Blog

Hoe lucht kwaliteit meten in huis en verbeteren?

Jun 29, 2024

Hoe luchtkwaliteit meten in huis en verbeteren

Wil je de luchtkwaliteit verbeteren in huis en zien of je acties ook echt effect hebben. Dan moet je ook de luchtkwaliteit meten in huis. Dat kan op verschillende manier. Hier kijken we hoe lucht kwaliteit meten in huis en hoe de luchtkwaliteit verbeteren in huis.

Waarom is goede binnen lucht kwaliteit zo belangrijk?

 • We brengen gemiddeld 90% van onze tijd binnen door
 • Binnen lucht is 2 tot 5 keer zo vervuild als buitenlucht
 • Luchtvervuiling brengt allerlei gezondheidsrisico’s en klachten met zich mee
 • Gezonde binnen lucht helpt bij allergieën, luchtwegaandoeningen of ademhalingsproblemen

Wat veroorzaakt slechte binnen lucht?

Hier zijn tal van oorzaken voor en we zetten er een aantal van de meeste voorkomende op een rijtje voor je. Want wil je de luchtkwaliteit verbeteren in huis dan kan je vaak al doen door de oorzaak direct aan te pakken.

 1. Roken binnenshuis: Tabaksrook bevat duizenden chemische stoffen, waaronder giftige en kankerverwekkende stoffen, die de luchtkwaliteit binnenshuis ernstig kunnen verontreinigen.
 2. Binnendringen van buitenluchtvervuiling: Verontreinigende stoffen van buiten zoals fijnstof, pollen of uitlaatgassen kunnen via ramen, deuren en ventilatiesystemen binnendringen en de binnen lucht vervuilen.
 3. Schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers: Veel schoonmaakproducten en luchtverfrissers bevatten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis.
 4. Stof en huisstofmijten: Huisstofmijten leven in stof en voeden zich met huidschilfers. Ze zijn een veelvoorkomende oorzaak van allergieën en astma-aanvallen.
 5. Schimmels en meeldauw: Vochtige omgevingen bevorderen de groei van schimmels en meeldauw, die sporen in de lucht kunnen vrijgeven. Deze sporen kunnen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken.
 6. Bacteriën en virussen: Slechte ventilatie kan de verspreiding van ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen bevorderen, wat niet alleen problematisch is voor mensen die al last hebben van ademhalingsproblemen.
 7. Fijne stofdeeltjes (PM2.5 en PM10): Deze deeltjes zijn afkomstig van zowel binnen- als buitenbronnen, zoals koken, kaarsen branden, en verkeer. Fijnstof kan diep in de longen doordringen en ademhalingsproblemen verergeren.
 8. Huisdieren: Huiddeeltjes, haar, of andere zaken in de vacht van huisdieren kunnen allergenen bevatten die astma en allergische reacties kunnen veroorzaken.
 9. Bouw- en interieurmaterialen: Sommige bouwmaterialen, meubels, vloerbedekking en verf kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven, zoals formaldehyde en benzeen.

Bekijk hier onze onzonvrije luchtreinigers

Hoe lucht kwaliteit meten in huis?

Er zijn verschillende luchtkwaliteit meters op de markt. Deze meten een hoop verschillende zaken zoals.

 • Kooldioxide is erg gevaarlijk en ontstaat meestal door onvolledige verbanding door gas gestookte apparaten. Ventileer hier altijd goed en instaleer koolmonoxide melders op een laag punt bij de apparaten.
 • Koolmonoxide Kan zich ophopen in slecht geventileerde ruimtes. Dit is niet giftig maar in te hoge concentraties zorgt dit voor klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.
 • Fijnstof (PM2.5) zijn microscopisch fijne deeltjes die op veel verschillende manieren ontstaan en allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.
 • · Vluchtige organische stoffen (VOS) Dit zijn stoffen die eenvoudig verdampen op kamertemperatuur en zo in de lucht komen. Dit kunnen bijvoorbeeld chemicaliën uit huishoudelijke producten zijn.

Wil je de luchtkwaliteit meten in huis dan kan dit met een luchtkwaliteitsmeter.

hoe meet ik de luchtkwaliteit?

Luchtreiniger met ingebouwde luchtkwaliteitsmeter

Als je wilt weten hoe lucht kwaliteit meten in huis en verbeteren? Dan sla je 2 vliegen in een klap met een luchtreiniger met ingebouwde luchtkwaliteitsmeter. Zo zie je niet alleen wat de luchtkwaliteit is maar zo kan je ook meteen de luchtkwaliteit verbeteren in huis.

Verschil tussen luchtkwaliteitsmeter en luchtkwaliteitsindicator

Veel Luchtreinigers hebben een luchtkwaliteitsindicator. Dit is meestal een lampje dat door middel van de verschillende kleuren de luchtkwaliteit aangeeft. Zo zie je op het apparaat direct het verschil tussen goed, matig en slecht


Een luchtkwaliteitsmeter geeft de exacte hoeveelheid PPm (deeltjes per miljoen) aan. Dit kan je aflezen op je telefoon als de luchtreiniger een app heeft. Zo weet je precies wat de luchtkwaliteit is in de ruimte.

Wat filtert een luchtreiniger allemaal uit de lucht?

Een goede luchtreiniger met H14 HEPA filter haalt 99.995% van alle deeltjes tot 0.2 micron klein uit de lucht. Dit is 5000 keer kleiner als een millimeter. Microscopisch klein dus. Hiermee haal je onder andere de volgende schadelijke deeltjes uit de lucht.

 • Stof
 • Fijnstof
 • Pollen
 • Huisstofmijten
 • Rook
 • Virussen en bacteriën
 • Schimmels en sporen
 • VOS (vluchtige organische stoffen)
 • Geuren
 • Dierenharen
 • Huidschilfers
luchtkwaliteit meten en verbeteren

Wat is de beste luchtreiniger voor in huis?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een luchtreiniger aanschaft. Vooral als je deze wilt gebruiken omdat je last hebt van allergieën of je luchtwegen. Want de verkeerde luchtreiniger maakt deze klachten alleen maar erger. Een goede luchtreiniger voldoet aan de volgende eisen.

Ozonvrij Veel luchtreinigers gebruiken ionisators, UV licht of koude plasma. Bij deze processen ontstaat schadelijk ozon. Dit is slecht voor je gezondheid. Heb je last van allergieën of gevoelige luchtwegen dan zorgt dit voor meer ademhalingsproblemen en geïrriteerde luchtwegen. Maar er zijn nog veel meer risico’s bij een te hoge ozon concentratie. Voor de gevaren van ozon klik hier. Gebruik dus altijd een ozon vrije luchtreiniger.

Deze luchtreinigers produceren gevaarlijk ozon

Ionisators/elektrostatische filters

Ionisators gebruiken negatieve ionen om zich te binden aan schadelijke deeltjes, deze dalen vervolgens neer. Maar de deeltjes worden niet gefilterd en blijven op oppervlakken liggen, waardoor vaker schoonmaken nodig is. Hierbij produceren ze ook gevaarlijke ozon.


Koude plasma techniek

Met ozonhoudende plasma worden negatieve ionen opgewekt. Zo worden geurmoleculen geneutraliseerd. Ook hierbij klonteren de deeltjes samen met de negatieve ionen en dalen deze neer in de ruimte in plaats van deze te filteren.


UV Licht desinfectie

Lucht passeert langs een UV-lamp die bacteriën en virussen doodt, maar de lucht gaat te snel voor een effectief resultaat en er wordt schadelijk ozon geproduceerd.

Hoe lucht kwaliteit meten in huis en verbeteren?

Welke luchtreiniger is wel goed dan?

H14 HEPA-filter is de meest effectieve manier om de lucht te reinigen. Hiermee haal je 99.995% de deeltjes uit de lucht. Er zijn meerdere klassen HEPA filters H14 is 10X zo effectief dan H13 die 99.95% van de deeltjes vangt. Dat verschil klinkt minimaal. Waarom is H14 HEPA dan 10 X beter?

H14 filtert op 100.000 deeltjes er 5 niet

True HEPA filtert op 100.00 er 30 niet

H13 filtert op 100.000 deeltjes er 50 niet

Dit wil zeggen dat een H13 filter 10 keer meer deeltjes doorlaat dan een H14. Deeltjes worden per miljoen gemeten dus op al die miljoenen deeltjes maakt dit zeer zeker een groot verschil. Want deze deeltjes adem je nog steeds in. Daarom is H14 zo veel effectiever.

Voldoende capaciteit

De capaciteit van een luchtreiniger wordt aangegeven als (clean air delivery rate) CADR Dit is het aantal M³ per uur dat er gefilterd wordt. Hoe vaak de ruimte per uur gefilterd moet worden hangt af van de omstandigheden. Afhankelijk van de mate van vervuiling en allergieën krijg je een aanbeveling. Wil je weten welke luchtreiniger jij nodig hebt? Bekijk hier de beste luchtreinigers.

Conclusie: Hoe lucht kwaliteit meten in huis en verbeteren?

Hoe luchtkwaliteit meten in huis kan met een losse luchtkwaliteitsmeter of je gebruikt een luchtreiniger met ingebouwde luchtkwaliteitsmeter en app om de precieze waarde in af te lezen. Dit is hoe lucht kwaliteit meten in huis en verbeteren in een keer. Kies je voor een luchtreiniger om de luchtkwaliteit te verbeteren in huis. Dan is de beste keuze een ozon vrij luchtreiniger en is het van belang voldoende capaciteit te nemen voor jouw specifieke situatie. Dit is hoe luchtkwaliteit meten in huis en verbeteren het beste werkt naar ons idee.