Blog

Wat is goedkoper elektrische kachel of cv

Mar 29, 2024

Wat is goedkoper elektrische kachel of cv

Het kiezen van de juiste verwarmingsmethode voor je huis is cruciaal, vooral gezien de verschuiving naar meer energiezuinige en duurzame opties. Zeker met de onzekerheid over de energieprijzen. In deze uitgebreide vergelijking onderzoeken we eerst de diverse elektrische kachels en analyseren we vervolgens hoe ze zich verhouden tot de traditionele gasverwarming. Om zo tot een conclusie te komen wat is goedkoper elektrische kachel of cv.

 

Elektrische Kachels: Een Overzicht

Convectie kachels

Convectie kachels warmen lucht op via convectie, zoals radiatoren, maar met elektrische elementen. Dit creëert opstijgende luchtstromen, waardoor koude lucht wordt verplaatst. Echter, de energie-efficiëntie van elektrische convectiekachels is veel slechter dan die van CV-ketels. Ze zijn meestal rond 2000Watt en vereisen vaak meerdere exemplaren voor het verwarmen van meerdere kamers. In vergelijking met andere elektrische verwarmingsmethoden zijn ze inefficiënt.

Oliegevulde radiatoren

Oliegevulde radiatoren bevatten warmtegeleidende olie, verwarmd door een elektrisch element, werken via convectie, en behouden warmte langer dan convectiekachels, wat energiezuiniger is. Ze werken op een vergelijkbare manier als traditionele verwarmingssystemen, hoewel de energie-efficiëntie nog steeds lager is dan bij CV-ketels, maar beter dan convectiekachels zonder olie. Toch is dit zeker niet de beste elektrische kachel.

Ventilatorkachels

Ventilatorkachels verschillen van convectiekachels door het gebruik van een verwarmingselement dat warmte genereert, samen met een ventilator die warme lucht door de kamer blaast. Ze verwarmen kleine en middelgrote ruimtes snel, ideaal voor kort gebruik. Echter, ze verbruiken veel elektriciteit, drogen de lucht uit en verspreiden stof en pollen, wat ongemakkelijk kan zijn voor mensen met gevoelige luchtwegen. Hoewel ze efficiënt zijn voor snelle opwarming, zijn ze minder geschikt voor langdurig gebruik.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarmingspanelen functioneren anders dan conventionele elektrische kachels, doordat ze direct mensen en objecten verwarmen via stralingswarmte in plaats van de lucht. Dit is veel energie-efficiënter als normale elektrische verwarming. Hoewel het langer duurt om grote ruimtes op te warmen, is de stralingswarmte snel voelbaar en kan het worden gecombineerd met bestaande verwarmingssystemen voor gerichte verwarming. Ze zijn ideaal voor efficiënte verwarming van kleinere tot middelgrote ruimtes en bieden voldoende warmte voor grote ruimtes zeker als zone of bijverwarming.

Een van de belangrijkste voordelen van infraroodverwarming is de gerichte warmteafgifte, waardoor specifieke delen van een ruimte kunnen worden verwarmd zonder energie te verspillen aan het verwarmen van de hele ruimte. Bovendien vereisen infraroodpanelen geen onderhoud en hebben ze lagere lange-termijnkosten in vergelijking met gasverwarmingssystemen. Omdat dit een geheel andere manier van verwarmen is kan infrarood verwarming perfect gecombineerd worden met het bestaande verwarmingssysteem met een cv-ketel en traditionele radiators, waardoor ze een flexibele en aanpasbare oplossing zijn voor verwarmingsbehoeften. Klik hier voor ons aanbod.

 

Wat is goedkoper elektrische kachel of cv

 

Wat is goedkoper elektrische kachel of cv en wat is de beste elektrische kachel

Na een uitgebreide vergelijking van de verschillende elektrische kachels, blijkt infrarood verwarming de beste keuze zijn. Nu we weten dat infraroodpanelen de beste keuze is zeker omdat deze ook te combineren is met gasverwarming zodat je de optie hebt om volledig gasloos te verwarmen of toch voor een hybride oplossing te gaan.

 

Aanschafkosten en onderhoud

Het eerste aspect om de vraag wat is goedkoper elektrische kachel of cv te beantwoorden zijn de aanschafkosten. Bij de aanschaf van een gasverwarmingssysteem kun je verwachten dat de kosten voor de aankoop van een verwarmingsketel en de installatie aanzienlijk zijn. Een infrarood paneel is een stuk goedkoper een infrarood verwarmingspaneel heeft bovendien geen onderhoud. Zo heb je dus geen professionele installateur nodig voor zowel het onderhoud als bij de installatie. Iets dat een flinke en terugkerende kostenpost is waar men zeker rekening mee dient te houden.

Gasprijzen tegenover elektriciteit

Dat is wat de meeste mensen bedoelen met de vraag Wat is goedkoper elektrische kachel of cv? Dit is een voor de hand liggende kostenvergelijkingen. Gas werd traditioneel als een goedkopere energiebron beschouwd in vergelijking met elektriciteit. Echter, de prijzen van gas stijgen de laatste jaren flink en zijn erg onvoorspelbaar. Een infrarood paneel werkt op elektriciteit en dit is zeker in combinatie met zonnepanelen een uitstekende manier om flink op je energiekosten flink te drukken zeker nu de salderingsregeling nog wel enige tijd blijft bestaan. Maar ook zonder zonnepanelen kan infrarood verwarming zeker bijdragen aan een lagere energierekening door de hoge energie efficiëntie van infrarood verwarming infraroodstraling kan namelijk heel gericht verwarmen. Zo kan je een bepaald deel van de ruimte extra verwarmen zodat het in de zithoek bijvoorbeeld lekker warm is terwijl de thermostaat een paar graden lager kan. Omdat de energieprijzen per dag of zelfs per uur kunnen verschillen hier een link naar actuele energieprijzen.

 

Slimme infraroodpanelen

Omdat infrarood panelen individueel te programmeren en bedienen zijn kun je hiermee veel efficiënter en gerichter verwarmen. Tegenover de oude manier waarop een centrale thermostaat de gehele woning aanstuurt is hier ongelofelijk veel winst te behalen qua efficiënte en kostenbesparing. Om die reden bieden we enkel slimme infrarood panelen aan omdat dit volgens ons een grote bijdrage levert aan het zo energie mogelijk verwarmen.

 

Infrarood verwarmingspanelen de ideale tussenoplossing

Het heeft er voorlopig de schijn van dat een warmtepomp verplicht gaat worden door de overheid en als je kijkt naar het rendement van een moderne warmtepomp tegenover een HR ketel, infraroodpanelen of verwarmen met een airco dan is die een stuk hoger. Echter is een warmtepomp vele malen duurder in aanschaf en zijn in de meeste gevallen een hoop extra werkzaamheden zoals het aanleggen van vloerverwarming nodig met hierbij een nieuwe vloer en leidingwerk. Maar als je moderne HR ketel nog lang niet klaar is voor vervanging en er staat voorlopig ook geen verbouwing op de planning. Dan is het begrijpelijk dat de stap naar een warmte pomp nu nog te groot is en je dit nog eventjes uitstelt, maar in de tussentijd wil je wel zo energiezuinig verwarmen. Door de relatief lage aanschafwaarde en eenvoudige installatie is een infrarood verwarmingspaneel de ideale aanvulling op je huidige verwarmingssysteem. Bovendien willen veel mensen nu nog geen warmtepomp aanschaffen omdat deze over een paar jaar alweer verouderd kan zijn, want de ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen gaat erg snel waardoor de economische afschrijving wel eens een stuk sneller zou kunnen gaan als de technische afschrijving.

 

Conclusie: Wat is goedkoper elektrische kachel of cv

Infrarood verwarming is een uitstekende optie voor degene die op zoek zijn naar een energie-efficiënte, kosteneffectieve en duurzame manier om te verwarmen. Door de lagere initiële kosten, lagere onderhoudskosten en lagere lange-termijnkosten in vergelijking met gasverwarmingssystemen, biedt infraroodverwarming een aantrekkelijk alternatief dat zowel financiële voordelen als milieuvoordelen biedt. Door de lage kosten is door de besparingen op gas de aanschaf snel terugverdiend waardoor het zowel een goede oplossing voor de lange termijn alsmede als tussen oplossing.