Blog

Wat is goedkoper airco of infrarood verwarming

Dec 22, 2023

Wat is goedkoper airco of infrarood verwarming

Steeds meer mensen zijn opzoek naar een alternatieve manier van verwarmen om zo te besparen op gas. De vraag wat is goedkoper airco of infrarood verwarming is dan ook logisch. Deze verwarmingsmethodes winnen sterk aan populariteit nu de gaskosten onvoorspelbaar zijn en sterk stijgen. Zeker voor degene onder ons met zonnepanelen is elektrisch verwarmen the way to go, maar omdat we zo gewend zijn aan conventionele verwarming met een cv-ketel en radiators is de stap naar een nieuw verwarmingssysteem een stap in het onbekende. Om uit te zoeken wat is goedkoper airco of infrarood verwarming. Gaan we een aantal eigenschappen op een rij zetten met de voor- en nadelen van elk systeem.

 

Aanschaf en installatie kosten

Laten we beginnen met de initiële kosten. Bij de aanschaf van een Airco kun je verwachten dat de kosten voor de aankoop van een airco en de installatie aanzienlijk zijn. Dit kan variëren afhankelijk van het type en de omvang van het systeem. Maar als je airco in meerdere kamers wil gebruiken heb je minimaal een buitenunit en meerdere binnen units nodig. Een infrarood verwarmingspaneel, aan de andere kant kosten ergens tussen de 150 en de 350 euro. Dus zelfs als je voor elke te verwarmen ruimte een of meerdere panelen aanschaft ben je in vergelijking met airco altijd veel goedkoper uit. Ter vergelijking. Bekijk hier de aanschaf prijzen van verschillende naast de prijzen van diverse infrarood panelen.

Wat is goedkoper airco of infrarood verwarming

Klik hier voor ons actuele aanbod

Wat is goedkoper airco of infrarood verwarming?

Omdat men een airco niet zelf mag vullen zonder de correcte bevoegdheid en de installatie een specialistische klus is laat men dit in 9 van de 10 gevallen doen door een erkend installateur. De kosten voor installatie van een airco zijn daardoor een flinke kostenpost.  Het installeren van leidingen en diverse units kan duur zijn en is complexer dan het ophangen van een infrarood paneel, Dit is iets wat men over het algemeen zelf kan doen waardoor er ook geen installatiekosten zijn bij het verwarmen met infrarood, mocht men dit toch door installateur laten doen dan vallen de kosten alsnog vele malen lager uit als bij het laten instaleren van een airco.

Dus wat is goedkoper airco of infrarood verwarming als het om de initiële kosten gaat zijn infraroodpanelen in de regel aanzienlijk goedkoper. Nu hebben de sommige huishoudens al een airco maar ook dan kunnen infrarode verwarmingspanelen een slimme aanvulling zijn om zo nog efficiënter te verwarmen omdat ze beide op een hele andere manier verwarmen.

 

Onderhoudskosten

Airco’s vereisen minder onderhoud als een gasverwarmingsinstallatie dus met beide opties bespaar je al op onderhoudskosten echter bij een airco dient nog steeds de behuizing gereinigd te worden, de filters vervangen en gas bijvullen moet toch gebeuren. Een infrarood paneel hoeft enkel afgestoft te worden en heeft verder geen onderhoud nodig en vereist geen periodieke inspecties of vervanging van onderdelen hierdoor zijn de onderhoudskosten nul. Dus wat is goedkoper airco of infrarood verwarming in het geval van aanschaf installatie en onderhoud infrarood verwarming., maar er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten om rekening mee te houden.

 

Veelzijdigheid

Een overduidelijk voordeel van een airco is dat deze ook kan koelen ook al heeft dit niks te maken met de vraag wat is goedkoper airco of infrarood verwarming, maar als je in de zomer last hebt van een te warme woning of delen hiervan kan dit de beslissende factor zijn als men elektrisch wil verwarmen ongeacht wat is goedkoper airco of infrarood verwarming. Echter is een infrarood verwarmingspaneel veelzijdig door zijn eenvoud en op voetjes makkelijk verplaatsbaar zodat je deze desgewenst kan meenemen en verplaatsen om zo efficiënt mogelijk te verwarmen, helaas heb je hier in de zomer met 30 graden weinig aan. Hierbij een overtuigende winst voor de airco op het gebied van veelzijdigheid.

 Wat is goedkoper airco of infrarood verwarming kachel

Meer vragen over infrarood verwarming? Bekijk hier de veelgestelde vragen.

 

Energie efficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van infraroodverwarming is de hoge mate van energie-efficiëntie. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die de lucht in een ruimte verwarmen, straalt infraroodverwarming directe warmte uit naar objecten en mensen. Hierdoor wordt energie niet verspild aan het verwarmen van ongebruikte lucht in de ruimte, wat resulteert in efficiëntere opwarming van de omgeving. Bovendien kan de gerichte warmteafgifte ervoor zorgen dat er niet onnodig verwarmd wordt.

Naast de efficiëntie kijken we ook naar de opwarmtijd je hebt verschillende soorten infrarood panelen koolstof kristallen panelen hebben een opwarmtijd van 1 tot 2 minuten, bij glazen of keramische panelen zit dit rond de 10 minuten. Dit betekent dat de panelen dan op bedrijfstemperatuur zijn dit wil echter niet zeggen dat de ruimte dan ook warm is. Een Airco verwarmt de ruimte met warme lucht hierdoor voelt het sneller warm aan als bij verwarmen met infrarood omdat een infrarood paneel objecten en mensen verwarmt via stralingswarmte en de warmte weer wordt teruggegeven aan de ruimte. Hierdoor loopt de omgevingstemperatuur sneller op bij een airco als bij infraroodverwarming terwijl bij een lagere omgevingstemperatuur de gevoelstemperatuur bij een infrarood verwarmingspaneel weer hoger is. Beide meten de omgevingstemperatuur de airco stopt dus eerder met verwarmen maar de warmte zal ook veel sneller verdwijnen omdat enkel de lucht verwarmd is.

Bij verwarmen met infrarood duurt de verwarming langer omdat de warmte eerst wordt opgeslagen in muren, meubels en andere objecten in de ruimte hierdoor duurt de warmteafgifte ook langer. Vooral bij glazen infrarood panelen, want deze warmt ook de glasplaat op die nog geruime tijd warmte blijft uitstralen waardoor het veel minder merkbaar is dat de gewenste temperatuur is bereikt zoals bij de airco die stopt met warme lucht uitblazen. In dit geval is het een gelijkspel wat betreft wat is goedkoper airco of infrarood verwarming.

 

Persoonlijke voorkeur

Dit is ook zeker niet onbelangrijk, beide geven een heel ander soort warmte af. De een vind de warmte van een airco heerlijk terwijl de ander droge ogen krijgt van de warme lucht en het geluid hinderlijk vindt. Sommige mensen omschrijven de stralingswarmte van een infrarood paneel als de warmte van de zon op een koude winterdag terwijl een iemand anders vindt dat het veel te lang duurt voor dat het lekker warm is. Infrarood is een nieuwe manier van verwarmen die heel anders werkt als het verwarmen met radiators en een cv-ketel. Omdat men vaker twijfelt of dit de juiste verwarming is moedigen we het aan om dit uit te proberen.

Bestel een infrarood verwarmingspaneel van Höffmayr en probeer deze 14 dagen uit bent u niet tevreden dan mag u deze gewoon terug sturen en heeft u het zelf kunnen ervaren. We weten dat we niet iedereen een infrarood verwarming kunnen verkopen, maar we willen het zoveel mogelijk mensen laten ervaren. Voor ons actuele aanbod klik hier