Blog

Wat kost een airco die ook kan verwarmen?

Mar 29, 2024

Wat kost een airco die ook kan verwarmen

Omdat er steeds meer mensen een alternatief zoeken om te verwarmen zonder gas vragen. In een tijdperk waarin klimaatbeheersing een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven, overwegen steeds meer mensen de aanschaf van een airconditioner die niet alleen koelt in de zomer, maar ook verwarmt in de winter. Daarom vragen veel mensen zich af wat kost verwarmen met airco? Voordat je overgaat tot aanschaf, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de totale kosten die komen kijken bij een dergelijke investering.

In deze blog duiken we dieper in de kosten van het kopen, installeren, onderhouden en het stroomverbruik van een airconditioner die ook kan verwarmen. En vragen we of er ook nog alternatieven zijn om gasloos te verwarmen en hoe deze zich tegenover elkaar verhouden.

 

Wat kost een airco die ook kan verwarmen?

De eerste stap bij het overwegen van een airconditioner die ook kan verwarmen zijn de initiële kosten van aanschaf. Deze kunnen sterk variëren afhankelijk van factoren zoals het merk, het model en de capaciteit van het systeem. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten van een gecombineerde airconditioner en verwarmingssysteem tussen de €1000 en €5000 liggen voor een gemiddeld huishouden.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Het installeren van een airconditioner die ook kan verwarmen is soms complexer dan alleen het plaatsen van een standaard airconditioner. Je hebt mogelijk extra werk nodig, zoals het installeren van leidingen voor verwarming en mogelijk aanpassingen aan het elektrische systeem. Installatiekosten variëren doorgaans tussen de €500 en €2000, afhankelijk van de benodigde arbeid en materialen.

Om ervoor te zorgen dat je airconditioner en verwarmingssysteem optimaal blijft werken, is regelmatig onderhoud essentieel. Dit omvat het reinigen van filters, het controleren van koelvloeistofniveaus en het controleren van de algehele werking van het systeem. De kosten voor onderhoud kunnen variëren, maar worden meestal geschat op €100 tot €300 per jaar, afhankelijk van de complexiteit van het systeem en de frequentie van onderhoudsbeurten.

 

Wat kost een airco die ook kan verwarmen

Wat kost een airco die ook kan verwarmen de energiekosten

Een belangrijke overweging bij de aanschaf van een airconditioner die ook kan verwarmen is het stroomverbruik en de bijbehorende energiekosten. Verwarmingssystemen verbruiken over het algemeen meer energie dan koelsystemen, dus het is belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik, vooral tijdens de koudere maanden. Het exacte stroomverbruik hangt af van factoren zoals de grootte van het systeem, de isolatie van je huis, de lokale energieprijzen en uiteraard hoe lang en vaak je de airco gebruikt om te verwarmen. Wat kost verwarmen met airco aan energie wordt in onderstaand artikel geschat tussen de 50 en 100 euro per maand afhankelijk van het type airco met een stroomprijs van €0.25 per kWh en een gebruik van 8 uur per dag. Bekijk bij deze kennisbank de kosten.

 

Wat kost verwarmen met airco de voor en na delen

Voordelen van Verwarmen met Airconditioning

  • Kostenefficiëntie: Verwarmen met een airconditioner kan voordeliger zijn dan verwarmen met gas.
  • Snelle Opwarming: Met een airconditioner is je kamer snel op de gewenste temperatuur, wat comfort en gemak biedt.
  • Duo-functionaliteit: Naast verwarmen kan een airconditioner ook koelen, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor verschillende seizoenen.

 

Nadelen van Verwarmen met Airconditioning

  • Beperkte Bereik: Een airconditioner is mogelijk niet geschikt om je hele huis te verwarmen, wat kan resulteren in de noodzaak van meerdere units voor verschillende ruimtes.
  • Ruimte Vereisten: Het installeren van een airconditioner vereist ruimte voor zowel de binnen- als buitenunit, wat extra planning en overweging vereist.
  • Geluidsproductie: Airconditioners produceren geluid, met name de binnenuit kan vergelijkbaar zijn met het geluid van een ventilator, wat storend kan zijn voor sommige mensen.
  • Mogelijke Tocht: De luchtstromen van een airconditioner kunnen tocht veroorzaken, waardoor de temperatuur in de kamer mogelijk niet gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Lucht verplaatsing: Door de constante luchtstroom worden stof en pollen constant door de ruimte verplaats wat hinderlijk kan zijn voor luchtwegen van mensen die daar gevoelig voor zijn. Ook kan de constante stroom van droge warme lucht voor langere tijd onaangenaam worden

 

Alternatieven voor verwarmen met Airco

Hier hebben we een uitgebreide vergelijking gedaan van verschillende opties om gasloos te verwarmen. De resultaten hiervan vatten we hieronder samen mocht je het hele artikel willen lezen klik hier

 

Warmtepomp

Gasloos verwarmen is de toekomst en naast Airco zijn er ook andere methoden waaronder infrarood verwarming of een warmtepomp. In dit onderzoek was de vraag Wat kost een airco die ook kan verwarmen. Zoals we al eerder hebben gezien zijn de installatie en aanschafkosten niet gering.

De aanschafprijs van een warmtepomp is nog vele malen hoger, zelfs met eventuele subsidies. Dit kan een struikelblok vormen voor veel huiseigenaren. Daarnaast vereist de installatie van een warmtepomp vaak aanzienlijke werkzaamheden, vooral omdat vloerverwarming nodig is. Dit kan leiden tot een uitgebreide verbouwing, inclusief het vervangen van vloeren, wat gepaard gaat met hoge kosten. Vaak zijn dit soort klussen niet geschikt om zelf uit te voeren en vereisen ze professionele hulp. Bovendien is het zonde om een bestaande, mooie vloer te moeten vervangen.

Omdat deze techniek nog volop in ontwikkeling is. Vinden veel mensen het verstandig om de aanschaf van een warmtepomp uit te stellen tot de techniek verder is en er een verbouwing of renovatie gepland staat.

 

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming wordt gezien als de ideale tussen oplossing omdat infraroodpanelen perfect te combineren zijn met het huidige verwarmingssysteem als bij verwarming of zone verwarming om zo aanzienlijk te besparen op gaskosten. Wil je helemaal van het gas af dan kan je infrarood verwarming ook als hoofd verwarming inzetten.

 

Aanschaf en installatie kosten

Het grootste voordeel van infrarood verwarming tegenover zijn de aanschafkosten deze zijn vele malen lager als die van een warmtepomp of airco. Voor de prijzen van infrarood panelen klik hierBovendien is er geen specialist vereist voor de installatie. Infrarood verwarmingspanelen kunnen eenvoudig worden neergezet of opgehangen waarna ze enkel ingestoken hoeven te worden. 

Bovendien heeft infraroodverwarming geen enkel onderhoud nodig wat op de lange termijn nog meer in de kosten scheelt.

 

Energiekosten

Infraroodpanelen staan bekend om hun energie efficiëntie en als u een slim infrarood paneel kiest dan is elk infrarood verwarmingspaneel uitgerust met een thermostaat en wifi. Hierdoor is elk infrarood paneel afzonderlijk aan te sturen en programmeren. Zo hoef je niet meer de hele woning met een centrale thermostaat aan te sturen of de hele ruimte te vullen met warme lucht. Infrarood verwarmt namelijk direct mensen en objecten met infraroodstraling. Dit duurt weliswaar iets langer als de lucht verwarmen maar is uiteindelijk veel efficiënter en zal dus voor een lagere energierekening zorgen.   

 

Het beste alternatief voor verwarmen met een airco

Wat kost een airco die ook kan verwarmen was de vraag die we hier onderzocht. Als alternatief is infrarood verwarming een goede optie en wellicht interessanter als een airco. Omdat er nog veel vragen en onduidelijkheid kan bestaan over verwarmen met infrarood hebben we een aantal artikelen verzameld die de meest gestelde vragen beantwoorden.