Blog

Hoe je huis verwarmen zonder gas?

Dec 21, 2023

Hoe je huis verwarmen zonder gas

Duurzaam verwarmen zonder gas. Hoe doe je dat?

Het verwarmen van je huis zonder gas is een duurzaam alternatief dat bijdraagt aan milieubewust wonen. Er zijn verschillende methoden beschikbaar om je huis op een efficiënte en milieuvriendelijke manier te verwarmen. Een populaire optie is het gebruik van elektrische verwarmingssystemen, zoals infraroodpanelen, elektrische radiatoren, verwarmen met airco of warmtepompen. Infraroodpanelen verwarmen objecten direct, waardoor er minder energie verloren gaat in de lucht. Elektrische radiatoren bieden gecontroleerde verwarming in verschillende kamers. Warmtepompen halen warmte uit de omgevingslucht of grond en verhogen deze naar een bruikbare temperatuur.

Op de vraag hoe je huis verwarmen zonder gas kan elektrisch verwarmen heel erg interessant zijn bij het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie. Zonnepanelen kunnen elektriciteit opwekken voor het aandrijven van elektrische verwarmingssystemen. Zonneboilers gebruiken zonne-energie om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik en verwarming. Een andere manier is het gebruik van pallet of houtkachels maar omdat dit niet echt milieuvriendelijke opties zijn laten we deze hier buiten beschouwing bij de vraag hoe je huis verwarmen zonder gas.

 

Isolatie als basis voor gasvrij verwarmen

Energie-efficiëntie is cruciaal als je wilt weten hoe je huis verwarmen zonder gas. Goede isolatie en luchtdichtheid verminderen warmteverlies, waardoor het energieverbruik wordt geminimaliseerd. Als je een slecht geïsoleerde ruimte hebt is het hoogstwaarschijnlijk verstandiger om eerst te investeren in goede isolatie in plaats van een nieuw verwarmingssysteem.

 Duurzaam verwarmen zonder gas

 

Voor- en nadelen warmtepomp

Een warmtepomp Is over het algemeen de beste manier om je huis zonder gas te verwarmen door de hoge energie efficiëntie van dit systeem. Er zit echter een paar grote nadelen aan dit systeem om te beginnen met de aanschafprijs zelfs met subsidie is deze erg hoog. Ten tweede is het in de meeste gevallen een flinke klus om deze te instaleren aangezien er vloerverwarming nodig is wat weer tot een kleine verbouwing kan leiden inclusief nieuwe vloeren met alle kosten van dien dit zijn over het algemeen klussen die men niet zelf kan/mag doen. Bovendien is het erg zonde om een mooie vloer te moeten vervangen.  Dit gezegd hebbende beschikt u over vloerverwarming of bent u van plan te gaan renoveren of verbouwen en beschikt u over de middelen om dit te bekostigen dan is een warmtepomp de beste optie. Voor informatie over de kosten van een warmtepomp klik hier

 

Infraroodpanelen zijn de perfecte oplossing

Infraroodpanelen worden beschouwd als een ideale tussenoplossing, vooral in het licht van de mogelijke verplichting om over te stappen op warmtepompen. Hoewel warmtepompen een hoog energierendement hebben, zijn ze duurder in aanschaf en vereisen ze vaak extra werkzaamheden. Infraroodpanelen bieden een relatief lage aanschafwaarde en eenvoudige installatie, waardoor ze een ideale aanvulling zijn op het huidige verwarmingssysteem, zelfs als een volledige overstap nog niet haalbaar is.

Andere elektrische alternatieven zijn elektrische radiatoren, infraroodpanelen en airco’s. Door het hoge energie verbruik en lage efficiëntie zijn elektrische radiatoren geen aanrader. Dus om te kijken hoe je huis verwarmen zonder gas vergelijken we een airco en infrarood verwarmingspaneel.

Bij het vergelijken van initiële kosten valt op dat aanschaf en installatie van een airco aanzienlijk duurder zijn dan van een infrarood paneel, die tussen de 150 en 350 euro kosten. Installatie van een airco door een erkende specialist brengt extra kosten met zich mee, terwijl infraroodpanelen eenvoudig zelf te installeren zijn. In termen van veelzijdigheid heeft de airco een voordeel omdat deze ook kan koelen, maar infrarood verwarmingspaneel is makkelijk verplaatsbaar en efficiënt in specifieke ruimtes.

Hoe je huis verwarmen zonder gas

 

 

Onderhoudskosten infrarood verwarming

Onderhoudskosten zijn bij infrarood verwarming minimaal, terwijl airco's regelmatig behuizing en filters vereisen, wat extra kosten met zich meebrengt. Qua energie-efficiëntie blinkt infraroodverwarming uit, aangezien de directe warmte naar objecten en mensen straalt, wat resulteert in efficiëntere opwarming zonder verspilling aan ongebruikte lucht.

Hoewel airco's sneller de lucht in een ruimte verwarmen, hebben infraroodpanelen langer nodig om de ruimte te verwarmen omdat een infrarood paneel objecten en muren verwarmt, wat de warmteafgifte vertraagt. Beide methoden meten de omgevingstemperatuur, maar de persoonlijke voorkeur speelt ook een rol. Sommigen waarderen de stralingswarmte van infrarood, terwijl anderen de voorkeur geven aan de snelle opwarming van een airco.

 

Conclusie: “Hoe je huis verwarmen zonder gas?”

In conclusie, bij het overwegen van wat goedkoper is tussen airco en infraroodverwarming, lijken infraroodpanelen aantrekkelijk vanwege lagere initiële kosten, minimale onderhoudskosten en hoge energie-efficiëntie. Persoonlijke voorkeur en specifieke behoeften van de woning spelen echter ook een rol bij het maken van de uiteindelijke keuze.

Hoe je huis verwarmen zonder gas verwarmen met infrarood blijkt een goed optie te zijn nu is natuurlijk de vraag welke infrarood paneel heb ik nodig. De keuze van het juiste infrarood verwarmingspaneel is essentieel voor kostenefficiënte en comfortabele infrarood verwarming. Het benodigde vermogen wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de te verwarmen ruimte, isolatiewaarde, persoonlijke warmtebehoefte en de gewenste warmteverdeling. Voor woonkamers, waar comfort en gezelligheid centraal staan, zijn zowel enkele infraroodpanelen met hoger wattage als meerdere kleinere infraroodpanelen voor gelijkmatige verwarming geschikt. In badkamers is snel opwarmen cruciaal, en daarom is een infrarood paneel met hoger wattage en spatwaterdichte eigenschappen aan te bevelen. Slaapkamers vereisen vaak een lager wattage, terwijl kantoorruimtes flexibiliteit in stralingsbereik nodig hebben, afhankelijk van de gewenste warmteverdeling.

 

De isolatiewaarde

De isolatiewaarde van de ruimte speelt eveneens een rol; slechtere isolatie vereist doorgaans een hoger vermogen. De persoonlijke warmtebehoefte en de voorkeur voor gelijkmatige warmteverdeling of geconcentreerde warmte beïnvloeden ook de keuze van het infrarood paneel. Het is aan te raden om voor iets meer vermogen te kiezen dan strikt noodzakelijk, gezien al onze infraroodpanelen thermostaat gestuurd zijn. Voor vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn spatwaterdichte glazen of spiegel infraroodpanelen geschikt. Een grafiek met gemiddelde benodigde wattages per vierkante meter voor verschillende scenario's biedt een handige richtlijn.

 

Hoe je huis verwarmen zonder gas

Voor meer informatie over welk paneel je nodig hebt klik hier voor een gedetailleerde blog

 

Is het wel nodig om helemaal van het gas af te gaan?

Ook een gasinstallatie heeft voordelen en infrarood panelen hebben ook nadelen in sommige gevallen. Zoals het verwarmen van grote ruimtes met enkel infrarood. Daarom kan een combinatie van gasverwarming met infrarood panelen de perfecte oplossing zijn. Je gebruikt nog een fractie van het gas als voorheen maar je bent wel een stuk goedkoper uit als enkel verwarmen met infrarood verwarming omdat je de kracht van beide systemen gebruikt en zo de nadelen minimaliseert.

Hoe je huis verwarmen zonder gas als je nog niet toe bent aan een warmtepomp is een combinatie van traditionele verwarming en infraroodpanelen echter de meest intelligente aanpak om op een energiezuinige manier voor een comfortabele warmte te zorgen.

Het is van groot belang om zelf goed na te denken over waar, wanneer en hoelang je een specifieke ruimte wilt verwarmen. Door dit te overwegen, kun je de meest efficiënte methode voor jezelf bedenken, uitproberen en indien nodig aanpassen. Uiteindelijk draait het om wat voor jou het meest comfortabel werkt.

Met infrarood verwarming heb je nu de mogelijkheid om op een geheel andere manier te verwarmen dan we gewend zijn. Dit vereist echter enige gedragsverandering. Het is een aanpassing om niet simpelweg aan de thermostaat in de woonkamer te draaien om de verwarming in alle verschillende kamers van een huis aan te sturen. Nu kun je veel doelgerichter te werk gaan. 

Bekijk hier direct al onze infraroodpanelen van Höffmayr.