Handig om te weten

Zijn infrarood panelen geschikt als hoofdverwarming

Ja, infraroodpanelen kunnen als hoofdverwarming dienen, maar er zijn een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Stroomverbruik

Als men een gehele woning wil verwarmen met enkel infraroodpanelen zal dit voor een forse toename in het stroomverbruik zorgen. Nu is dit niet per se slecht en kan dit zeker in combinatie met zonnepanelen interessant zijn. Want het gasverbruik daalt dan drastisch in de dure wintermaanden. Tegenover een warmtepomp is de energie-efficiëntie van een infrarood paneel een stuk lager. Dus als je beschikt over vloerverwarming, hoog rendementsradiatoren of je bent van plan om te (ver)bouwen en je bent in de mogelijkheid om dit in combinatie met een warmtepomp aan te leggen dan is dit ondanks de hogere aanschaf kosten zeker aan te raden. Maar natuurlijk staat niet iedereen op het punt om te gaan renoveren. Dan zijn infrarood panelen een goede optie, aangezien deze enkel in het stopcontact gestoken hoeven te worden of ze eventueel opgehangen met 2 schroeven. Een paneel van 720W gebruikt per uur dat deze aanstaat 0.72 KWH aan stroom. Als je dit vermenigvuldigt met aantal uur dat de panelen in gebruik zijn en de actuele KWH prijs van stroom weet je ongeveer wat een paneel per dag aan stroom kost. Het echte verbruik zal lager zijn, aangezien het infrarood paneel uit springt zodra de gewenste temperatuur bereikt is en weer aanspringt als het 1 graden afgekoeld is. Hoe vaak het paneel aan of uitstaat verschilt per situatie.

Isolatie

Goede isolatie in je huis is belangrijk als je infraroodpanelen als hoofdverwarming wilt gebruiken. Anders kan er te veel warmte verloren gaan. Vooral bij oudere of slecht geïsoleerde woningen zal de efficiëntie van infrarood panelen flink afnemen als je geen andere verwarmingsbron hebt.

Grootte van de ruimte

Infraroodpanelen werken het beste in kleine tot middelgrote ruimtes. Dus als je enkel een infrarood spiegel in je badkamer hebt hangen is dit normaal geen probleem. Vooral niet als je het paneel programmeert om bijvoorbeeld 45 minuten van te voren aan te springen voor je de badkamer gebruikt. Aangezien de meeste mensen op gezette tijden opstaan en naar bed gaan is het vrij makkelijk om te zorgen dat je een lekker warme badkamer hebt als je deze gebruikt, maar er voor de rest niet onnodig verwarmd wordt. Ook als je de ruimte voor meerdere uren gebruikt zoals een hobby kamer, thuis kantoor of kinderslaapkamer dan kan een infrarood paneel voor een aangenaam warme ruimte zorgen. Voor grote ruimtes zijn enkel infrarood panelen enkel geschikt als men er genoeg gebruikt en deze goed verdeeld. Als je bijvoorbeeld een grote open leefkeuken en woonkamer van 70M2 hebt kan het wel een stuk langer duren als je gewend bent voor de gehele ruimte opgewarmd is. Als je dan voor een paneel staat voel je van voren de stralingswarmte, maar je achterkant zal koud aanvoelen en dan is het niet aangenaam. Het werkt in zo een situatie meestal beter als je de infrarood panelen gebruikt in combinatie met radiators totdat de koude lucht enigszins is opgewarmd. Om vervolgens de radiators uit te schakelen en met de infrarood panelen de ruimte op temperatuur te houden.

Genoeg vermogen

Zorg dat je altijd genoeg vermogen hebt als je infrarood als hoofdverwarming inzet. Net als bij normale verwarming een grote kamer krijg je met een kleine radiator niet of nauwelijks warm. Omdat alle panelen thermostaat gestuurd en apart instelbaar zijn hoef je niet bang te zijn dat je elektriciteit verspilt en raden we altijd over capaciteit aan. Dan heb je zeker voldoende vermogen en zal je sneller de gewenste temperatuur bereiken.

Plaatsing

Zorg ook dat de panelen goed over de ruimte verdeeld zijn en strategisch geplaatst worden voor een goede warmte verdeling en extra comfort op de gewenste plekken. Het kan daarom beter zijn meerdere panelen te verdelen in plaats van een groot paneel te gebruiken.

Houd er echter rekening mee dat infraroodpanelen niet altijd geschikt zijn als hoofdverwarming voor het hele huis, onder andere bij slecht geïsoleerde woningen. Infrarood panelen kunnen wel uitstekend gecombineerd worden met bestaande verwarmingssystemen zodat beide zo efficiënt mogelijk kunnen verwarmen.