Blog

Wat is een goede elektrische kachel

Feb 09, 2024

Wat is een goede elektrische kachel

Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingen met elk hun eigenschappen, voor en nadelen. Om de vraag wat is een goede elektrische kachel te kunnen beantwoorden bekijken we eerst de verschillen tussen de meest gangbare elektrische verwarmingen.

 

1. Convectie Kachels

Convectie kachels verwarmen de lucht door middel van convectie. Dit werkt hetzelfde als een radiator alleen in plaats van warm water dat normaal de radiator verwarmt zit er een elektrisch verwarmingselement in de kachel. Hierdoor wordt de lucht verwarmt en vervolgens stijgt deze op. Hierdoor ontstaat een lichte luchtstroom waardoor er koude lucht door de kachel beweegt. Dit is hetzelfde als verwarmen met een CV ketel alleen is energie efficiëntie van de elektrische manier  veel slechter.

Een elektrische convectie kachel is standaard rond de 2000Watt waarvan je er meestal meerdere nodig hebt als je niet enkel 1 kamertje wil verwarmen. Ook vergeleken met andere elektrische verwarmingen is dit meest inefficiënte manier. Wat is een goede elektrische kachel in ieder geval geen elektrische convectiekachel.

 

2. Oliegevulde radiatoren

Oliegevulde radiatoren zijn gevuld met warmtegeleidende olie die wordt verwarmd door een elektrisch element. Ze werken ook op basis van convectie, waarbij de olie de warmte vasthoudt en geleidelijk aan de omringende lucht afgeeft. Deze kachels zijn vaak energiezuiniger dan bovengenoemde convectiekachels omdat ze de warmte langer vasthouden, zelfs nadat ze zijn uitgeschakeld.

Ze verwarmen echter op dezelfde manier als traditionele verwarmingssystemen en ook hier is de energie efficiëntie lager als met een CV ketel maar wel al beter als  bovengenoemde convectie kachels zonder olie. Toch moeten we verder kijken als we willen weten wat is een goede elektrische kachel.

 

Wat is een goede elektrische kachel

Bekijk hier de elektrische kachels van Höffmayr.

 

3. Ventilatorkachels

Werken anders als  de eerder besproken convectiekachels. Deze ventilator kachel bestaan uit een verwarmingselement dat erg warm wordt met een ventilator. Die de warme lucht zo door de kamer blaast. Hierdoor trekken ze koude lucht en verspreiden de warme lucht snel. Dit zorgt ervoor dat kleine en middel grote ruimtes snel opgewarmd zijn. Ideaal voor ruimtes waar je maar heel eventjes gebruik van maakt. Wil je de ruimte voor langere tijd verwarmen dan heeft een ventilator kachel ook een aantal nadelen.

Net als de bovenste twee gebruiken ventilator kachels veel elektriciteit ook krijg je erg droge lucht die constant wordt rond geblazen dit kan zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen erg vervelend zijn zeker omdat er zo nog meer stof, pollen en dergelijke verspreid wordt als bij convectie kachels. Dus een ventilator kachel heeft zeker zijn sterke punten en als de vraag was wat is een goede elektrische kachel om een ruimte snel mee op te warmen dan was deze de winnaar, maar voor langdurig gebruik is er nog een elektrische kachel over.

 

4. Infrarood verwarming

Functioneert op een compleet andere manier als de 3 bovengenoemde elektrische kachels. Die verwarmen namelijk alle 3 de lucht. Terwijl een infrarood verwarmingspaneel via infrarode straling direct mensen en objecten verwarmt door middel van stralingswarmte. Voor een uitleg over de werking van stralingswarmte hier een demonstratie https://www.youtube.com/watch?v=1NI4P6cd9sM&t=1s

Het grootste voordeel hiervan is dat dit een veel energie efficiëntere manier is van elektrisch verwarmen en de reden waarom de meeste overstappen op elektrisch verwarmen is om te besparen op de stookkosten en dan het liefst met een duurzaam alternatief. Wat is een goede elektrische kachel om mee op je stookkosten te besparen? Een infrarood verwarmingspaneel zonder twijfel.

Een nadeel van infrarood verwarming is dat het langer duurt om een hele ruimte op te warmen zeker als het gaat om grotere ruimtes. Hoewel een infrarood paneel heel snel op temperatuur is en de stralingswarmte ook binnen enkele minuten voelbaar is. Is dit alleen voelbaar direct in het stralingspad, maar omdat de warmte door objecten wordt geabsorbeerd door objecten en muren en zo weer wordt teruggegeven aan de lucht in de ruimte.

4.1. Toepassingen en Overwegingen bij Infrarood Verwarming

Wat het grote voordeel is van infrarood verwarming is de veelzijdigheid. Omdat stralingswarmte een heel ander soort warmte is. Kan je deze perfect gebruiken in combinatie met je bestaande verwarmingssysteem. Door de aangename stralingswarmte van een infraroodpaneel voelt het een paar graden warmer als dat het daadwerkelijk in de ruimte is. Hierdoor kan de thermostaat een paar graden lager terwijl je het met een infrarood paneel toch comfortabel warm hebt op de plekken waar jij dit nodig vindt. Zo kan je heel gericht verwarmen door infrarood panelen in te zetten als zone of bij verwarming. Dan kan je met je normale verwarmingssysteem de kou breken en de ruimte snel opwarmen. Om vervolgens enkel nog infraroodpanelen te gebruiken om de ruimte aangenaam op temperatuur te houden. Dit is ideaal om grote ruimtes zoals woonkamers of open leefkeukens zo kosten en energie efficiënt mogelijk te verwarmen. Voor kleinere tot middelgrote ruimtes zoals badkamers, slaapkamers of thuiswerkplekken heb je aan enkel infrarood verwarming ook al genoeg om een aangename temperatuur te creëren.

 

4.2. Voor en nadelen elektrische kachel

Aspect Voordelen Nadelen
Energie-efficiëntie Veel efficiënter dan traditionele elektrische kachels, helpt stookkosten te besparen.
Opwarmtijd Paneel warmt zeer snel op; stralingswarmte voelbaar binnen enkele minuten. Duurt langer om een hele ruimte op te warmen, vooral grotere ruimtes.
Warmteverdeling Stralingswarmte wordt geabsorbeerd door objecten en muren, waardoor een comfortabele warmte ontstaat. Warmte is alleen direct voelbaar in het stralingspad.
Veelzijdigheid Kan gebruikt worden in combinatie met bestaande verwarmingssystemen; ideaal voor zoneverwarming.
Aanbevolen Gebruik Ideaal voor grote ruimtes (met bijverwarming) en voldoende als enige verwarming voor kleinere tot middelgrote ruimtes.

 

5. Conclusie wat is een goede elektrische kachel

Wat ons betreft steekt de infrarood kachel er met kop en schouders bovenuit door zijn veelzijdigheid, hoge energie efficiëntie en het feit dat deze zowel samen met en in plaats van je huidige verwarmingssysteem kan zorgen voor een duurzame en kostenbesparende oplossing. Benieuwd naar infrarood panelen klik hier voor het actuele aanbod.

Omdat verwarmen met infrarood een relatief nieuwe manier van verwarmen is verzamelen we zoveel mogelijk informatie over het verwarmen met infrarood zodat men zich goed kan inlezen over de voor en na delen en de mogelijkheden hiervan ben je op zoek naar mee informatie klik dan hier voor onze blogs/faq.