Handig om te weten

Verschil tussen glazen en koolstof kristal infrarood panelen

Opwarming en warmte afgifte

Een koolstof kristal paneel bestaat uit een dunne polyester plaat aan de voorkant en isolatie aan de achterkant. Hierdoor is het paneel erg licht en binnen 1 tot 2 minuten opgewarmd. Het voordeel is dat je snel de stralingswarmte voelt, het nadeel is dat je ook snel voelt dat de stralingswarmte weg is. Wanneer het paneel de gewenste temperatuur op de thermostaat bereikt schakelt deze zich uit, totdat de temperatuur weer 1 graden zakt om vervolgens weer aan te springen.

Bij een glazen of spiegel paneel zit het verwarmingselement tussen 2 glazen platen. Het duurt 10 tot 15 minuten voordat deze volledig opgewarmd is, maar de glazen platen houden de warmte ook veel langer vast. Met als voordeel dat het paneel warmte blijft afgeven, terwijl deze uitgeschakeld is zodra de gewenste temperatuur bereikt wordt. Hierdoor merk je het veel minder als het paneel aan en uitspringt om de ingestelde temperatuur te behouden.

Uiterlijk en materialen

Een overduidelijk verschil is het uiterlijk, waar een infrarood paneel van koolstof kristal mat wit is met een dunne afwerklijst. Deze kan relatief onopvallend aan een witte muur bevestigd worden. Het glazen paneel springt juist meer in het oog en heeft door de strakke randloze afwerking en het gebruik van glas een luxe uitstraling. De spiegel variant heeft dezelfde hoogwaardige afwerking, maar is eigenlijk onherkenbaar als infrarood verwarming. Hang de spiegel boven een wastafel op de badkamer of een dressoir in de woonkamer en het lijkt een doodnormale spiegel terwijl je wel geniet van de warmte.