Blog

Wat is ozon luchtreiniging en is ozon gevaarlijk?

Jun 21, 2024

Wat is ozon luchtreiniging

We merken dat er veel onduidelijkheid is over het gebruik van een ozon luchtreiniger. Online is er verschillende tegenstrijdige informatie te vinden. Maar waar moet je nu op letten en is een ozon luchtreiniger gevaarlijk? Kort gezegd ja, het gebruikt van een ozon luchtreiniger is niet zonder risico. Wat is ozon luchtreiniging en waar moet je op letten? Wij zochten het voor je uit.

Wat is ozon precies?

Zuurstof O² bestaat uit 2 zuurstof moleculen. Ozon O³ bestaat uit 3 zuurstof moleculen. Als zuurstofmoleculen worden gesplitst ontstaan er 2 losse O moleculen. Deze verbinden zich vervolgens weer met normale zuurstof moleculen om zo O³ ozon te vormen. Deze verbindingen worden ook gemaakt als er andere chemische reacties plaats vinden waarbij losse zuurstof moleculen vrijkomen. Dat is ozon op scheikundig niveau. Maar wat is ozon in het dagelijks leven en waar vind je het.

Stratosferische ozon

We kennen allemaal de ozonlaag die de aarde beschermd. Het UV licht van de zon splitst zuurstof moleculen. Deze vormen vervolgens ozon en zo is over miljoenen jaren de ozonlaag ontstaan. Door dit proces kan de ozonlaag zichzelf ook weer herstellen.

Ozon op bodem niveau

Hoog in de lucht helpt ozon ons. Hierbeneden op aarde is ozon schadelijk en willen we de ozonconcentratie zo laag mogelijk houden. Op bodem niveau is de mens grotendeels verantwoordelijk voor de ozon productie. Ozon is een belangrijk component van smog. De grootste boosdoeners zijn:

 • · Fabrieken
 • · Energiecentrales
 • · Verkeer zoals vliegtuigen, schepen en auto’s.

Ozon binnen

Als je in een gebied woont met vervuilde lucht. Dan zal de lucht die je binnen inademt ook vervuild zijn. Vooral een stedelijk gebied of op plaatsen met veel verkeer en industrie heb je hier veel last van. Zeker op zonnige dagen. Dan is de ozonconcentratie nog hoger. Maar ook zijn er apparaten die ozon uit stoten. Soms bewust maar meestal als bijproduct. Voorbeelden van apparaten die ozon uitstoten zijn.

 • · Laserprinters of kopieermachines
 • · Ozon generators
 • · Ionisators
 • · UV-sterilisatie lampen
 • · Ozon luchtreinigers.

Waarom is ozon gevaarlijk

Een te hoge concentratie ozon brengt meerdere gezondheidsrisico met zich mee.

 • · Geïrriteerde luchtwegen Al bij lage ozonconcentraties raken de luchtwegen geïrriteerd. Wat leidt hoesten, keelpijn, kortademigheid, pijn op de borst en aanverwante klachten
 • · Verminderde longfunctie Bij langdurige blootstelling aan ozon wordt je longcapaciteit aangetast en neem je minder zuurstof op.
 • · Long en luchtwegaandoeningen verergeren Heb je bestaande aandoeningen zoals astma, allergieën, COPD of andere long en luchtweg aandoeningen. Dan zal je hier aanzienlijk meer last van hebben door ozon.
 • · Ontstekingen en longschade Ozon kan ontstekingsreacties in de luchtwegen veroorzaken wat zorgt voor chronische ademhalingsproblemen. Langdurige blootstelling aan te hoge ozonconcentratie kan zelfs blijvende schade aan de longen en luchtwegen toebrengen.
 • · Hart- en vaatziekten Doordat je zuurstofopname afneemt zal je bloed minder zuurstof bevatten waardoor je hart harder moet werken. Ozon leidt ook tot verhoogde bloeddruk. Bovendien kan door systemische ontsteking de binnenkant van de bloedvaten beschadigen.

Bekijk hier onze onzonvrije luchtreinigers

Wie heeft een verhoogt risico op klachten?

We merken dat er veel onduidelijkheid bestaat over het gebruik van een ozon luchtreiniger. Online is er verschillende tegenstrijdige informatie te vinden. Maar waar moet je nu op letten en is een ozon luchtreiniger gevaarlijk? Kort gezegd ja, het gebruikt van een ozon luchtreiniger is niet zonder risico.

Wat is ozon en waar moet je op letten? Wij zochten het voor je uit.

 • · Wat is ozon
 • · Is ozon schadelijk en wat zijn de risico’s
 • · Welke luchtreinigers stoten ozon uit
 • · Onderzoek Nederlandse voedsel en waren autoriteit is ozon gevaarlijk
 • · Veilig alternatief ozon luchtreiniger
wat is ozon luchtreiniging

Welke Luchtreinigers produceren ozon?

Er is nog een verschil tussen luchtreinigers die ozon produceren en ozon generators. Ozon luchtreinigers produceren ozon als een bij product en proberen de uitstoot hiervan te verlagen. Terwijl een ozongenerator gevaarlijk ozon genereert als doel.

Ozon generator

Wat is ozon generator dan? Deze produceren ozon en zijn heel effectief in het verwijderen van geuren en het doden van bacteriën en virussen. Deze zijn alleen geschikt voor onbewoonde ruimtes. Omdat een ozongenerator gevaarlijk is door de hoge ozonconcentraties die deze verspreid.

Ionisator/ elektrostatische filters

Hierbij wordt ozonhoudende plasma gebruikt om geurmoleculen af te breken en negatieve ionen op te wekken. Net als bij die ionisator vallen de deeltjes neer in de ruimte in plaats van deze te filteren.

Ionisator/ elektrostatische filters

Deze gebruiken negatief geladen ionen om de lucht te reinigen. Bij het splitsen van deze ionen ontstaan er ook gevaarlijke ozon moleculen. De negatieve ionen trekken schadelijke deeltjes aan, samen worden ze te zwaar.

Hierdoor zweven de deeltjes niet meer rond maar vallen ze neer in de ruimte. Het nadeel hiervan is dat de deeltjes niet gevangen worden in een filter maar in de ruimte blijven liggen. Hier zal je dus regelmatig schoon moeten maken om de deeltjes uiteindelijk te verwijderen.

UV licht desinfectie

Hier wordt de lucht langs een sterke UV-lamp geblazen. Net als bij de ozonlaag splitst het UV licht zuurstof moleculen en ontstaat er ozon. UV licht desinfecteert en dood bacteriën en virussen als deze lang genoeg met het licht in aanraking komen. Bij zit soort ozon luchtreinigers is het contact tussen de lucht en het UV licht te kort om effectief te zijn tegen virussen en bacteriën.

Als ozon zo gevaarlijk is wat is dan het nut van deze techniek?

Dit soort ozon luchtreinigers zijn effectief tegen nare geurtjes. Voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen zijn ze niet geschikt. Omdat ze je klachten verergeren en niet geschikt zijn voor langdurig gebruik. Dan heb je een ozon vrije luchtreiniger met H14 HEPA filter nodig. Deze ozon luchtreinigers heb je in meerdere varianten. Enkel als ionisator of in combinatie met een HEPA filter. Ook met een HEPA-filter is een ozon luchtreiniger niet geschikt Voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen omdat er nog steeds schadelijk ozon geproduceerd wordt.

Waarom is ozon gevaarlijk?

Onderzoek Nederlands voedsel en waren autoriteit naar ozon luchtreinigers

Fabrikanten van deze ozon luchtreinigers claimen dat er slechts minimale hoeveelheden ozon vrij komen bij de bovengenoemde processen. De NVWA heeft 29 verschillende ozon luchtreinigers onderzocht en wat bleek bij 28 van de 29 werd de maximale uitstoot waarde ruimschoots overschreden. Ze adviseren dan ook om dit soort ozon luchtreiniging niet meer te gebruiken. Zie hier het advies van de NVWA.


Een ozon luchtreiniger mag je niet te lang achter elkaar gebruiken en de ruimte moet goed geventileerd zijn. Dit advies geven fabrikanten niet zonder reden. Het is nog niet zo erg als een ozongenerator. Een ozongenerator is zo gevaarlijk dat deze alleen in een onbewoonde ruimte gebruikt mag worden.

Veilig ozon vrij alternatief voor ozon luchtreiniger met H14 HEPA

Een ozon vrije luchtreiniger met H14 HEPA filter is de meest efficiënte manier om lucht te reinigen en een gezond binnen klimaat te creëren. Heb je last van astma, allergieën, COPD of andere long en luchtwegaandoeningen. Dan is dit een zeer effectieve manier om je klachten te verlichten of zelfs helemaal te verhelpen.

Wat is een HEPA filter

Een HEPA-filter bestaat uit een complex fijnmazig netwerk dat deeltjes tot 0.2 micron klein vangt. Ter vergelijking een gemiddeld menselijk haar is 80 micron dik. Dit is dus 400 keer zo klein. Een H14 HEPA filter vangt 99.995% van deze deeltjes. Waaronder:

 • · Stof
 • · Fijnstof
 • · Pollen
 • · Huisstofmijten
 • · Rook
 • · Virussen en bacteriën
 • · Schimmels en sporen
 • · VOS vluchtige organische stoffen
 • · Geuren
 • · Dierenharen
 • · Huidschilfers
Wat is ozon luchtreiniging

Waarom is H14 HEPA 10 keer beter dan H13

HEPA-filters komen in verschillende Filter klassen H13, true HEPA en H14

 • · H13 HEPA is het minst effectief en filtert 99.95% van de deeltjes
 • · True HEPA is een stap hoger en filtert 99.97% van de deeltjes
 • · H14 HEPA is de hoogste filterklasse en filtert 99.995% van de deeltjes

Het verschil lijkt verwaarloosbaar. 0.045% verschil tussen de hoogste en laagste filterklasse. Maar ook al is het verschil minimaal. Toch is H14 10 keer zo effectief dan H13.

 • · H13 HEPA op 100.000 deeltjes worden er 50 niet gefilterd
 • · True HEPA op 100.000 deeltjes worden er 30 niet gefilterd
 • · H14 HEPA op 100.000 deeltjes worden er 5 niet gefilterd

Het gaat namelijk om de deeltjes die wel worden doorgelaten. Die adem je alsnog in. En een H13 filter laat 10 keer zo veel deeltjes door dan een H14. Klik hier als je meer wilt weten over HEPA-filters

Effectief tegen allergieën en soortgelijke klachten

Met een ozon vrije luchtreiniger filter je 99.995% van alle schadelijke deeltjes uit de lucht die zorgen voor klachten. Zo reinig je de lucht op een effectieve en verantwoorde manier. Zo kan jij weer vrij ademen en genieten van een gezond binnen klimaat. Een ozon vrije luchtreiniger met HEPA H14 filter is de meest effectieve manier voor gezonde binnen lucht.

Ozon vrije luchtreinigers kan je 24 uur per dag 7 dagen per week gebruiken. Dit is zelfs aan te raden als veel last hebt van klachten of luchtvervuiling. Zo houd je de luchtkwaliteit in de ruimte op een gezond niveau.

Conclusie wat is ozon luchtreiniging en is ozon gevaarlijk?

Dat ozon schadelijk is, dat is een wetenschappelijk feit. Het gevaar van ozon luchtreiniging is ook groter dan gedacht. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat maar liefst 96% van de geteste ozon luchtreinigers de maximale waarde ruim overschrijden. Dit terwijl fabrikanten beweren dat de ozon uitstoot laag en veilig is. Hier blijkt weinig van waar te zijn. Dit is dan ook de reden dat het NVWA adviseert om dit type luchtreinigers niet meer te gebruiken.

Dit geldt vooral voor mensen met allergieën, ademhalingsklachten en gevoelige luchtwegen. Voor deze risicogroep is ozon gevaarlijk zelfs in lage concentraties en verergert het de klachten die men probeert te verhelpen. Maar ook voor mensen zonder klachten is ozon gevaarlijk, alleen ervaart men de klachten minder snel.

H14 HEPA is de meest effectieve en veilige manier van luchtreiniging. Een gezond binnen klimaat is voor iedereen aan te raden, maar voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën is een goede manier om deze klachten te verlichten en weer vrij te kunnen ademen. Kies daarom altijd voor een ozon vrije luchtreiniger met H14 HEPA filter. We hebben zo goed en uitgebreid mogelijk antwoord proberen te geven op de vraag, wat is ozon luchtreiniging en is ozon gevaarlijk.