Blog

Is een infrarood kachel zuinig?

Dec 14, 2023

is een infrarood kachel zuinig

Infraroodverwarming staat centraal in de discussie over efficiëntie, en de hamvraag blijft: is een infrarood kachel zuinig? Hier zullen we niet alleen deze vraag beantwoorden, maar ook de nuances onderzoeken van hoe infrarood verwarmingspaneel het beste gebruikt kan worden zodat deze inderdaad zuinig in gebruik is, wanneer deze strategisch wordt ingezet als zoneverwarming en slim wordt geprogrammeerd.

 

Gericht comfort met zoneverwarming 

Een belangrijk aspect van de efficiëntie van infraroodverwarming is het vermogen om gericht comfort te bieden. Hoewel het waar is dat een infrarood kachel niet zo snel een hele ruimte verwarmt zoals traditionele systemen, komt zijn kracht tot uiting wanneer je het inzet als zoneverwarming. Door specifieke zones bij te verwarmen, bespaar je aanzienlijk op energieverbruik en kosten. Het is niet mogelijk om een enkel stuk van een ruimte comfortabel warm te krijgen terwijl de rest ijskoud is. Dit is een misverstand dat dit met een infraroodpaneel mogelijk is. Dit is met geen enkel verwarmingssysteem mogelijk omdat de warmte altijd wegvloeit naar het koude deel. Wat wel mogelijk is het comfort in de gewenste zones te verhogen. Door bijvoorbeeld een zithoek extra te verwarmen met een infrarood kachel. Dit in plaats van de hele ruimte een paar graden extra te moeten verwarmen voor hetzelfde comfort op deze manier is een infrarood kachel zuinig in vergelijking met traditioneel verwarmen. Verwarmen met infrarood werkt anders als men gewend is met convectie verwarming als men deze verschillende eigenschappen goed gebruikt kan dat een groot verschil maken en dan is een infrarood kachel zuinig in gebruik. Voor meer informatie klik hier.

 

Uitgebreid programmeren

Niet alleen vanwege zijn gerichte warmte, maar ook vanwege de programmeerbare functies is een infrarood kachel zuinig te gebruiken als men hier slim mee omgaat. Met een geavanceerde app, ingebouwde thermostaat op elk infrarood paneel. Kun je het infrarood verwarmingspaneel zo instellen dat deze alleen verwarmt wanneer en waar nodig. Dit niveau van controle voorkomt onnodig energieverbruik en hierdoor is een infrarood kachel zuinig.

 

Kies het juiste type en formaat Infrarood paneel.

Infraroodpanelen zijn er in diverse uitvoeringen en wattages. Men is sneller geneigd om een lichtere infrarood verwarming te kiezen omdat deze qua wattage zuiniger is. Echter is de kans groot dat hetzelfde infrarood paneel veel harder moet werken als een groter infrarood paneel en hierdoor uiteindelijk meer energie verbruikt voor hetzelfde resultaat. Wij raden dan ook altijd wat overcapaciteit aan omdat al onze infraroodpanelen over een ingebouwde thermostaat beschikken en zo stoppen met verwarmen als de gewenste temperatuur bereikt is. Hierdoor is de ruimte sneller warm wat fijn is en je gebruikt over een kortere periode meer energie wat vaker hetzelfde of zuiniger is dan over een langere periode minder energie. Plus een langere tijd voor de gewenste temperatuur bereikt is. Het lijkt tegennatuurlijk maar met wat overcapaciteit s een infrarood kachel zuinig omdat deze veel minder lang hoeft te branden Kijk hier voor de verschillende infraroodpanelen

 

Snel opwarmen, langdurig comfort 

Een interessante observatie is dat een infrarood verwarmingspaneel weliswaar snel opwarmt, maar de ruimte niet zo snel warm aanvoelt als bij luchtverwarming. Dit komt doordat infrarood verwarming objecten en oppervlakken direct verwarmt in plaats van de lucht. Hoewel de initiële opwarming iets langer kan duren, resulteert het in langdurig comfort, omdat de verwarmde objecten op hun beurt warmte afgeven aan de omgeving en de ruimte ook minder snel afkoelt in dit opzicht Is een infrarood kachel zuinig.

 

Snelheid versus zuinigheid: Een balans

Het vergelijken van de snelheid van luchtverwarming met de zuinigheid van infrarood verwarming illustreert een interessante balans. Terwijl luchtverwarming sneller warmte afgeeft aan de lucht, is het minder efficiënt omdat het veel energie vereist om de hele ruimte op te warmen. Infrarood verwarming, hoewel iets langzamer in het opwarmen van de lucht, biedt gericht comfort en uiteindelijk lagere energiekosten.

De beste infrarood panelen van Höffmayr:

 

 

 

 

 

Infrarood verwarming combineren met traditionele verwarming

Dit is vooral voor middelgrote en grote ruimtes interessant en op deze manier Is een infrarood kachel zuinig te gebruiken. Zoals hiervoor al uitgelegd duurt het langer voor een infrarood paneel de lucht verwarmt. Als men de lucht met een radiator verwarmt om vervolgens met infraroodpanelen het comfort niveau vasthoudt dan gebruik je beide op hun sterke punten. Op deze manier Is een infrarood kachel zuinig.

 

Energie-efficiëntie in de praktijk: Een persoonlijke ervaring

Laat me een persoonlijke ervaring delen die de zuinigheid van infrarood verwarmingspaneel benadrukt. Door mijn infrarood verwarmingspaneel strategisch te plaatsen en te programmeren, merkte ik niet alleen een duidelijke daling van mijn energierekening, maar ook een consistente warmte in de zones waar ik deze het meest nodig had. Dit benadrukt de kracht van slim gebruik en personalisatie die een infrarood paneel biedt.

 

Is een infrarood kachel zuiniger dan

Bekijk hier al onze infrarood panelen

 

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Naast zuinigheid en controle biedt infrarood verwarming duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Door minder energie te verbruiken en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, draagt het bij aan een groenere levensstijl zonder in te boeten aan comfort. Zeker in combinatie met zonnepanelen is dit een milieuvriendelijke en duurzame oplossing.

 

Lange levensduur en geen onderhoud: Langdurige zuinigheid

De duurzaamheid van infrarood verwarming draagt bij aan de lange levensduur van de infraroodpanelen. Met minder bewegende delen vereist het systeem geen onderhoud, waardoor het een investering is die op de lange termijn zijn waarde behoudt. Dit resulteert in langdurige zuinigheid voor huiseigenaren.

 

Is een infrarood kachel zuinig? Een volmondig ja met strategisch gebruik

Is een infrarood kachel zuinig? Als men het hele huis volhangt met infraroodpanelen en deze aanzet zonder na te denken over hoe deze nieuwe manier van verwarmen het beste tot zijn recht komt zeker niet, maar wanneer je de kracht van zoneverwarming en slimme programmering benut en eventueel combineert met het bestaande verwarmingssysteem in plaats van deze te vervangen. Hoewel het misschien niet zo snel de hele ruimte opwarmt zoals traditionele systemen, biedt het een unieke combinatie van gericht comfort, energiezuinigheid en controle. Dus, als je op zoek bent naar een moderne en efficiënte verwarmingsoplossing, overweeg dan de veelzijdigheid en zuinigheid van infrarood verwarming. Het is een investering die niet alleen je comfort verbetert, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Klik hier voor onze infraroodpanelen