Blog

Wat zijn de beste infrarood panelen merken voor 2024?

Mar 08, 2024

de beste infrarood paneel merken vergelijking

Er zijn veel verschillende infrarood panelen op de markt met grote verschillen in prijs. Het kan dan ook erg lastig zijn om een goede keuze te maken, want wat is nu het verschil en wat zijn de beste elektrische kachels en welke is het meest geschikt voor jouw situatie? Om dit uit te zoeken hebben we verschillende panelen van verschillende merken in verschillende prijsklassen getest.


Onze testmethode stappenplan

We hebben infrarood panelen met een vermogen van 720 tot 800 watt gebruikt in verschillende prijsklassen. Om de vraag te beantwoorden wat de beste infrarood panelen zijn, zijn we als volgt te werk gegaan:

 1. We hebben een goed geïsoleerde ruimte van 10m2 gebruikt. Met een begintemperatuur rond 15 graden.
 2. Omdat infrarood stralen mensen en objecten verwarmen, hebben we een object 1 meter voor het paneel geplaatst om te kunnen meten hoeveel het object verwarmt wordt door de infrarood straling.
 3. Ook meten we het oppervlak van het infrarood verwarmingspaneel om te kunnen zien hoe snel deze opwarmt en wat de uiteindelijke temperatuur wordt.
 4. Daarna hebben we 2 thermometers geplaatst. De eerste thermometer buiten het bereik van de infrarood straling en de tweede op 3 meter afstand om te kunnen zien hoe snel en hoeveel de ruimte zelf opwarmt. Hierna hebben we de gemiddelde temperatuur genomen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen.
 5. Tot slot zijn de metingen gedaan op 1, 2, 3, 5, 10, 30 minuten en 1, 1.5, 2.5, 4 uur. Op deze manier weten we snelheid en prestaties van alle infraroodpanelen bij kortstondig en langdurig gebruik.

 

Wat zijn de beste infrarood panelen?

De geteste infrarood panelen hebben de volgende prijzen op het moment van testen

 • Masterwatt Technotherm strong 800 Watt - €795
 • Ecaros infrarood paneel 750 Watt - €515
 • Eurom mon soleil 770Watt - €286
 • Höffmayr glazen paneel 750Watt - €249
 • Höffmayr carbon crystal paneel 770Watt - €225

Als eerste de temperatuur van het oppervlakte van het paneel. Hieraan zien we vooral hoe lang het duurt voor een paneel op temperatuur is en welke het meeste warmte afgeeft. Wil je een ruimte maar kort verwarmen, dan is dit belangrijker dan wanneer je een ruimte voor langere tijd verwarmt.

 

Infrarood paneel opwarmtijd en prestaties

Hieronder is te zien dat het Höffmayr carbon crystal paneel het snelste opwarmt. Uiteindelijk hebben ze allemaal een eindtemperatuur van rond de 95 graden waar het masterwatt infrarood paneel nog iets bovenuit komt met 98 graden en het glazen infrarood paneel van Höffmayr iets achter blijft met 90 graden en de langste opwarmtijd heeft.

Wat zijn de beste infrarood panelen merken

 

Omdat infrarood straling objecten direct verwarmt is het belangrijk om te meten hoe goed de verschillende panelen dit doen om de vraag te beantwoorden wat zijn de beste infrarood panelen. Hiervoor hebben we een blok hout 1 meter voor elk infrarood paneel geplaatst. Hieronder zien we de temperatuurstijging in graden.

Door de hoge opwarm snelheid gaat het Höffmayr carbon crystal paneel het snelst van start samen met de Ecaros maar na een uur is het Masterwatt infrarood paneel het effectiefste in het verwarmen van het houtblok. Met een totale stijging van 10.7 graden in 4 uur tijd. Het glazen infrarood paneel van Höffmayr en het Eurom paneel realiseren een stijging van 8.7 en 8.8 graden.

de beste infrarood paneel vergelijken

 

Infrarood panelen omgevingstemperatuur

Als laatste hebben we de omgevingstemperatuur in de ruimte op 2 verschillende plekken gemeten een plek buiten het bereik van de infrarood straling en aan de andere kant van de ruimte op 3 meter afstand. Hiervan hebben we het gemiddelde genomen om zo een eerlijk beeld van de temperatuur in de gehele ruimte krijgen. We zijn begonnen met een temperatuur rond 15 graden en hebben de temperatuurstijging naast elkaar gelegd. We zijn hier de meting pas na 5 minuten begonnen omdat de indirecte verwarming van de lucht minder snel gaat als de directe verwarming met infrarode stralingswarmte.

Door de korte opwarmtijd verwarmt het Höffmayr carbon crystal paneel het snelste in het begin. Terwijl na 1.5 uur de masterwatt het beste presteert. Wat wel opvalt is dat het glazen Höffmayr infrarood paneel een stuk beter presteert ondanks de lange opwarmtijd en lagere temperatuur van het glazen oppervlak. Dit omdat het glazen paneel warmte vasthoudt die daarna weer aan de ruimte afgegeven wordt. 

Wat zijn de beste infrarood panelen

 

Het voordeel van infrarood verwarming is dat het door de stralingswarmte warmer aanvoelt als dat de temperatuur doet vermoeden. Hier zien we dat het langer duurt om de gehele ruimte te verwarmen van 15 naar 20 graden. Er moet wel gezegd worden dat het wattage van deze panelen de ondergrens is voor dit vloeroppervlak en voor een snelle opwarming en goede warmteverdeling kan het in jouw situatie raadzaam kan zijn voor een paneel met een groter wattage te gaan of om 2 panelen met een hoger samengesteld wattage te verdelen in de ruimte voor een snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling. Voor langdurig gebruik kan een enkel paneel echter voldoende zijn. Benieuwd hoeveel wattage jij nodig hebt in jouw situatie, klik hier voor meer uitleg voor het bepalen van het benodigde vermogen.

 

Vergelijking: Wat zijn de beste infrarood panelen merken?

We hebben tijdens het testen nog een aantal zaken onderzocht om de kwaliteit en efficiëntie van de panelen te onderzoeken zoals de isolatie aan de achterkant van het paneel, het verschil in temperatuur op verschillende plekken aan het oppervlak en afkoeltijd. Die bespreken we hieronder per paneel zodat jij weet welk van deze panelen het meest geschikt is voor jou.

Vermogen

Materiaal

Gewicht

Thermostaat?

Prijs

Höffmayr Glazen infrarood paneel

720Watt

Aluminium

16,3KG

ja

€249,00

Höffmayr carbon crystal infrarood paneel

770Watt

Aluminium

5,9KG

ja

€225,00

Ecaros infrarood paneel

750Watt

Staal

14KG

nee

€515,00

Eurom infrarood paneel

770Watt

Staal

18,2KG

ja

€286,00

MasterWatt infrarood paneel

800Watt

Staal

12,7KG

nee

€795,00

Masterwatt Infrarood paneel review

Masterwatt technotherm strong

 • Vermogen: 800W
 • Prijs: €795
 • Materiaal: staal
 • Gewicht: 12.7 KG
 • Thermostaat: nee

Dit Masterwatt infrarood paneel heeft een stevig prijskaartje. Daarvoor krijg je wel een goed geïsoleerde achterkant met zeer weinig warmteverlies. Door de kwaliteit van het verwarmingselement zijn er aan het oppervlak ook de kleinste temperatuurverschillen ongeveer 5 graden. Omdat het paneel van staal is heeft het een iets langere opwarmtijd maar ook een langere afkoeltijd. Hierdoor is het minder snel voelbaar als het paneel uitspringt omdat de gewenste temperatuur bereikt is. Het is wel nodig om nog een losse thermostaat aan te schaffen om het infrarood paneel te kunnen bedienen en programmeren. Dit komt nog eens bovenop de toch al hoge aanschafprijs waardoor het geheel erg prijzig wordt en als je dan afvraagt wat zijn de beste infrarood panelen. Dan is het de masterwatt die technisch gezien van de hoogste kwaliteit is maar qua resultaten niet zo overtuigend is om voor de meeste mensen de veel hogere aanschafprijs te rechtvaardigen. Dit infrarood paneel is voor mensen die altijd voor het allerbeste gaan en hier ook grof voor willen betalen

 

Ecaros infrarood paneel review

 • Vermogen: 750 Watt
 • Prijs: €515
 • Materiaal: staal
 • Gewicht: 14 KG
 • Thermostaat: nee

Het Ecaros infrarood verwarmingspaneel heeft een minder gelijkmatige warmte aan het oppervlak de verschillen lopen op tot 15 graden gemeten op diverse plekken op diverse momenten. Ook de isolatie aan de achterkant is minder dan bij de Masterwatt en ook al is de prijs een stuk lager dan het Masterwatt infrarood paneel het is nog steeds een prijzig paneel dat qua prestaties in de middenmoot blijft. Bovendien moet er ook voor dit infrarood verwarmingspaneel een losse thermostaat aangeschaft worden.

 

Eurom infrarood paneel review

 • Vermogen: 770 Watt
 • Prijs: €286
 • Materiaal: staal
 • Gewicht: 18.2 KG
 • Thermostaat: ja

De Eurom mon soleil had het grootste temperatuurverschil over het gehele oppervlak, maar wel een betere isolatie aan de achterkant dan de Ecaros. De prestaties zijn onder gemiddeld en vooral voor het opwarmen van de gehele ruimte komt dit paneelvermogen te kort met veruit de kleinste temperatuurstijging van allemaal. Houd er dus rekening mee dat je per m2 meer vermogen nodig zal hebben als bij de andere panelen. Het Eurom infrarood verwarmingspaneel beschikt wel over een ingebouwde thermostaat en wifi waardoor er geen verdere accessoires aangeschaft hoeven te worden om het infrarood paneel te bedienen. Met het hoogste gewicht van allemaal is het zaak deze stevig te bevestigen aan muur of plafond.

 

Höffmayr carbon crystal infrarood paneel review

 • Vermogen: 770 Watt
 • Prijs: €225
 • Materiaal: aluminium
 • Gewicht: 5.9 KG
 • Thermostaat: ja

Het Höffmayr infrarood paneel heeft hetzelfde temperatuur verschil op het oppervlak als het Ecaros paneel 15 graden dus beter als de Eurom maar slechter als de Masterwatt. Wat betreft de isolatie aan de achterkant deze is wel van een lagere kwaliteit, maar hier lijden de prestaties niet onder want dit infrarood paneel presteert bovengemiddeld goed. Het sterke punt van dit infrarood paneel is dat dankzij het lichtgewicht materiaal dit paneel het snelste warm en effectief is van alle geteste panelen. Ga je voor snelheid dan is dit de absolute topper. Tegenover de opwarmsnelheid staat wel dat het paneel net zo snel weer afkoelt. Hierbij voel je dus het snelste als het paneel uitschakelt als de gewenste temperatuur bereikt is. Ook deze infrarood verwarming wordt inclusief wifi thermostaat geleverd waardoor deze via een app te bedienen en programmeren is en als je de prestaties vergelijkt met de Masterwatt die inclusief een losse thermostaat 4 keer zo veel kost dan doet het Höffmayr infrarood paneel hier nauwelijks voor onder. Qua snelheid is dit paneel onverslaanbaar maar ook als je kijkt naar de prijs kwaliteit verhouding hebben we hier een winnaar Dit is ons antwoord op de vraag Wat zijn de beste infrarood panelen. Het goedkoopste paneel levert een van de beste prestaties.

 

Höffmayr glazen infrarood paneel review

 • Vermogen: 720 Watt
 • Prijs: €249
 • Materiaal: aluminium
 • Gewicht: 16.3 KG
 • Thermostaat: ja

Het glazen infrarood paneel van Höffmayr presteer niet als beste, maar het is wel veruit het mooiste paneel. De hoogglans zwarte glasplaat zorgen voor een luxe aanzien tegenover de overige saaie witte panelen. Wat ook opvalt is de langere opwarmtijd. Dit komt door de 2 glasplaten aan de voor en achterkant. Deze slaan warmte op om deze vervolgens uit te stralen. Dit zie je ook terug in de prestaties wat betreft de omgevingstemperatuur daar is het resultaat vergelijkbaar met de 2 best presterende infraroodpanelen en dat terwijl dit paneel het minste vermogen van alle geteste panelen heeft. Een voordeel van de glasplaten die de warmte vasthouden is dat deze veel langer warmte blijft afgeven nadat het paneel uitschakelt omdat de ingestelde temperatuur bereikt is. Hierdoor merk je hier veel minder van en zorgt de infrarood verwarming zo voor meer comfort. Dit paneel komt het beste tot zijn recht bij langduriger gebruik. Dus ga je voor looks en heb je geen behoefte aan snel opwarmen en kortstondig gebruik dan zou dit wel eens het paneel voor jou kunnen zijn. 

 

Bekijk hier direct beste infrarood panelen van Höffmayr