Blog

Wat is goedkoper gas of infraroodverwarming?

Apr 12, 2024

Wat is goedkoper gas of infraroodverwarming

"Wat is goedkoper gas of infrarood verwarming?" Dit is tegenwoordig een veel gestelde vraag. Logisch ook met de onzekerheid over de gasprijzen, een feit is dat de overheid de mensen van het gas af wil hebben. De kans is groot dat de gasprijzen alleen maar zullen stijgen, voor stroom geld net het tegenovergestelde door het sterk groeiende aantal windmolenparken, zonnepanelen en de stimulatie vanuit de overheid voor de transitie naar groene energie. We bespreken hier de keuze tussen traditionele gasverwarming en moderne infraroodpanelen. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en kosten, en in dit artikel zullen we de financiële aspecten van deze twee opties in vergelijken om een zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag wat is goedkoper gas of infrarood verwarming.

 

Aanschafkosten gas en infraroodverwarming

Laten we beginnen met de initiële kosten. Bij de aanschaf van een gasverwarmingssysteem kun je verwachten dat de kosten voor de aankoop van een verwarmingsketel en de installatie aanzienlijk zijn. Dit kan variëren afhankelijk van het type en de omvang van het systeem. Een infrarood verwarmingspaneel, aan de andere kant, is doorgaans goedkoper in termen van initiële aanschafkosten. De kosten voor installatie van een gasverwarmingssysteem zijn over het algemeen hoger dan die van infraroodverwarming. Het installeren van gasleidingen en ventilatiekanalen kan duur zijn en is complexer dan het ophangen van een infrarood paneel, Dit is iets wat men over het algemeen zelf kan doen waardoor er ook geen installatiekosten zijn bij het verwarmen met infrarood. Dus wat is goedkoper gas of infrarood verwarming als het om aanschafkosten gaat zijn infraroodpanelen in de regel goedkoper. Nu hebben de meeste huishoudens al een gas verwarmingsinstallatie ook dan kunnen infrarode verwarmingspanelen een slimme aanvulling zijn om zo aanzienlijk te besparen op de kosten van gas. Benieuwd naar de prijzen van diverse infraroodpanelen. Bekijk onze beste infraroodpanelen.

 

Wat is goedkoper gas of infraroodverwarming

 

Onderhoudskosten

Gasverwarmingssystemen vereisen regelmatig onderhoud, zoals het controleren van de ketel, het reinigen van de branders en het vervangen van filters. Dit kan in de loop van de tijd behoorlijk oplopen, en deze kosten moeten zeker worden meegenomen in je berekeningen.

Een infrarood paneel heeft geen onderhoud nodig en vereist geen periodieke inspecties of vervanging van onderdelen. Dit zorgt voor lagere lange-termijnkosten.

 

Kosten van Gas tegenover Stroom

Dat is wat de meeste mensen bedoelen met de vraag wat is Goedkoper Gas of Infrarood Verwarming? Dit is een voor de hand liggende kostenvergelijkingen. Gas werd traditioneel als een goedkopere energiebron beschouwd in vergelijking met elektriciteit. Echter, gasprijzen stijgen de laatste jaren flink en zijn erg onvoorspelbaar. Een infrarood verwarmingspaneel werkt op elektriciteit en dit is zeker in combinatie met zonnepanelen een uitstekende manier om flink op je energierekening te besparen. Maar ook zonder zonnepanelen kunnen infraroodpanelen zeker bijdragen aan een lagere energierekening door de hoge energie efficiëntie van infrarood verwarming infrarood straling kan namelijk heel gericht verwarmen. Zo kan je een bepaald deel van de ruimte extra verwarmen zodat het in de zithoek bijvoorbeeld lekker warm is terwijl de thermostaat een paar graden lager kan.

Bekijk hier voor de ontwikkeling van de gasprijzen de laatste jaren

 

Infrarood verwarmingspanelen. De perfecte tussenoplossing.

Het lijkt erop dat de overheid het uiteindelijk wil gaan verplichten om een warmte pomp aan te schaffen en als je kijkt naar het energie rendement van een moderne warmtepomp tegenover een HR ketel, infraroodpanelen of verwarmen met een airco dan is die ongeveer 4 keer zo hoog. Hier staat wel tegenover dat een warmtepomp vele malen duurder is in aanschaf en in de meeste gevallen een hoop bijkomende werkzaamheden zoals het aanleggen van vloerverwarming met hierbij een nieuwe vloer en leidingwerk. Maar als je moderne HR ketel nog lang niet aan vervangen toe is en er staat voorlopig ook geen verbouwing op de planning. Dan is het begrijpelijk dat de stap naar een warmte pomp nu nog te groot is en je dit nog eventjes uitstelt, maar in de tussentijd wil je wel zo energie zuinig verwarmen. Door de relatief lage aanschafwaarde en eenvoudige installatie is een infrarood verwarmingspaneel de ideale aanvulling op je huidige verwarmingssysteem.  

 

Je eigen gedrag en behoeftes

Dus, wat is goedkoper gas of infraroodverwarming Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. We kunnen niet zeggen dat het een of het ander altijd goedkoper of beter is, gasinstallaties en verwarmingspaneel infrarood hebben beide hun voor en nadelen. In de meeste gevallen is een combinatie van je traditionele verwarming infrarood panelen de slimste manier om op een zo op energiezuinig mogelijke manier voor een comfortabel warmte te zorgen. Denk dus vooral zelf goed na waar, wanneer en voor hoelang je een bepaalde ruimte wilt verwarmen. Hierdoor kan je voor jezelf de meest efficiënte manier bedenken, uitproberen en desgewenst aanpassen. Want het gaat er uiteindelijk om wat voor jezelf het fijnste werkt. Met infraroodpanelen heb je nu de mogelijk om op een geheel andere manier te verwarmen als we gewend zijn. Dit vraagt ook om wat gedragsverandering. Het is even wennen om niet gewoon aan de thermostaat in de woonkamer te draaien om de verwarming in alle verschillende kamers in een huis aan te sturen. Nu kan je veel gerichter te werk gaan en hier is de grootste winst te halen als je je afvraagt wat is goedkoper gas of infrarood verwarming. Mogelijk wel allebei als je ze goed laat samenwerken.

 

Conclusie: Wat is goedkoper? Gas of infraroodverwarming?

Over het algemeen verwarmen met infrarood een kosteneffectieve keuze zijn, vooral op de lange termijn, vanwege de lagere onderhouds- en installatiekosten, de energie-efficiëntie en het potentieel om te profiteren van zonne-energie.

Infraroodverwarming is een moderne en duurzame verwarmingsoptie die niet alleen financiële voordelen biedt, maar ook comfort en gemak. Overweeg je behoeften en omstandigheden bij het maken van je keuze tussen gas- en infraroodverwarming, en kies het systeem dat het beste past bij je wensen en budget.