Blog

Wat kost een elektrische kachel per uur?

Feb 22, 2024

Wat kost een elektrische kachel per uur

Op de vraag: "Wat kost een elektrische kachel per uur?," is een kort en een uitgebreid antwoord. Het korte antwoord is het vermogen van de kachel gedeeld door 1000 vermenigvuldigd met de stroomprijs. Dus als je elektrische kachel een vermogen heeft van 2000 watt dan is dit 2kW en als je deze kachel 1 uur gebruikt is dat 2 kWh en stel je stroomprijs is €0.36 kWh wat op het moment van schrijven de gemiddelde stroomprijs is. Dan kost de elektrische kachel uit dit voorbeeld je 72 cent per uur. Dus als je vermogen van het apparaat en je stroomprijs weet snel wat kost een elektrische kachel per uur.

Dit kan wel een vertekend beeld opleveren want 72cent dat is niet veel, maar als je deze kachel elke dag 5 uur zou gebruiken dan wordt het €0.72 x5 x30 dan kost je dit per maand €108. Dit geeft de kosten naar mijn mening het meest overzichtelijkste weer. Ben je nu in bezit van zonnepanelen dan kan je de gebruikte stroom van elektrisch verwarmen in de winter mooi wegstrepen tegen de opgewekte stroom in de zonnige maanden. Met deze rekenmethode kunnen we ook meteen eens wat dieper duiken in de vraag wat kost een elektrische kachel per uur.

Omdat de stroomprijs tegenwoordig hevig fluctueert kun je hier kijken voor de historie de verwachtingen en de actuele stroomprijs van de meeste grote leveranciers

 

Wat kost een elektrische kachel 2024

 

Welke elektrische kachels zijn meer efficiënt

De reden dat men kiest voor elektrisch verwarmen is om op de stookkosten te besparen en omdat dit als milieuvriendelijker wordt gezien als verwarmen met gas. Dus voor het uitgebreide antwoord op de vraag wat kost een elektrische kachel per uur. Zetten we hier de verschillende elektrische kachels kort op een rijtje.

 

Elektrische Convectie Kachel

Deze werken met een elektrisch verwarmingselement om zo stilstaande lucht te verwarmen, deze zijn doorgaans rond de 2000 Watt en de meest verouderde en inefficiënte manier elektrisch te verwarmen

 

Oliegevulde radiatoren

Deze werken ook met een elektrisch verwarmingselement maar deze verwarmt de olie in de radiator die vervolgens weer de lucht verwarmt zoals een conventionele radiator dat met warm water doet. Ook deze hebben doorgaans een vermogen van 2000 watt of meer. Ze zijn wel al iets efficiënter als de elektrische convectie kachel maar nog steeds verwarmen ze de stilstaande lucht en hebben ze hier meer tijd voor nodig.

 

Elektrische ventilatorkachel

Ook deze gebruikt een hitte element maar dan in combinatie met een ventilator om de warme lucht door de ruimte te blazen. Dit gaat het snelste van alle elektrische verwarmingen maar door het eveneens hoge vermogen van rond de 2000 Watt erg onzuinig.

 

Infrarood panelen

Infrarood verwarming werkt via infrarode straling en in plaats van de lucht te verwarmen worden mensen en objecten direct verwarmt. Dit is de meest energie efficiënte manier van verwarmen omdat er zo geen energie verloren gaat aan het verwarmen van alle lucht in de ruimte. Het duurt wel langer voordat de ruimte warm is als met een elektrische ventilatorkachel of een elektrische convector kachel. Hier tegenover staat dat je veel minder vermogen nodig hebt infrarood panelen hebben tussen de 300 en 1200 watt en een 1200 watt paneel heeft meer capaciteit dan bovengenoemde elektrische kachels. Doorgaans heb je de helft tot een 1/3 van het vermogen nodig van een normale elektrische kachel. Dit maakt dat infrarood verwarming een geliefde keuze is als het gaat om elektrisch verwarmen.

Bekijk hier onze uitgebreide vergelijking van de infrarood verwarming voor en nadelen raden

 

 

Hoeveel watt elektrische kachel per uur heb je nodig?

Wat kost een elektrische kachel per uur? Nu we weten dat een infrarood verwarmingspaneel de meest efficiënte optie is die maar de helft tot een derde van het vermogen per uur gebruikt tegenover andere elektrische kachels kunnen we gaan kijken hoeveel vermogen jij nodig hebt.

Het kiezen van het benodigde vermogen van een infrarood paneel af van verschillende factoren, waaronder het type woning en isolatie, de specifieke ruimtes die moeten worden verwarmd, en het gebruik van infraroodpanelen als zone- of hoofdverwarming.

Het type woning beïnvloedt de warmtebehoefte, waarbij vrijstaande woningen meer warmte verliezen dan appartementen of tussenwoningen. Echter, isolatiekwaliteit is even belangrijk. Verouderde appartementen met slechte isolatie kunnen meer warmte verliezen dan moderne, goed geïsoleerde vrijstaande huizen. Factoren zoals koudebruggen en bouwmaterialen spelen hierbij een rol.

 

Welke ruimtes kun je verwarmen?

Elke ruimte heeft verschillende warmtebehoeften. In de woonkamer, een sociaal centrum, kan één groot infrarood paneel voor zoneverwarming voldoende zijn, terwijl meerdere kleinere infraroodpanelen een gelijkmatiger warmteverdeling bieden. Snelle opwarming is cruciaal in de badkamer, terwijl slaapkamers over het algemeen minder verwarming nodig hebben. Kantoorruimtes vereisen een comfortabele werktemperatuur, waarbij glazen infraroodpanelen voor langdurige warmteafgifte gekozen kunnen worden

Het gebruik van een infrarood verwarmingspanelen als zone- of hoofdverwarming is van invloed op de benodigde wattage. Infraroodpanelen kunnen gerichte warmte leveren, waardoor energiebesparing goed mogelijk is. Persoonlijke voorkeuren en levensstijl spelen ook een rol bij het bepalen van de ideale verwarmingscapaciteit.

Voor efficiënte verwarming met infraroodpanelen, presenteren we hieronder een grafiek. Hierin vind je het antwoord op de vraag hoeveel watt verwarming heb ik nodig In deze grafiek vind je een tussenliggend gemiddelde voor het vereiste vermogen per vierkante meter, gebaseerd op een plafondhoogte van 2.70 meter, voor elk type ruimte. Aan de uiterste linkerzijde hebben we het meest gunstige scenario, namelijk een nieuwbouwappartement met hoogwaardige isolatie, terwijl helemaal rechts een vrijstaande woning met normale isolatie wordt beschouwd.

 

Wat kost een elektrische kachel grafiek

 

Nu je bekend bent met de diverse factoren die een rol spelen bij het kiezen van de benodigde wattage van het infrarood paneel voor jouw situatie en de formule aan het begin kan je precies uitrekenen wat kost een elektrische kachel per uur of per dag of per maand.

 

Conclusie: “Wat kost een elektrische kachel per uur?”

Omdat al onze infraroodpanelen thermostaat gestuurd zijn raden we altijd aan om voor een beetje overcapaciteit te kiezen. Dit zorgt voor een kortere opwarmtijd van de ruimte en een grote infrarood paneel dat minder hard hoeft te werken als een klein infrarood paneel kan alsnog zuiniger zijn en sneller verwarmen.

Ben je er uit welk infrarood paneel het meest geschikt voor jouw situatie zijn. Bestel dan meteen hier zodat jij direct van aangename infrarood warmte kan genieten. Bekijk hier de infrarood panelen van Höffmayr.