Blog

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

Jan 18, 2024

Hoe warm wordt een infrarood paneel

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

De vraag hoe warm wordt een infrarood paneel en hoe snel zijn vragen dat wij vaker horen van mensen die zich oriënteren in infrarood verwarming. Dit is namelijk hoe conventionele verwarming werkt een radiator of elektrische kachel wordt warm en verwarmt zo de lucht waardoor de temperatuur stijgt. Een infrarood verwarmingspaneel verwarmt echter direct objecten en personen via infraroodstraling. Deze warmte is tot 1 meter ongeveer direct merkbaar bij een infrarood paneel. Dus als je wilt weten hoe warm wordt een infrarood paneel dan is het simpele antwoord het oppervlak wordt afhankelijk van het materiaal 60/70 graden. Dit is echter niet hoe een infrarood paneel zijn warmte afgeeft.

In onderstaande video wordt dit gedemonstreerd met een test door een blok hout te verwarmen met een elektrische hete lucht kachel en met een infrarood verwarmingspaneel. Hierin wordt het verschil al snel duidelijk: https://www.youtube.com/watch?v=1NI4P6cd9sM&t=112s

 

 Hoe warm wordt een infrarood paneel

Bekijk hier de beste infrarood panelen bij Höffmayr.

 

Verwarm waar je wilt met vrijstaande infrarood panelen

Na het zien van het experiment in de vorige alinea zou je kunnen zeggen: “Super, dus ik hang een infrarood paneel op en binnen 10 minuten heb ik het lekker warm?” Dat is meestal niet het geval. Een infrarood verwarming verwarmt mensen en objecten. De objecten zoals meubels, muren ed. zullen de warmte hierna weer teruggeven aan de ruimte. Dit gaat langzamer als met een conventionele verwarming omdat de lucht niet direct verwarmt wordt dit is trager maar wel is wel efficiënter, maar personen worden ook direct verwarmt zou je dan kunnen zeggen dus ik heb het wel meteen lekker warm. Dat is ook maar gedeeltelijk waar. Stel je gaat in een koude ruimte direct voor een infrarood paneel staan zal je inderdaad direct de warmte voelen. Dit is te vergelijken met de zon op een koude winterdag. Alleen voel je de warmte alleen aan de voorkant omdat deze richting het infrarood paneel staat. Je achterkant zal nog steeds koud aanvoelen door de kou in de ruimte.

 

Voor en nadelen infrarood verwarming

Het is niet mogelijk een klein warm gebied te creëren in een koude ruimte. Dat is met geen enkel verwarmingssysteem mogelijk omdat de warmte altijd wegvloeit naar de koude gebieden. Wat wel heel goed mogelijk is, is om met een infrarood verwarmingspaneel extra warmte en comfort te creëren op gewenste plekken. Het is uiteraard ook perfect mogelijk om de gehele ruimte via een verwarmingspaneel infrarood te verwarmen.  Dus de vraag is hoe warm wordt een infrarood paneel maar wat je eigenlijk wilt weten hoe verwarm ik het beste met een infrarood paneel. Infrarood verwarming is erg divers in te zetten en een perfecte aanvulling of vervanging van conventionele verwarmingssystemen. Voor alle voor en nadelen verwijzen wij je graag na deze blog. Nu al nieuwsgierig geworden naar onze infraroodpanelen? Bekijk hier 1 van onze producten of bekijk alle infrarood verwarming hier.

 

Zone verwarming of hoofdverwarming

Het gebruik van infraroodpanelen als hoofdverwarming werkt het beste in kleine tot middelgrote ruimtes. Dit wil zeker niet zeggen dat het niet kan in grote ruimtes, maar kleinere ruimtes zullen in hun geheel sneller op temperatuur zijn en zullen warmer aanvoelen als dat de thermostaat doet vermoeden. Hoe warm wordt een infrarood paneel is dan niet iets om direct rekening me te houden belangrijker is de plaatsing. Omdat de infraroodstraling geabsorbeerd wordt door alles in het stralingspad is het belangrijk dat deze vrij de ruimte in kan stralen. Een infrarood kan dus niet achter een bank of iets dergelijks geplaatst worden. Het beste werkt een infrarood paneel als deze aan de muur hangt op ongeveer 1 meter hoogte of aan het plafond als muur montage niet goed mogelijk is.

 

Maak slim gebruik van infrarood panelen

Als bijverwarming of zone verwarming is infrarood verwarming ideaal omdat je met een verwarmingspaneel infraroodstraling direct op de te verwarmen plek kan richten. Zo zorg je dus dat een zithoek of werkplek extra verwarmd wordt. Op dit soort plekken waar je langere tijd stil zit voelt het al snel koud aan dan kun je hier gericht voor wat extra verwarmen zonder dat je de gehele ruimte warmer moet stoken. In grotere ruimtes zoals een grote open woonkamer met leef keuken is infrarood verwarming uitermate geschikt om in combinatie met het bestaande verwarmingssysteem zo kosten en energie efficiënt mogelijk voor een comfortabele warmte te zorgen. Als je zo een ruimte als thuiskomt of opstaat in de winter van 14 graden naar een comfortabele warmte wilt brengen met enkel infrarood panelen zal dit enkele uren duren en het is natuurlijk niet de bedoeling zolang te moeten wachten.

 

 hoe warmt wordt een infrarood paneel en hoe snel

Bekijk hier direct de slimme infrarood panelen van Höffmayr.

 

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

Ondanks dat de infraroodpanelen warmte afgeven is de lucht nog koud en hierdoor zal het niet erg comfortabel aanvoelen. Dus als je dan kijkt naar hoe warm wordt een infrarood paneel is het antwoord misschien niet warm genoeg, maar gebruik je het infrarood in zijn kracht door samen met de infrarood verwarming de lucht te verwarmen met radiators of een airco zodat de ruimte snel op temperatuur is om deze vervolgens met alleen infraroodpanelen op temperatuur te houden dan heb je beste van beide werelden. Je hebt maar kortstondig gebruik gemaakt van de verwarming op gas waardoor je hier flink op bespaart maar je hebt niet lang hoeven te wachten totdat de ruimte op temperatuur is als je dan weer kijkt naar hoe warm wordt een infrarood paneel dan krijg je een heel ander antwoord.

 

Conclusie: Hoe warm wordt een infrarood paneel?

Waar je in grotere ruimtes ook rekening mee moet houden is de plaatsing en verdeling van de infraroodpanelen. Want dan is het wel belangrijk om rekening te houden met hoe warm wordt een infrarood paneel pak je een groot paneel zodat de warmte zich meer op een plek concentreert of pak je meerdere panelen met een lager wattage voor een gelijkmatige warmte verdeling. Als zone verwarming ga je meestal voor de eerste optie maar gebruik je de Infrarood verwarming als bij of hoofdverwarming dan is een goede verdeling wel belangrijk om zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Mocht je nog meer vragen hebben over infrarood verwarmingen neem dan een kijkje bij onze FAQ/blogs of neem contact met ons op voor verder advies via het contact formulier.