Blog

Hoeveel watt verwarming heb ik nodig?

Jan 18, 2024

Hoeveel watt verwarming nodig elektrische verwarming

Hoeveel watt verwarming heb ik nodig? 

Dit is één van de eerste vragen die men zich stelt bij de aanschaf van een infrarood verwarmingspaneel. Dit wordt normaal uitgedrukt in Watt per M2 of M3. Het antwoord op de vraag hoeveel watt nodig voor elektrische verwarming is niet simpel weg een X aantal watt is nodig per vierkante meter. Dit heeft te maken met een aantal factoren en uw persoonlijke warmtebehoefte.

 

Het Type woning

Dit kan een groot verschil maken als je wilt weten hoeveel watt verwarming heb ik nodig. Een vrijstaande woning heeft veel meer warmteverlies dan een appartement midden in een appartementencomplex een tussen woning heeft weer minder warmteverlies als een hoekwoning.

 

Isolatie

Alleen loopt deze vergelijking ook scheef omdat er geen rekening wordt gehouden met de isolatiegraad van de woning. Een verouderd appartement met slechte isolatie kan veel meer warmte verliezen in vergelijking met moderne goed geïsoleerde vrijstaande woning. Dit heeft weer te maken met de kwaliteit van het isolatiemateriaal. De luchtdichtheid van de woning, als het tocht of er lekt veel warme lucht weg dan is er meer warmteverlies. Bouwmaterialen zijn de plafonds bijvoorbeeld van hout of beton. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden om te bepalen hoe goed een woning geïsoleerd is en hoeveel watt verwarming heb ik nodig. Twijfel je over de isolatiegraad van de woning dan kan je je hier altijd over laten adviseren.

 

Welke ruimte ga je verwarmen

Elke ruimte heeft een andere warmtebehoefte. Daarom moeten we bepalen hoeveel watt verwarming heb ik nodig in welke ruimte:

1. Woonkamer:

De woonkamer fungeert vaak als het sociale hart van een woning, waar comfort en gezelligheid centraal staan. Bij het gebruik van infraroodpanelen als zoneverwarming is een enkel paneel met een hoger wattage geschikt om de warmte te concentreren. Als gelijkmatige verdeling gewenst is, kunnen meerdere kleinere panelen een geschiktere keuze zijn. Omdat men meestal voor langere tijd stil zit in een woonkamer is hier een hogere warmtebehoefte als in bijvoorbeeld de keuken als men bezig is.

 

2. Badkamer infrarood verwarming:

In de badkamer is snelle opwarming cruciaal, vooral op koude ochtenden. Overweeg infraroodpanelen met een hoger wattage, gezien het feit dat men vaak weinig tot geen kleding draagt en een hogere temperatuur gewenst is. Het is van essentieel belang modellen te selecteren met spatwaterdichte eigenschappen voor optimale veiligheid. Hiervoor bieden we panelen aan de IPX3 gecertificeerd zijn. 

hoeveel watt nodig voor elektrische verwarming

Bekijk hier deze Infrarood spiegel Badkamer 720 Watt 

 

3. Slaapkamer infrarood verwarming:

Over het algemeen is de warmtebehoefte in slaapkamers lager. Een lager wattage per vierkante meter is hier geschikt. Met een programmeerbaar paneel kun je de gewenste temperatuur instellen op de tijden dat je opstaat en naar bed gaat.

 

4. Kantoor infrarood verwarming:

Kantoorruimtes variëren in indeling, maar een comfortabele werktemperatuur is essentieel. Overweeg infraroodpanelen met verschillende straling bereiken, afhankelijk van de gewenste warmteverdeling. Concentreer de warmte rond werkplekken voor individueel comfort of zorg voor een gelijkmatige verwarming in gemeenschappelijke ruimtes.

 

Hoeveel watt verwarming nodig

Bekijk hier deze infrarood verwarming vrijstaand van glas

 

Zone verwarming of hoofdverwarming

Hoe gebruik je infrarood panelen als bij of hoofd verwarming dit bepaalt ook hoeveel watt verwarming heb ik nodig

Infraroodpanelen kunnen gericht warmte leveren. Hoewel het klopt dat een infraroodkachel niet zo snel een volledige ruimte verwarmt zoals traditionele systemen dat doen, komt zijn kracht tot uiting wanneer je het inzet als zoneverwarming. Door specifieke zones te verwarmen, kun je aanzienlijk besparen op energieverbruik en kosten. Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet mogelijk is om één deel van een ruimte comfortabel warm te krijgen terwijl de rest koud blijft. Dit is een misverstand dat geldt voor elk verwarmingssysteem, omdat warmte altijd naar het koudere gedeelte neigt weg te vloeien. Wat wel mogelijk is, is het verhogen van het comfort in de gewenste zones. Bijvoorbeeld, door een zithoek extra te verwarmen met een infraroodkachel in plaats van de gehele ruimte een paar graden hoger te moeten verwarmen voor hetzelfde comfort. Op deze manier blijkt een infraroodkachel zuiniger te zijn in vergelijking met traditionele verwarmingsmethoden.

Het werken met infraroodverwarming verschilt van de conventionele convectieverwarming. Als men een infrarood paneel gebruikt als hoofdverwarming zal dit in kleinere ruimtes prima werken maar in middelgrote en grote ruimtes zal het langer duren voordat de gehele ruimte op temperatuur is. Hiervoor is het belangrijk om te zorgen voor een goede warmte verdeling. Je moet dan weten hoeveel watt verwarming heb ik nodig voor de gehele ruimte en hoe verdeel ik deze het beste.

Als bijverwarming is het wellicht beter om met een groot infrarood paneel de warmte te concentreren terwijl je voor een goede warmte verdeling beter meerdere infraroodpanelen verspreid over de ruimte. Daarom bieden we verschillende wattages aan in onze infraroodpanelen. Klik hier voor onze producten.

 

Persoonlijke voorkeur

De individuele voorkeuren en levensstijl van de bewoner kunnen ook een rol spelen. Sommige mensen geven de voorkeur aan een hogere temperatuur, terwijl anderen zich comfortabel voelen bij lagere temperaturen. Dit is zeker een belangrijke factor als je wilt weten hoeveel watt verwarming heb ik nodig.

 

Hoeveel watt nodig voor elektrische verwarming?

Nu je bekend bent met de diverse factoren die een rol spelen bij het kiezen van het meest geschikte infrarood paneel voor jouw situatie, inclusief het benodigde vermogen voor efficiënte verwarming met infraroodpanelen, presenteren we hieronder een grafiek voor de vraag hoeveel watt verwarming nodig voor elektrische verwarming? Hierin vind je het antwoord op de vraag hoeveel watt verwarming heb ik nodig In deze grafiek vind je een tussenliggend gemiddelde voor het vereiste vermogen per vierkante meter, gebaseerd op een plafondhoogte van 2.70 meter, voor elk type ruimte. Aan de uiterste linkerzijde hebben we het meest gunstige scenario, namelijk een nieuwbouwappartement met hoogwaardige isolatie, terwijl helemaal rechts een vrijstaande woning met normale isolatie wordt beschouwd.

 hoeveel watt infrarood verwarming per m2

 

Conclusie 

Omdat al onze infraroodpanelen thermostaat gestuurd zijn raden we altijd aan om voor een beetje overcapaciteit te kiezen. Dit zorgt voor een kortere opwarmtijd van de ruimte en een grote infrarood paneel dat minder hard hoeft te werken als een klein infrarood paneel kan alsnog zuiniger zijn en sneller verwarmen.

Nu je weet hoeveel watt verwarming je nodig hebt en je er waarschijnlijk uit bent welk infrarood paneel het meest schikt voor jouw situatie raden wij aan een infrarood paneel hier te bestellen. Ga voor infrarood verwarming en geniet direct van een aangename verwarming. Klik hier voor producten.