Een gezond binnenklimaat heeft veel voordelen. Met een goede luchtverbeteraar binnen krijg je dit het beste voor elkaar. We zeggen opzettelijk goede luchtverbeteraar want er zijn verschillende soorten luchtverbeteraars en die functioneren niet allemaal even goed. Daarom kijken we naar de volgende punten:
- Wie heeft er baat bij een luchtverbeteraar
- Wat doet een luchtverbeteraar binnen
- Welke soorten luchtverbeteraars zijn er
- Wat zijn hier de voor en nadelen van
- Welke luchtverbeteraar kies je
Inhoudsopgave
Voor wie is een luchtverbeteraar
Iedereen heeft voordeel van een luchtverbeteraar. We ademen allemaal en hoe schoner deze lucht is hoe beter. Vaak denkt men dat een luchtverbeteraar is voor personen die last hebben van zaken als
- Allergieën
- Ademhalingsproblemen
- Luchtweg of long aandoening
- Wonen in een gebied met sterke luchtvervuiling
En het is zeker waar dat deze groep het meeste gebaat is bij een luchtverbeteraar en een zo gezond mogelijk binnenklimaat.
Maar uit onderzoek van het RIVM blijkt dat binnen lucht tot wel 5 keer vervuilder kan zijn als buitenlucht in hetzelfde gebied. Aangezien we het overgrote deel van onze tijd binnen door brengen is een luchtverbeteraar binnen en een gezond binnenklimaat voor iedereen aan te raden
Waarom is ozon gevaarlijk
Een te hoge concentratie ozon brengt meerdere gezondheidsrisico met zich mee.
- · Geïrriteerde luchtwegen Al bij lage ozonconcentraties raken de luchtwegen geïrriteerd. Wat leidt hoesten, keelpijn, kortademigheid, pijn op de borst en aanverwante klachten
- · Verminderde longfunctie Bij langdurige blootstelling aan ozon wordt je longcapaciteit aangetast en neem je minder zuurstof op.
- · Long en luchtwegaandoeningen verergeren Heb je bestaande aandoeningen zoals astma, allergieën, COPD of andere long en luchtweg aandoeningen. Dan zal je hier aanzienlijk meer last van hebben door ozon.
- · Ontstekingen en longschade Ozon kan ontstekingsreacties in de luchtwegen veroorzaken wat zorgt voor chronische ademhalingsproblemen. Langdurige blootstelling aan te hoge ozonconcentratie kan zelfs blijvende schade aan de longen en luchtwegen toebrengen.
- · Hart- en vaatziekten Doordat je zuurstofopname afneemt zal je bloed minder zuurstof bevatten waardoor je hart harder moet werken. Ozon leidt ook tot verhoogde bloeddruk. Bovendien kan door systemische ontsteking de binnenkant van de bloedvaten beschadigen.
Luchtverbeteraars voor binnen in huis
Wat doet een luchtverbeteraar precies
Luchtverbeteraar binnen in huis. Hoe werkt dit? Een luchtverbeteraar binnen haalt minuscule schadelijke deeltjes uit de lucht. Deze deeltjes zijn tot wel 0.2 micron klein. Dat is 5000 keer kleiner dan een millimeter. Dat is zo klein dat deze deeltjes diep in je longen en zelfs je bloedbaan terecht komen. Een goede luchtverbeteraar binnen haalt deze deeltjes op een veilige manier uit de lucht. De volgende schadelijke stoffen en deeltjes worden allemaal uit de lucht gehaald.
- Rook
- Virussen en bacteriën
- Schimmels en sporen
- VOS vluchtige organische stoffen
- Geuren
- Dierenharen
- Huidschilfers
- Stof
- Fijnstof
- Pollen
- Huisstofmijten
Welke verschillende soorten luchtverbeteraars zijn er
Het is belangrijk om 2 types luchtverbeteraars binnen te onderscheiden. Luchtverbeteraars die ozon uit stoten en ozon vrije luchtverbeteraars.
Waarom is een luchtverbeteraar die ozon uitstoot gevaarlijk
Ozon zorgt voor meerdere klachten en gezondheidsproblemen als je hier te hoge concentraties van inademt. Het zorgt voor ademhalingsproblemen en geïrriteerde luchtwegen Vooral bij personen die al last hebben van allergieën of gevoelige luchtwegen.
Bij langdurige blootstelling aan te hoge ozon concentraties vergoot je de kans op beschadigde long en luchtwegen, hart en vaatziekten en het verergeren van long en luchtwegaandoeningen.
Kies daarom altijd voor een ozon vrije luchtverbeteraar binnen. Lees deze blog als je meer wilt weten over hoe gevaarlijk ozon is.
Luchtverbeteraars die ozon uitstoten
- Ionisators Deze gebruiken negatief geladen ionen om schadelijke deeltjes aan te trekken. Deze klonteren dan samen en vallen vervolgens uit de lucht op de oppervlaktes in de ruimte.
- Koude plasma generators Gebruiken ozon houdende plasma om geurtjes te verwijderen en negatieve ionen op te wekken die ook dan samen klonteren met de deeltjes. Hierbij moet de ruimte regelmatig schoongemaakt worden om die schadelijke deeltjes te verwijderen.
- UV licht desinfectie Hierbij wordt de lucht langs een UV lamp geblazen in een poging virussen en bacteriën te doden. Ook bij dit proces komt schadelijk ozon vrij.
Bij al deze technieken komt ozon vrij. Fabrikanten claimen vaak dat dit veilige waardes zijn of dat de ozon wordt gefilterd. Uit onderzoek van de Nederlandse voedsel en waren autoriteit blijkt echter dat maar liefst 96% van de geteste apparaten de norm ruimschoots overschrijden.
Ozon vrije luchtverbeteraar binnen in huis. Hoe werkt dit?
Goede luchtverbeteraars binnen die veilig te gebruiken zijn stoten geen ozon uit, maar gebruiken H14 HEPA filters. Deze filters bestaan uit een fijnmazig netwerk. In combinatie met actieve koolstof vangen deze luchtverbeteraars 99.995% van alle deeltjes kleiner als 0.2 micron. Met een ingebouwde luchtkwaliteitsmeter en slimme functies zorgen deze luchtverbeteraars voor een gezond binnenklimaat.
Een ozon luchtreiniger mag je niet te lang achter elkaar gebruiken en de ruimte moet goed geventileerd zijn. Dit advies geven fabrikanten niet zonder reden. Het is nog niet zo erg als een ozongenerator. Een ozongenerator is zo gevaarlijk dat deze alleen in een onbewoonde ruimte gebruikt mag worden.
Waarom is een H14 HEPA filter 10x effectiever dan een H13 HEPA
HEPA filters zijn er in verschillende klassen H14 is de hoogste en filtert 99.995% H13 vangt 99.95%. Om het nog wat verwarrender te maken zit daar tussen in True HEPA die filters 99.97%. Deze verschillen lijken zo minimaal dat het niet veel uitmaakt. Maar zoals hierboven staat is H14 10x effectiever. Hoe dat kan zie je in het volgende rekenvoorbeeld
- · H14 Laat 5 deeltjes door op elke 100.000
- · True HEPA Laat 30 deeltjes door op elke 100.000
- · H13 Laat 50 deeltjes door op elke 100.000
Zoals je ziet laat H13 10x keer meer deeltjes door dan H14 en True HEPA laat 6x keer zo veel deeltjes door. Het gaat het namelijk om de deeltjes die je wel inademt, die zijn nog steeds schadelijk. Als je bijvoorbeeld last heb van hooikoorts wil je natuurlijk niet een luchtverbeteraar binnen waarbij je 10 keer zo veel pollen inademt
Hoe kies je de juiste luchtverbeteraar voor jou
Luchtverbeteraars heb je niet alleen in verschillende soorten, maar ook in verschillende maten. Je weet nu dat een ozon vrije luchtverbeteraar de beste keuze is, maar welke capaciteit heb je nodig. De capaciteit wordt meestal uitgedrukt in CADR(clean air delivery rate) Dit is het aantal kubieke meter lucht die per uur door het apparaat gereinigd wordt.
Fabrikanten geven vaak een Maximaal aantal vierkante meters waarvoor de luchtverbeteraar binnen geschikt is. In een grotere ruimte functioneert de luchtverbeteraar binnen niet naar behoren. Afhankelijk van jouw situatie heb je een hogere CADR nodig en is de luchtverbeteraar binnen geschikt voor een kleinere oppervlakte. De capaciteit die je nodig hebt hang af van onder andere
- De mate van vervuiling
- Heb je last van allergieën of ademhalingsproblemen
- Hoezeer heb je hier last van
- Is het een drukke ruimte zoals een kantoor
Daarom adviseren we bij onze luchtverbeteraars verschillende oppervlaktes afhankelijk van deze factoren zodat je altijd voldoende capaciteit hebt. Bij twijfel adviseren we altijd om voor overcapaciteit te kiezen. Dan doet de luchtverbeteraar binnen zijn werk nog beter en sneller.
Conclusie luchtverbeteraar binnen in huis. Hoe werkt dit?
Wil je op een veilige en effectieve manier je binnenklimaat verbeteren. Dan ga je voor een ozon vrije luchtverbeteraar met een H14 HEPA filter voor het beste resultaat en kies je een model met voldoende capaciteit voor jouw persoonlijke situatie. Zo heb je het meeste profijt van een luchtverbeteraar binnen in huis.