Blog

Wat zijn de infrarood verwarming voor en nadelen? Waar moet je op letten bij aankoop?

Jan 12, 2024

Wat zijn de infrarood verwarming voor en nadelen

Inleiding tot Infrarood Verwarming

 is de laatste jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en comfortabele manier om huizen en kantoren te verwarmen. In deze blog gaan wij in op wat de infrarood verwarming voor en nadelen zijn en waar je op moet letten bij de aankoop?

In dit blog duiken wij in op de volgende onderdelen:

 1. Inleiding tot infrarood verwarming
 2. Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming
 3. Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?
 4. Waar moet je op letten bij de aankoop?
 5. Conclusie: Infrarood verwarming voor en nadelen

 

Voordelen van Infrarood Verwarming

Een van de grootste voordelen van infraroodverwarming is de gerichte warmteafgifte. In plaats van de lucht te verwarmen, zoals bij traditionele verwarmingssystemen, straalt infraroodwarmte direct naar objecten en mensen in de kamer. Dit resulteert in een snellere en efficiëntere verwarming, waardoor energie wordt bespaard. Bovendien elimineert het de ongemakken van stofcirculatie en droge lucht. Bekijk hier alle voordelen van Infrarood verwarming:

 

 1. Infrarood verwarming is zuinig:

Op nummer 1 van de vraag: “Wat zijn de infrarood verwarming voor en nadelen?”, is het voordeel dat infrarood verwarming zuiniger is dan de traditionele verwarmingssystemen. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, waarbij de lucht wordt verwarmd, biedt infraroodverwarming een aanzienlijke energiebesparing. De gerichte warmteafgifte zorgt ervoor dat de objecten en mensen in de kamer direct worden verwarmd, wat resulteert in een snellere en betere opwarming van het geen dat je specifiek wilt opwarmen. Hierdoor wordt minder energie verbruikt, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook je energierekening gunstig beïnvloedt. Denk daarbij wel aan om andere verwarmingssystemen door het huis uit te zetten en enkel gebruik te maken van de infrarood verwarming waar nodig.

 

 1. Het plaatsen van een infrarood paneel is gemakkelijk:

Een ander voordeel van infraroodverwarming is het eenvoudige installatieproces van de panelen. Infrarood panelen kunnen aan het plafond, aan de muur of zelfs op de vloer worden gemonteerd, afhankelijk van de specifieke behoeften van de ruimte. De flexibiliteit en installatie maakt het gemakkelijk om ze te integreren in zowel nieuwe als oudere gebouwen. Infrarood verwarming is erg makkelijk om ergens op te hangen met de bestelbare beugels. Lukt het niet om dit op te hangen dan kun je deze gemakkelijk ergens neerzetten met de meegeleverde voetjes.

 

 1. Infrarood verwarming is goedkoper dan een airco:

Op nummer 3 bij de infraroodverwarming voor en nadelen is dat het goedkoper is dan een airco. In vergelijking met airconditioningsystemen zijn infraroodverwarmingen vaak kosteneffectiever, zowel in aanschaf als gebruik. De lagere kotsen, in combinatie met de energiebesparing op de lange termijn, maken infraroodverwarming een budgetvriendelijke keuze voor zowel particuliere als zakelijke toepassingen.

Infrarood verwarming is bovendien qua onderhoud ook een stuk goedkoper dan andere verwarmingssystemen. Naast de installatie waar je geen monteur voor nodig hebt hoef je een infraroodverwarming ook niet te onderhouden. Dit scheelt ook op langer termijn een hoop kosten. Lees hier de volledige blog over de kosten van infrarood verwarming ten opzichte van airco.

 

 1. Infraroodverwarming verbetert de luchtkwaliteit en vermindert stofcirculatie:

Een bijkomend voordeel van infraroodverwarming is dat het de luchtkwaliteit verbetert doordat het geen lucht verplaatst. In traditionele systemen kan stofcirculatie een probleem zijn, wat allergieën en ademhalingsproblemen kan verergeren. Infraroodverwarming elimineert dit probleem, waardoor een schoner en gezonder binnenklimaat ontstaat. Het is belangrijk op te merken dat een zekere mate van luchtcirculatie gunstig is voor het verdelen van verse lucht, maar het gebruik van airconditioning kan juist stofcirculatie bevorderen. Airco's trekken lucht aan, die door filters gaat, maar deze filters kunnen stof vasthouden en bijdragen aan de verspreiding ervan wanneer de lucht weer wordt vrijgegeven. Hierdoor kan infraroodverwarming niet alleen bijdragen aan een gezond binnenklimaat door stofcirculatie te verminderen, maar het kan ook een aantrekkelijke optie zijn voor diegenen die gevoelig zijn voor allergieën of ademhalingsproblemen.

 Wat zijn de infrarood verwarming voor en nadelen

Bekijk hier de infrarood panelen van Höffmayr

 

Nadelen van Infrarood Verwarming

Op basis van de vraag: “Wat zijn de infrarood verwarming voor en nadelen?”, gaan wij nu kijken naar de nadelen ervan. Hoewel infraroodverwarming vele voordelen biedt, zijn er namelijk ook enkele nadelen om in overweging te nemen. Bekijk hieronder de nadelen van Infrarood verwarming:

 

 1. Uniformiteit van Warmteverdeling in Grote Ruimtes:

Een ander punt van overweging is de uniformiteit van warmteverdeling, vooral in grotere ruimtes. Infraroodstraling werkt gericht, wat kan leiden tot kleine variaties in temperatuur op verschillende locaties. Dit kan als een nadeel worden beschouwd, maar er zijn oplossingen beschikbaar, zoals het strategisch plaatsen van meerdere infraroodpanelen.

Mogelijke oplossing: De warmteverdeling kan worden verbeterd door de installatie van meerdere infraroodpanelen op strategische locaties. Dit biedt niet alleen een efficiënte oplossing, maar maakt ook de verwarming van grote ruimtes effectiever.

 

 1. Geen verkoeling ten opzichte van een Airco:

Hoewel infraroodverwarming tal van voordelen biedt, is het belangrijk om de specifieke behoeften van je ruimte in overweging te nemen bij het maken van een keuze tussen infraroodverwarming en airconditioning. Een opmerkelijk voordeel van het kiezen voor airconditioning is de veelzijdigheid ervan in het bieden van zowel verwarming als koeling. Terwijl infraroodverwarming uitblinkt in efficiënte en gerichte warmteafgifte, kan een airco het binnenklimaat gedurende alle seizoenen reguleren.

Met de mogelijkheid om zowel te verwarmen als te koelen, biedt een airconditioningsysteem een uitgebreide oplossing voor het handhaven van een meer comfortabele temperatuur als het gaat om zowel warme als koude weersomstandigheden. De keuze tussen infraroodverwarming en airconditioning hangt uiteindelijk af van jouw specifieke behoeften en de gewenste functionaliteit in verschillende weersomstandigheden.

 

Welk infrarood paneel heb ik nodig?

Nu wij antwoord hebben gegeven op de vraag: “Wat zijn de infrarood verwarming voor en nadelen?”, kun je de keus maken voor welk infrarood paneel jij nodig hebt. 

Bij de aankoop van een infrarood paneel zijn er verschillende overwegingen. Denk aan de vragen: Hoeveel watt infrarood paneel heb ik nodig, waar ga ik hem plaatsen en hoeveel infrarood verwarmingspanelen heb ik nodig? Weet je dit nog niet zeker? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of lees ook de andere blogs van Höffmayr.

Bekijk hier 1 van onze de beste infrarood panelen:

Conclusie: Infrarood Verwarming Voor en Nadelen

Infraroodverwarming biedt breed een scala aan voordelen die het tot een aantrekkelijke keuze maken voor het verwarmen van huizen en kantoren. Het gericht kunnen verwarmen, de eenvoudige installatie, de kosteneffectiviteit en de verbetering van de luchtkwaliteit zijn slechts enkele van de positieve aspecten. Door slim te verwarmen kun je kosten besparen en genieten van een heerlijke temperatuur in koude omstandigheden.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen van infrarood verwarming, zoals het verwarmen van een grotere ruimte en het ontbreken van verkoelingsmogelijkheden vergeleken met airconditioning. Het is essentieel om deze nadelen zorgvuldig af te wegen tegen de voordelen en daarop jouw keuze baseren.

Meer vragen over infrarood verwarming? Neem contact op met Höffmayr of lees hier de veelgestelde vragen.