordt binnen kan dit zeker een voordeel zijn.

 

De 6 nadelen van een airco

  1. Extra stroomkosten in de zomer: Heb je de koeling eigenlijk wel nodig in de zomer of wil je de airco vooral als verwarming gaan gebruiken. Want als je dan toch gaat koelen in de zomer brengt dit natuurlijk weer stroomkosten met zich mee die je voorheen niet had en dit kan je besparing in de winter te niet doen.
  2. Minder comfort: Omdat de airco warme lucht rond blaast is de kamer snel op temperatuur maar voor langere duur kan de droge lucht die wordt rond geblazen als onaangenaam ervaren worden.
  3. Maakt geluid: Zowel de binnen als de buiten unit maken geluid en dit kan als hinderlijk ervaren worden. Houd vooral rekening met de plaatsing van de buiten unit dat je hier zo weinig mogelijk hinder van ondervindt.
  4. Elke kamer heeft een aparte unit nodig: Elke kamer die je wilt verwarmen heeft een binnen unit nodig en bijbehorend leidingwerk dit kan uiteindelijk prijzig worden.
  5. Pomp moet soms ontdooien: Bij temperaturen onder de 7 graden moet de condensator ontdooien dan verwarmt de airco niet maar gebruikt deze wel stroom om de condensator te verwarmen.
  6. Hoger stroom gebruik als het vriest: Als het vriest wordt een airco minder efficiënt en gaat het stroom verbruik omhoog. Dus op de koudste dagen wanneer je deze het meeste gebruikt zullen de stroomkosten hoger uitvallen als bovenstaande berekening van wat kost een airco aan stroom per dag.

 

Alternatieve manier van elektrisch verwarmen

Ben je van plan om een airco aan te schaffen omdat je in de zomer behoefte hebt aan koeling dan kan het zeker een goede manier zijn om elektrisch te verwarmen. Is het echter altijd goed uit te houden binnen op de warme zomer dagen, maar is de airco vooral bedoeld om mee te verwarmen en is het koelen mooi meegenomen. Dan ben je waarschijnlijk beter af met een andere en efficiëntere manier van elektrisch verwarmen. Infraroodpanelen zijn in de meeste gevallen dan de beste optie. Ben je nog niet bekend met de werking van infrarood panelen? Klik hier voor een uitgebreide uitleg. 

Infrarood verwarming

Een infrarood verwarmingspaneel gebruikt stralingswarmte om mensen en objecten direct te verwarmen in plaats van alle lucht op te warmen in ruimte zoals een airco of traditionele convectie verwarming zou doen. Dit is een veel efficiëntere manier van verwarmen. Omdat stralingswarmte een heel ander soort warmte is kuin je infrarood verwarming als hoofdverwarming gebruiken, maar is infrarood verwarming ook perfect met het bestaande verwarmingssysteem te combineren om ze een soort hybride verwarmingssysteem te creëren met bij en zone verwarming waarbij het gas en stroom verbruik geminimaliseerd wordt voor een zo laag mogelijke energierekening. 

Wat is goedkoper airco of infraroodverwarming?

Een airco en een infrarood paneel hebben allebei hun eigen voor en nadelen deze hebben we uitgebreid onder de loep genomen in het onderzoek wat is goedkoper airco of infrarood verwarming. Hiervan hebben we een samenvatting. Bekijk hier de vergelijking tussen de kosten van airco en infraroodverwarming.

 

Wat is goedkoper airco of infrarood verwarming?

Initiële Kosten:

De aanschaf en installatie van een airco kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, afhankelijk van het type en de omvang van het systeem. Een airco vereist doorgaans een buitenunit en meerdere binnen units voor gebruik in meerdere kamers. De kosten variëren en kunnen hoog oplopen, vooral omdat men een erkende installateur nodig heeft met een STEK certificaat, aangezien airco-installatie een specialistische klus is. In vergelijking hiermee zijn infraroodpanelen relatief goedkoop, met prijzen variërend van €150 tot €350 per infrarood paneel. Bovendien is de installatie van een infrarood paneel eenvoudig en kan deze vaak zelf worden uitgevoerd, waardoor er meestal geen installatiekosten zijn.

Onderhoudskosten:

Airco's vereisen regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van behuizingen, vervangen van filters en bijvullen van gas. Hoewel de onderhoudskosten bij infraroodverwarming nul zijn, aangezien deze panelen alleen af en toe hoeven te worden afgestoft zonder periodieke inspecties of onderdelen die moeten worden vervangen. 

Veelzijdigheid:

Een belangrijk voordeel van airco's is hun vermogen om zowel te koelen als te verwarmen, wat handig kan zijn in de zomermaanden. Infraroodverwarmingspanelen daarentegen zijn veelzijdig vanwege hun eenvoud en mobiliteit. Ze kunnen gemakkelijk worden verplaatst en bieden gerichte verwarming waar nodig. Dit maakt ze een goede keuze voor situaties waarin flexibiliteit vereist is. Infraroodpanelen zijn inzetbaar als hoofd, zone of bijverwarming en elk paneel is individueel aan te sturen en te programmeren waardoor je zeer gericht en efficiënt kan verwarmen.

Energie-efficiëntie:

Een infrarood verwarmingspaneel staat bekend om zijn hoge energie-efficiëntie omdat het directe warmte uitstraalt naar objecten en mensen, in plaats van de lucht in een ruimte te verwarmen. Dit resulteert in minder energieverspilling en efficiëntere opwarming van de omgeving. Hoewel airco's snel warmte kunnen afgeven door het verwarmen van de lucht, kan de warmte ook snel verdwijnen zodra de airco stopt met blazen. Een infrarood paneel geeft direct warmte af maar heeft wel langer nodig om de gehele ruimte te verwarmen maar omdat dat eerst objecten zoals meubels en muren verwarmt worden die op hun beurt weer de ruimte verwarmen blijft de ruimte ook langer warm.

Persoonlijke voorkeur:

Ten slotte speelt persoonlijke voorkeur een grote rol bij de keuze tussen airco en infraroodverwarming. Sommige mensen geven de voorkeur aan de snelle warmteafgifte van een airco, terwijl anderen de voorkeur geven aan de geleidelijke, comfortabele warmte van infraroodverwarming en de droge airco lucht als onaangenaam ervaren of last hebben van alle stofdeeltjes die continue rond geblazen worden. Het is belangrijk om te overwegen welk type warmte het meest comfortabel aanvoelt en het beste past bij de behoeften van het huishouden.

 

Conclusie:

Als je kijkt naar Wat kost een airco aan stroom en het verbruik van een infrarood paneel dan ben je in veel gevallen met de energie-efficiënte van infrarood verwarming niet duurder uit. Als je dan alle overige kosten zoals installatie aanschaf en onderhoud meeneemt in combinatie met de veelzijdigheid dan is infrarood wellicht de slimste keuze om elektrisch te verwarmen. Bekijk hier ons complete aanbod van elektrische infrarood verwarming?