Slimme infrarood verwarming is perfect om gericht en efficiënt te verwarmen. Verwarmen gaat namelijk allang niet meer zoals vroeger met een centrale thermostaat in de woonkamer die het hele huis aanstuurt. Om de vraag “Wanneer verwarming aan in 2024?” te beantwoorden kijken we in deze blog onder andere naar de wattage, plaatsing van panelen en jouw persoonlijke voorkeur. Het aanzetten van de centrale verwarming in 2024 kan tegenwoordig op een veel slimmere manier.
Dit is ook de reden dat wij vinden dat je elk infrarood verwarmingspaneel individueel moet kunnen programmeren en bedienen zodat je zo efficiënt mogelijk kan verwarmen. Daarom heeft elk Höffmayr infrarood paneel een wifithermostaat. Zo bepaal jij precies welk paneel wanneer verwarmt. Dit kan je doen door middel van het programmeren van een schema in de app.
De meeste mensen hebben namelijk een dagelijks ritme wanneer ze opstaan, naar bed gaan of terugkomen van hun werk. Dan kan jij een infrarood paneel elke ochtend en avond de badkamer laten voorverwarmen, maar ook als je niet elke dag op dezelfde tijd een ruimte verwarmt dan schakel je bijvoorbeeld de infraroodpanelen in de woonkamer eenvoudig in via de app voor je vertrekt naar huis zodat jij in een lekker warm huis thuiskomt. Dan komt natuurlijk de vraag voor het beste resultaat wanneer verwarming aan laten springen. Je wilt niet in een koude ruimte komen maar het is ook niet de bedoeling om de kamer onnodig lang van tevoren te verwarmen. Wanneer verwarming aan te zetten hangt af van een aantal factoren.
Door op deze slimme manier te verwarmen kan je veel efficiënter verwarmen en flink besparen op je stookkosten omdat je niet meer onnodig verwarmt en je de controle over elk los paneel hebt via je telefoon. Bekijk hier direct onze energiezuinige infraroodpanelen.
Wattage
We raden altijd overcapaciteit aan van de benodigde wattage van de infrarood panelen. Dit kan mensen afschrikken want die denken dat dit automatisch voor meer stroomverbruik zorgt. Het tegenovergestelde is vaak het geval omdat de ruimte een stuk sneller op temperatuur is gebruik je voor veel kortere tijd meer stroom wat per saldo meestal een lager totaal verbruik oplevert ook omdat de ruimte veel makkelijker op temperatuur wordt gehouden.
Plaatsing van de panelen
Om een middelgrote tot grote ruimte volledig met infrarood panelen te verwarmen gebruik je meerdere panelen die over de ruimte verdeeld zijn voor een gelijkmatige warmte verdeling. Hoe beter je de panelen verdeeld hoe korter de tijd is wanneer verwarming aanzetten van tevoren. Ook bepalend is hoe kort je bij het infrarood paneel staat. Stel je hebt een infrarood paneel aan het plafond hangen waar je recht onderstaat of een infrarood badkamerspiegel waar je voor staat dan zal het hier eerder warm aanvoelen als in de rest van de ruimte omdat je zo dichter bij de warmtebron bent.
Buitentemperatuur/isolatie
Als het erg koud is buiten kan het ook langer duren voor de ruimte op de gewenste temperatuur is vooral als de isolatie van deze ruimte niet optimaal is dan ontsnapt er vooral in de winter veel warmte wat ervoor zorgt dat de tijd wanneer verwarming aan moet om de ruimte op temperatuur te krijgen langer zal zijn als in het voorjaar. Hoe beter je isolatie hoe minder de buitentemperatuur invloed heeft op de vraag wanneer verwarming aan. Weet je niet of je woning goed geïsoleerd is dan vindt je hier meer informatie hoe je dit kan controleren https://www.isolteam.be/nl/nieuws/woning-goed-geisoleerd-doe-test
Persoonlijke voorkeur
Het belangrijkste is niet wanneer verwarming aan, maar wanneer vind jij het lekker warm. Omdat verwarmen met infrarood zorgt voor een hogere gevoelstemperatuur dan omgevingstemperatuur zou doen vermoeden. Dit betekent dat een luchttemperatuur van 18 graden kan aanvoelen als 20 graden door de infrarood stralingswarmte. Wat de een lekker warm vindt is voor iemand anders nog te koud. Het is dus een kwestie van proberen wanneer jij de temperatuur comfortabel vindt en zo kom je er achter wanneer verwarming aan zodat het voor jou aangenaam is.
Temperatuur instellen
Het instellen van de temperatuur op een infrarood paneel heeft verder geen invloed op de warmte die infrarood paneel geeft. Een infrarood verwarmingspaneel kan niet gedimd worden, maar alleen in of uitschakelen. Wat er gebeurt als je de temperatuur instelt is dat het paneel zal verwarmen totdat de ingestelde temperatuur bereikt is om vervolgens uit te schakelen tot de temperatuur met 1 graden zakt om vervolgens weer in te schakelen. Omdat de temperatuur aan de achterkant van het paneel gemeten wordt is dit geen goede weergave van de temperatuur in de gehele ruimte. Zeker niet als de panelen aan de muur of het plafond hangen dan kan er zich hier warmte ophopen waardoor er bijvoorbeeld 23 graden af te lezen valt terwijl de rest van de ruimte pas 17 graden is.
Het kan dan ook geen kwaad om het paneel op bijvoorbeeld op 27 graden of meer in te stellen. Dit betekent niet dat de hele ruimte tot deze temperatuur verwarmd wordt. Ook hier gaat het erom wat voelt comfortabel aan voor jou. Zo weet je dus bijvoorbeeld dat je een paneel op 23 graden instelt en het tweede paneel op 20 graden en je ze beide een half uur van tevoren aanzet om zo de ruimte comfortabel op temperatuur te krijgen.
Wanneer verwarming aan voor het beste resultaat?
Wanneer verwarming aan was de vraag over het inschakelen maar het automatisch uitschakelen is iets wat onnodig verwarmen voorkomt en misschien nog wel meer energie kan besparen. Stel je gaat elke dag rond 23.00 naar bed. Dan stel je alle panelen in om elke dag rond 22:30 uit te schakelen op deze manier vergeet je nooit meer een paneel uit te zetten dat onnodig stroom verbruikt. Hetzelfde geld voor het paneel dat je programmeert om de badkamer in de ochtend te verwarmen deze stel je ook in om automatisch uit te schakelen op de tijd dat je weet dat de badkamer niet meer gebruikt wordt en mocht je nu twijfelen of je een infrarood verwarmingspaneel wel hebt uitgeschakeld dan pak je je telefoon erbij en dan zie het meteen en indien nodig zet je het infrarood paneel alsnog uit. Bekijk hier onze top 3 beste infraroodpanelen bij Höffmayr.