Blog

Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger?

Jun 07, 2024

Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger?

Om je luchtreiniger optimaal te laten functioneren is niet veel onderhoud nodig, maar de HEPA-filters moet periodiek vervangen worden. Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger en hoe weet je dat deze aan vervanging toe is leggen we je hier allemaal uit. Ook zijn er een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de filters langer meegaan.

 

Inhoudsopgave

 1. Wat is een HEPA-filter precies en hoe werkt deze?
 2. Wat filtert een luchtreiniger allemaal uit de lucht?
 3. Waarom is ozon slecht voor je?
 4. Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger
 5. De mate ver verontreiniging in de ruimte
 6. Wordt de voorfilter regelmatig gereinigd?
 7. Hoe lang wordt de luchtreiniger dagelijks gebruikt?
 8. De stand waarop de luchtreiniger wordt gebruikt
 9. De positie van de luchtreiniger in de ruimte
 10. Hoe weet je nu precies wanneer je filter aan vervanging toe is?
 11. Waarom is H14 HEPA 10x beter
 12. Hoe maak je de voor filter schoon?
 13. Conclusie: Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger

 

1.    Wat is een HEPA filter precies en hoe werkt deze?

Als je weet hoe een HEPA-filter werkt en wat hier de voordelen van zijn begrijp je ook beter, waarom en hoe vaak filter vervangen luchtreiniger. Een HEPA-filter heeft een fijnmazig netwerk waarin deeltjes tot wel 0.2 micron klein gevangen worden. De hoogste HEPA-filterklasse H14 filtert tot wel 99.995% van al deze deeltjes uit de lucht. De filter zal uiteindelijk vol raken en minder lucht door laten. Hierdoor kan de luchtreiniger niet op volle capaciteit werken.

 

2.    Wat filtert een luchtreiniger allemaal uit de lucht?

 • Stof
 • Fijnstof
 • Pollen
 • Huisstofmijten
 • Rook
 • Virussen en bacteriën
 • Schimmels en sporen
 • VOS vluchtige organische stoffen
 • Geuren
 • Dierenharen
 • Huidschilfers

 

3.    Waarom is ozon slecht voor je?

Er zijn naast HEPA-filters verschillende technieken die luchtreinigers gebruiken om de lucht te reinigen. Waaronder ionisators, uv en plasma techniek. Deze stoten allemaal schadelijke ozon uit en veroorzaken zo ademhalingsproblemen en geïrriteerde luchtwegen. Vooral bij mensen met allergieën of gevoelige luchtwegen. Langdurige blootstelling aan een te hoge ozonconcentratie brengt ook nog andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Zoals long en luchtwegbeschadigingen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voor een uitgebreidere uitleg over HEPA-filters, ozon en waarom ozon zo slecht voor je is vind je in het artikel wat is een HEPA-filter?

 

4.    Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger?

Hoe lang een HEPA-filter in een luchtreiniger meegaat ligt aan een aantal factoren. Onze luchtreinigers hebben een 3-delige filter. Bestaande uit een H14 HEPA filter, filter met geactiveerde koolstof en een voorfilter.

Elk met hun eigen functie. De voorfilter vangt de middelgrote deeltjes zodat de HEPA filter langer meegaat. De actieve koolstoffilter vangt vluchtige organische stoffen en neutraliseert geuren. De H14 HEPA filter de kleinste deeltjes tot 0.2 micron klein. Dit is 400 keer kleiner dan een gemiddeld menselijk haar. Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger is afhankelijk van de volgende zaken:

 • De mate van verontreiniging in de ruimte
 • Wordt de voorfilter regelmatig gereinigd
 • Hoe lang wordt de luchtreiniger dagelijks gebruikt
 • De stand waarop de Luchtreiniger wordt gebruikt
 • De positie van de luchtreiniger in de ruimte

 

5.    De mate van verontreiniging in de ruimte

Hoe meer vervuiling in de ruimte aanwezig is. Hoe meer hiervan in de filter gevangen wordt. Dat de filter alle vuil vangt is goed. Zo geniet jij van een goede luchtkwaliteit, maar dan zal de filter wel sneller vervangen moeten worden.

 

6.    Wordt de voorfilter regelmatig gereinigd?

Deze houdt de grotere stofdeeltjes tegen zodat de HEPA filter langer meegaat. Maak deze regelmatig schoon zodat de HEPA filter langer meegaat.

 

Hoevaak filter vervangen luchtreiniger

 

7.    Hoe lang wordt de luchtreiniger dagelijks gebruikt?

Als je de luchtreiniger langer gebruikt is de filter sneller aan vervanging toe. Maar als je de luchtreiniger 2 keer zo lang gebruikt is de filter niet 2 keer zo snel aan vervanging toe. Want hoe langer je de luchtreiniger gebruikt hoe schoner de lucht is die door de filter gaat.

 

8.    De stand waarop de Luchtreiniger wordt gebruikt

Staat de luchtreiniger op een hogere stand. Dat heeft net als bij het punt hierboven invloed op hoe vaak filter vervangen luchtreiniger. Omdat er hier dan ook meer lucht door de filter gaat.

 

9.    De positie van de luchtreiniger in de ruimte

Soms is de beste positie voor een luchtreiniger in de buurt van de bron van de vervuiling. Op deze manier houd je de luchtkwaliteit dan het beste op peil, maar de filter is ook sneller aan vervanging toe.

 

10.  Hoe weet je nu precies wanneer je filter aan vervanging toe is?

Onze luchtreinigers geven aan wanneer de filter gecontroleerd moet worden om te kijken of deze aan vervanging toe is. Na 3600 uur gaat er op de luchtreiniger zelf een lampje branden en in de app wordt er van 100% naar 0% afgeteld als de 3600 uur voorbij zijn. Dan bekijk je de filter en controleer je of deze grijs is geworden. Is dit niet het geval dan plaats je de filter terug en reset je de 3600 uur. De luchtreiniger begint dan opnieuw met aftellen. Is de filter wel grijs geworden dan is het tijd voor een nieuwe, bestel hier je vervangende filter voor Höffmayr luchtreinigers.

 

11. Waarom is H14 HEPA 10 X beter

Gebruik altijd originele H14 HEPA filters van Höffmayr voor in je Höffmayr luchtreiniger. Zo weet je zeker dat alles goed werkt en met H14 gebruik je de hoogste HEPA-filter klasse. Deze filtert 99.995% van de deeltjes kleiner als 0.2 Micron. H13 de laagste klasse filtert 99.95% en true HEPA de middenklasse filtert 99.97%. Deze verschillen lijken onbelangrijk, maar dat is absoluut niet zo. H14 is 10 keer effectiever dan H13 en 6 keer effectiever dan true HEPA. Wetenschappers steken niet voor niks zo veel moeite in die 0.045% verschil. Dat werkt als volgt.

 • H14 laat op 100.000 deeltjes er 5 door
 • True HEPA laat op 100.00 er 30 door
 • H13 laat op 100.000 deeltjes er 50 door

Dit betekent dat een H13 filter 10 keer zo veel deeltjes doorlaat als een H14. Deeltjes worden per miljoen gemeten dus op al die miljoenen deeltjes maakt dit zeer zeker een groot verschil. Daarom is H14 zo effectief.

 

12. Hoe maak je de voor filter schoon?

De voorfilter is de enige filter die je kan schoonmaken. Dit doe je door deze voorzichtig met een stofzuiger schoon te maken. Bekijk hier de voorbeeld video. Gebruik GEEN vochtige doek of schoonmaakmiddelen om de filter te reinigen. Als je dit regelmatig doet gaat de HEPA filter langer mee. Let op de overige filters kun je niet schoonmaken.

 

13. Conclusie: Hoe vaak filter vervangen luchtreiniger

Nu weet je welke factoren invloed hebben op de levensduur van de filter in een luchtreiniger. Wanneer en hoe je kan controleren of de filter aan vervanging toe is. Waarom het belangrijk is om een H14 HEPA filter te gebruiken en de gevaren van luchtreinigers die ozon uit stoten. Dat is ook de reden dat we bij Höffmayr alleen maar ozon vrije luchtreinigers produceren en zo zorgen voor een gezond binnenklimaat. Onze luchtreinigers doen het werk en jij weet nu hoe vaak filter vervangen luchtreiniger nodig is.