Blog

Wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming?

Apr 28, 2024

Wat is beter Infrarood verwarming of elektrische verwarming

Inleiding

In dit artikel gaan we in op de vraag ‘Wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming?’. Infrarood verwarming en de traditionele elektrische verwarmingssystemen worden vaak vergeleken vanwege hun verschillende werkingsmechanismen en de impact ervan op het binnenklimaat. Terwijl infrarood verwarming stralingswarmte gebruikt om direct objecten en mensen in een ruimte te verwarmen, verwarm je met elektrische verwarmingssystemen als het ware de lucht. Hierbij gaan we specifieker in op het onderwerp en hopen zo dat je straks duidelijk weet welke verwarming het beste bij jou past.

 

De werking van infrarood verwarming

Wat is de werking van infrarood verwarming en wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming? Infrarood verwarming werkt op basis van stralingswarmte, dit betekent dat het niet de lucht in de ruimte verwarmd maar juist mensen en de objecten in de kamer. Wanneer er infraroodstraling op een object valt wordt de energie ervan omgezet in warmte waardoor het object opwarmt. Deze warmteoverdracht is een vergelijkbare ervaring als van de zon, maar dan zonder de schadelijke Uv-straling.

 

De werking van elektrische verwarming

Rondom de vraag ‘wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming’ is het ook handig om te weten hoe de werking van elektrische verwarming is. Bij elektrische panelen wordt er vaak gebruik gemaakt van convectieverwarming, waarbij lucht als medium dient ofwel luchtverwarming genoemd. Het proces begint wanneer het paneel de omringende lucht opwarmt, waardoor deze lucht lichter wordt en op natuurlijke wijze begint te stijgen. Dit creëert uiteindelijk een lagere druk boven het paneel wat de koude lucht dicht bij de grond aantrekt. Deze koude lucht wordt verwarmd zodra het in contact komt met het paneel waardoor er een continu circulatieproces ontstaat. Deze vorm van verwarming biedt een efficiënte manier om een ruimte gelijkmatig te verwarmen zonder dat er een luchtcirculatie nodig is.

 

Het verschil tussen infrarood verwarming en elektrische verwarming

Het grootste verschil tussen infrarood verwarming en elektrische verwarming is de opwarming van de lucht, Bij de elektrische verwarming vindt het transport tussen warmte en koude lucht plaats via de lucht temperatuur. Bij infrarood verwarming speelt lucht als medium geen invloed. Dit houdt in dat de objecten die in de ruimte van de infrarood verwarming staan eerst worden opgewarmd. Zodra de objecten zijn opgewarmd worden de aangestraalde objecten opgewarmd en daarna uiteindelijk ook de lucht in de ruimte.

Wat is beter Infrarood verwarming of elektrische verwarming

 

Gezondere verwarming met infrarood

Minder kans op schimmelvorming

Infraroodverwarming biedt niet alleen comfortabele warmte, maar vermindert ook de kans op schimmelvorming. Traditionele verwarmingssystemen verwarmen de lucht, waardoor vocht zich gemakkelijk kan ophopen en schimmel kan ontwikkelen. Infraroodstraling verwarmt objecten direct, waardoor de luchtvochtigheid op een optimaal niveau blijft. Dit helpt de groei van schimmel te voorkomen, wat belangrijk is voor een gezonder binnenklimaat.

 

Minder stof in de lucht

Infrarood verwarming draagt bij aan een gezonder binnenklimaat door de hoeveelheid stof in de lucht te verminderen. In tegenstelling tot elektrische verwarmingen die lucht circuleren, verwarmt infraroodverwarming direct objecten en mensen in de kamer. Dit minimaliseert de verstoring van stofdeeltjes in de lucht, waardoor allergenen en irriterende stoffen worden verminderd. Als gevolg hiervan ademen personen in de kamer met een infrarood verwarming een schone, frisse lucht in. Dat uiteindelijk ook bijdraagt aan een betere gezondheid.

 

Lagere luchtvochtigheid

Rondom de vraag Wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming? Draagt infraroodverwarming bij aan een gezonder binnenklimaat door de luchtvochtigheid te verlagen. In tegenstelling tot traditionele elektrische verwarming systemen die de lucht verwarmen en vocht vasthouden. Doormiddel van het direct opwarmen van objecten binnen in de desbetreffende kamer van de infrarood verwarming blijft de luchtvochtigheid op een optimaal niveau,

 

Minder ventilatie

 Infraroodverwarming biedt een gezondere optie door de noodzaak voor overmatige ventilatie te verminderen. Traditionele verwarmingssystemen vereisen vaak frequente ventilatie om vocht en ongewenste deeltjes uit de lucht te verwijderen. Met infraroodverwarming wordt de lucht niet overmatig verwarmd, waardoor de behoefte aan ventilatie afneemt. Dit resulteert in een beter behoud van warmte en een meer gebalanceerd binnenklimaat, terwijl het energieverbruik wordt verminderd.

 

Flexibiliteit in installatie

Doordat infraroodpanelen alleen een nabijgelegen stopcontact nodig hebben is de montage een heel stuk makkelijker. Zo kan het infrarood paneel van Höffmayr op elke plek naar keuze geplaatst worden. Of het op de vloer is, de muur of zelfs het plafond. Zo is er rondom de vraag ‘Wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming?’ een aanzienlijk voordeel met betrekking tot de infrarood verwarming.

 

Snellere opwarmtijd

Infrarood warmtepanelen bieden niet alleen gezonde warmte, maar ook een snellere opwarmtijd. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, die tijd nodig hebben om de lucht te verwarmen, leveren infrarood warmtepanelen directe warmte aan objecten en mensen in de kamer. Hierdoor wordt de gewenste temperatuur sneller bereikt, waardoor energie wordt bespaard. Deze snellere opwarmtijd maakt infraroodverwarming een efficiënte en gezonde keuze voor een aangename leef- of werkomgeving.

 

Wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming?

Rondom de vraag ‘Wat is beter? Infrarood verwarming of elektrische verwarming?’ verschilt de werking tussen infraroodverwarming en elektrische verwarming aanzienlijk. Infraroodverwarming verwarmt objecten direct door middel van stralingswarmte, vergelijkbaar met zonnestralen maar zonder schadelijke Uv-straling. Elektrische verwarming daarentegen gebruikt convectie, waarbij lucht als medium fungeert en circulatie ontstaat door het opwarmen en stijgen van lucht.

Het grootste verschil tussen beide is dat infraroodverwarming de lucht niet direct verwarmt, waardoor objecten eerst opwarmen en vervolgens de lucht in de ruimte. Infraroodverwarming biedt ook aantrekkelijke voordelen voor de gezondheid en het comfort. Het minimaliseert schimmelvorming door directe verwarming van objecten, vermindert stof in de lucht door geen luchtcirculatie te veroorzaken, en houdt de luchtvochtigheid op een optimaal niveau. Bovendien vereist het minder ventilatie, wat energie bespaart. Installatie is eenvoudig en flexibel, en het biedt een snellere opwarmtijd, wat resulteert in een efficiëntere en gezondere keuze voor het verwarmen van ruimtes.