Blog

De 3 beste infrarood verwarming plafond panelen

Apr 12, 2024

De 3 beste infrarood verwarming plafond panelen

Infrarood verwarming plafond

Infraroodpanelen kunnen heel gericht verwarmen door ze op de juiste plek op te hangen of neer te zetten. Een populaire optie is plafondmontage dit zorgt onder andere voor een gelijkmatige warmtespreiding. Hiernaast heeft plafondmontage nog een aantal voordelen. Om te zorgen dat je na het lezen van deze blog weet of infrarood verwarming plafond montage de beste optie voor jou is belichten we uitgebreid de voor- en nadelen van wand, plafondmontage en vrijstaande infraroodverwarming. Ook hebben we nog een top 3 van de beste infrarood verwarming plafond panelen gemaakt om je te helpen in je keuze.

 

Vrijstaand infrarood verwarmingspaneel

Voor het gemak gaan we ervan uit dat het infrarood paneel met voetjes op de grond wordt neergezet. Bij veel merken worden voetjes niet standaard meegeleverd soms kunnen deze nog los aangeschaft worden dit is wel iets om op te letten. Bij Höffmayr worden al infraroodpanelen standaard inclusief voetjes, beugels, montage materiaal en wifi thermostaat geleverd zodat er geen losse accessoires meer aangeschaft hoeven te worden.

 

Voordelen vrijstaand infrarood verwarmingspaneel

Het infrarood paneel is verplaatsbaar wat voor een hoge mate van flexibiliteit zorgt zodat je het infrarood paneel mee kan nemen naar een andere ruimte of plek zodat je altijd precies kan verwarmen waar jij dit graag wilt. Dit kan ook voor een kostenbesparing zorgen op deze manier heb je geen 2 panelen voor 2 plekken nodig als je het paneel steeds meeneemt. Een ander voordeel is als je nog niet zeker weet waar je het infrarood paneel wilt ophangen dat je dit kan uitproberen door het paneel op verschillende posities te testen zonder overal gaten te moeten boren. Normaal gezien is vrijstaand op de grond de slechtste plek om een infrarood verwarmingspaneel te plaatsen omdat een gedeelte van de stralingswarmte direct door de vloer wordt opgenomen en de warmte ook niet hoog genoeg komt voor een gelijkmatige warmte verdeling. Dit is dus alleen aan te raden in specifieke situaties als je net daar de warmte nodig hebt als je bijvoorbeeld de bank zit en je zet het paneel voor je neer of als je aan je bureau zit en je paneel naast je neerzet of onder je bureau zodat je benen lekker warm zijn.

 

Nadelen Vrijstaand infrarood verwarmingspaneel

Zoals hierboven al benoemd is vrijstaand op de grond de minst efficiënte en in de meeste gevallen de slechtste positie voor een infrarood verwarming omdat de stralingswarmte zich te laag concentreert en niet goed verspreid wordt. Mocht je het infrarood paneel steeds verplaatsen dan kan dit ten eerste een gedoe zijn maar het mooie aan onze slimme infrarood verwarmingspanelen is dat ze allemaal via de app te besturen en programmeren zijn. Dus je kan de ruimte alvast verwarmen met infrarood voor je deze gaat gebruiken. Als je dit paneel ergens anders in gebruik hebt kom je in een koude kamer of je zit in een koude kamer terwijl de andere ruimte aan het opwarmen is. 

infrarood verwarming plafond panelen

Infrarood verwarming wand

Al onze infrarood panelen kunnen met de meegeleverde muurbeugels eenvoudig aan de wand opgehangen worden.

Voordelen Infrarood verwarming wand

Infraroodpanelen stralen de warmte naar voren en dienen dus gericht te worden op het gebied dat je wilt verwarmen. Door de infraroodpanelen aan de wand minimaal 1 meter van de grond te hangen krijg je een goede warmteverdeling. Zeker als je de infraroodpanelen goed verspreid en tactisch positioneert. Afhankelijk van de plek die je wilt verwarmen kan aan de muur de beste positie zijn om de stralingswarmte te richten. In de wand zitten ook meestal al stopcontacten waardoor je het infrarood verwarmingspaneel enkel hoeft op te hangen en in te steken. De glazen design infrarood panelen zijn er in het wit, zwart en spiegel variant en hebben een luxe uitstraling voor aan de wand. Deze zijn ook niet geschikt voor plafond montage.

Nadelen Infrarood verwarming wand

Een infrarood verwarming moet een vrij stralingspad hebben anders wordt de warmte geabsorbeerd door het gene dat in het stralingspad staat. Omdat er meubels tegen de muren staan en er ramen en deuren zijn om rekening mee te houden komt het vaker voor dat je het infrarood verwarmingspaneel niet op de gewenste positie kan ophangen of je hebt niet genoeg ruimte om een aantal infraroodpanelen te verdelen voor een gelijkmatige warmtespreiding. Dit kan vooral in grote ruimtes een probleem zijn waar je echt meerdere panelen nodig . Ook kan het esthetisch onwenselijk zijn om een infrarood paneel aan de wand te hangen. 

Infrarood verwarming wand

Infrarood verwarming plafond

Ons lichtgewicht carbon crystal infraroodpanelen zijn geschikt voor plafondmontage en worden geleverd met de benodigde montage materialen voor bevestiging aan het plafond.

Voordelen Infrarood verwarming plafond

Infrarood verwarming aan het plafond zorgt voor de meest efficiënte warmte verdeling omdat er geen objecten het stralingspad blokkeren. Bovendien is het plafond op lampen na meestal leeg en kan je de infrarood panelen precies zo verdelen dat je de meeste gelijkmatige warmtespreiding door de gehele ruimte krijgt. Zeker bij het verwarmen van grotere ruimtes is infrarood verwarming plafond montage de meest energie efficiënte manier. Als je de warmte op een specifieke plek wil richten kan dit met wandmontage soms onmogelijk zijn, terwijl je met plafondmontage in 99% van de gevallen een infrarood verwarmingspaneel precies boven de gewenste plek kan hangen. Ook hangen de witte infraroodpanelen onopvallend uit het zicht aan het plafond.

Nadelen Infrarood verwarming plafond

Als je onder een infrarood paneel staat zeker met een laag plafond of als je zelf lang bent kan het zijn dat de bovenkant van je hoofd warm aanvoelt en je benen nog koud. Dat is met de positionering wel iets om rekening mee te houden. Hang je een infrarood verwarming boven een tafel of bureau dan blokkeert de tafel de stralingswarmte naar je benen die kunnen dus koud aanvoelen als de gehele ruimte nog niet op temperatuur is. Een oplossing zou kunnen zijn om een klein 480Watt paneel onder je bureau te zetten mocht je hier last van hebben maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden. Heb je een plafond hoger als 3 meter dan kan je de panelen niet strak tegen het plafond monteren dan hangen deze te hoog. Met onze meegeleverde bevestigingsmaterialen voor aan het plafond kan je de panelen maximaal 1 meter lager hangen als het plafond. Zodat een plafondhoogte van 4 meter geschikt blijft dan “zweven” de infraroodpanelen 1 meter lager. Waar je aan de wand meestal voldoende stopcontacten hebt zul je dit op het plafond niet hebben en zal je in de meeste gevallen moeten zorgen voor elektriciteit om de infraroodpanelen op aan te sluiten.

 

De 3 beste infrarood verwarming plafond panelen

We hebben een uitgebreide test gedaan met 5 verschillende infraroodpanelen van verschillende merken uit verschillende prijsklassen. Hieruit maken we een selectie wat volgens ons de 3 beste infrarood verwarming plafond panelen zijn. Bekijk hier de volledige vergelijkingstest tussen de infraroodpanelen. 

 

  • 3e plaats: Ecaros 750 watt infrarood paneel - €515

Dit infrarood paneel geeft net als de andere infraroodpanelen een comfortabele stralingswarmte af maar zorgde voor de laagste temperatuurstijging van de top 3. Deze prestatie zorgt ervoor dat dit paneel op de laatste plaats eindigt.

 

  • 2e plaats: Masterwatt technotherm 800 Watt - €795

Dit infrarood paneel presteerde samen met onze winnaar het beste met het grote verschil dat dit paneel een langere opwarmtijd heeft en pas na 30 minuten op hetzelfde niveau zat hier staat wel tegen over dat dit paneel na enkele uren het beste presteerde maar in onze mening wint snelheid het. Het grootste struikelblok van dit infrarood paneel is de prijs. Dit is een veelvoud van de nummer 1 terwijl de prestaties gelijkwaardig zijn. Bovendien moet er ook nog een losse thermostaat worden aangeschaft wil men het paneel draadloos kunnen bedienen en programmeren. Dat is voor deze prijs wel een misser.

 

  • 1e plaats: Höffmayr carbon crystal 770 Watt - €169

Onze winnaar de prijs kwaliteitverhouding van deze infrarood verwarming is onverslaanbaar en dankzij de allersnelste opwarmtijden en warmte afgifte van alle geteste panelen onze absolute nummer 1. Dankzij de ingebouwde wifi thermostaat is dit paneel direct klaar voor gebruik en dankzij het licht gewicht materiaal niet alleen het snelste warm maar ook het makkelijkste op te hangen aangezien de andere panelen 2 tot 3 keer zo zwaar zijn.

 

Om een vergelijking te kunnen maken hadden alle geteste panelen tussen de 720 en 800 watt, maar dit betekend niet dat het 770 watt infrarood paneel beter is voor uw specifieke situatie dan bijvoorbeeld een 1200 watt of 2 x 600 watt paneel. Om te zorgen voor een comfortabele zone verwarming of zo efficiënt mogelijke warmte verdeling hebben we verschillende wattages carbon crystal infraroodpanelen die geschikt zijn voor plafondmontage. Met dezelfde sterke prijs kwaliteit verhouding als de winnaar van de test. Bekijk hier al onze carbon crystal panelen.