Infrarood verwarmingspanelen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun energie-efficiëntie en de comfortabele, stralingswarmte die ze verspreiden. Als je overweegt om te verwarmen met infrarood panelen in je huis of kantoor, is het belangrijk om te weten waar infrarood paneel plaatsen zodat deze het beste tot hun recht komen. Dit is afhankelijk van een aantal aspecten. In deze blog zullen we de verschillende aspecten van de plaatsing infraroodpanelen behandelen en rekening houden met welke ruimte je wilt verwarmen of je infrarood panelen als hoofd verwarming of bijverwarming wilt gaan gebruiken. Ook bespreken we de voor- en nadelen van wandmontage, plafondmontage of vrijstaand zodat jij na het lezen van dit artikel een weloverwogen keuze kan maken voor de positie en plaatsing van infraroodpanelen die het beste bij jou situatie past.
Welke ruimte ga je verwarmen
Om de vraag waar infrarood paneel plaatsen te beantwoorden moeten we eerst kijken welke ruimte wil je verwarmen, hoe groot is deze, wat doe je in deze ruimte, en hoelang ben je in deze ruimte. Hier vind je een indicatie voor de gewenste temperatuur per kamer.
De grootte van de ruimte bepaalt het aantal infraroodpanelen dat je nodig hebt en hoe ze moeten worden geplaatst. In grotere ruimtes heb je mogelijk meerdere infrarode verwarmingspanelen nodig, die strategisch moeten worden geplaatst om de warmte gelijkmatig te verdelen. Hierbij geld ook dat je voor een gelijkmatige verwarming infrarood panelen strategisch moet plaatsen dan zijn 3 middelgrote verwarmingspanelen beter te verdelen als 2 grote infraroodpanelen. In kleinere ruimtes heb je meestal aan genoeg aan 1 verwarmingspaneel infrarood is namelijk zeer geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes.
In badkamers is een hogere temperatuur wenselijk als bijvoorbeeld op een slaapkamer ook is het belangrijk wat je doet als je in deze ruimte bent. Als je veel beweegt dan is ook een minder hoge temperatuur nodig dan wanneer je langere tijd stil zit. Hier staat tegenover als je veel beweegt is het extra belangrijk dat de warmte goed verdeeld wordt door de gehele ruimte. Zit je lang stil op een plek dan hoeft dit net niet en kan je het paneel zo plaatsen dat vooral deze plek extra comfortabel is. Dan richt je het paneel direct op de plek waar je de stralingswarmte nodig hebt.
Ben je maar heel kort in een ruimte zoals een badkamer in de ochtend of avond dan is het heel inefficiënt om de hele badkamer warm te stoken voor deze korte tijd. Dan wil je zo kort mogelijk bij het infrarood verwarmingspaneel zijn zodat jij het lekker warm hebt. Hiervoor hebben wij een infrarood paneel ingebouwd in een badkamerspiegel. Als je dan in de ochtend voor de spiegel staat om je tanden te poetsen of je haar te doen voel je direct de heerlijke warmte. Bekijk hier onze badkamerspiegel met infrarood verwarming.
Bijverwarming of Hoofdverwarming
Hoe je een infrarood paneel gaat gebruiken is ook van belang om te weten waar infrarood paneel plaatsen voor het meeste rendement
Infrarood panelen zijn ideaal als bijverwarming om de bestaande verwarmingssystemen aan te vullen. Dit is handig om energie te besparen en extra warmte te bieden in specifieke zones waar dat nodig is. Door gebruik te maken van zone verwarming kan de thermostaat een paar graden omlaag terwijl je bijvoorbeeld je werkplek extra verwarmd. Op deze manier verspil je weinig energie omdat je de warmte concentreert waar deze precies nodig is in plaats van de hele kamer naar de gewenste temperatuur te verwarmen. In het geval van bij of zone verwarming ga je dus net niet voor een gelijkmatige verdeling van de warmte maar wil je deze focussen. Dit gaat perfect met een een infrarood panelen omdat deze mensen en objecten in hun stralingspad verwarmen in plaats van de lucht er omheen.
Hoofdverwarming
Zeker kleinere ruimtes zoals een slaapkamer kunnen infrarood panelen ook gebruikt worden als hoofdverwarming. Dan moet je er wel voor zorgen dat deze de warmte goed verdeeld in plaats van een specifieke plek. Een infrarood paneel moet altijd vrijstaan of hangen als er objecten in het stralingspad staan zullen deze de warmte tegenhouden. Een infrarood paneel kan je dus niet achter een bank of gordijn hangen. Hetzelfde geld als je deze om het hoekje hangt dan straalt de warmte de verkeerde kant uit.
Als je ervoor kiest om infrarood panelen als hoofdverwarming te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je voldoende panelen met genoeg wattage hebt om de ruimte volledig en gelijkmatig te verwarmen. Dit kan in sommige gevallen bij grotere oppervlaktes betekenen dat je meerder panelen moet plaatsen om de warmte gelijkmatig te verspreiden. Het is altijd beter om meerdere kleine panelen te gebruiken in plaats van 1 grote als je deze als hoofdverwarming gebruikt.
Bekijk hier alle infrarood panelen van Hoffmayr.
Plafondmontage, Wandmontage of vrijstaand
Vrijstaande Plaatsing
Met de meegeleverde voetjes kunnen onze infraroodpanelen gemakkelijk worden verplaatst naar verschillende ruimtes in je huis of kantoor. Ze bieden flexibiliteit en zijn ideaal voor gebruik in meerdere ruimtes. Dit is ook handig als je nog niet zeker weet waar de infrarood verwarmingspanelen het beste tot hun recht komen. Zo kan je dit makkelijk uit proberen zonder dat je direct gaten moet boren om deze op te hangen.
Nadelen van vrijstaande plaatsing is dat het mooier uitziet als de panelen ophangen. Als een paneel op de grond staat is dit ook niet de ideale hoogte en concentreert de warmte zich een stuk lager.
Wandmontage
Als je weet waar infrarood paneel plaatsen voor het beste resultaat dan is wandmontage een populaire keuze en in veel gevallen ook de beste als je de infrarood panelen als designelement wilt laten fungeren. Je kan kiezen voor onopvallende witte panelen of net strakke in het oog springende panelen met een strakke afwerking zoals dit hoogglans zwarte paneel van glas.
Bij wandmontage is het belangrijk om de hoogte en de afstand tot de vloer zorgvuldig te overwegen. Plaats de panelen op een hoogte waar ze een maximale dekking bieden en vermijd obstakels die de warmte kunnen blokkeren, zoals meubels of gordijnen. Over het algemeen is de beste hoogte ongeveer 1 meter van de vloer.
Al onze panelen worden inclusief voetjes en wandmontage beugels geleverd.
Plafondmontage
Plafondmontage is een uitstekende optie als je de panelen uit het zicht wilt houden of geschikte plek hebt aan de wand. Omdat je normaal alle plek hebt aan het plafond kan je ze eenvoudig op de beste locatie ophangen. Zo hoef je geen rekening te houden met meubels en andere elementen die bij wandmontage wel een rol spelen Wanneer infrarood panelen aan het plafond worden gemonteerd, stralen ze warmte gelijkmatig naar beneden, waardoor een comfortabele temperatuur in de hele ruimte ontstaat.
Het nadeel van plafondmontage is dat sommige mensen wanneer ze onder een paneel staan ze het warmer aan de bovenkant van het hoofd hebben terwijl de voeten een stuk kouder aanvoelen. Als je op de bank zit onder een infrarood paneel dan heb je hier normaal geen last van. Let wel op als je met je benen onder een tafel of bureau zit onder een infrarood verwarmingspaneel dat de tafel de stralingswarmte tegenhoudt en je benen koud blijven.
Ga je voor plafond montage let dan op niet alle panelen zijn hiervoor geschikt bekijk hier onze panelen die voor zowel plafond als wand montage geschikt zijn. Vergeet niet de benodigde plafondmontage set te selecteren bij bestelling. Hiermee kan je eenvoudig de panelen zelf aan het plafond bevestigen.
Conclusie waar infrarood paneel plaatsen voor het beste resultaat
Het juist plaatsen van infrarood verwarmingspanelen is essentieel om optimaal comfort en energie-efficiëntie te bereiken. De keuze tussen plafondmontage, wandmontage of vrijstaande plaatsing hangt af van je specifieke behoeften en de kenmerken van de ruimte. Of je de panelen gebruikt als bijverwarming of hoofdverwarming, en de grootte van de ruimte spelen ook een rol bij de plaatsing. Houd rekening met het type ruimte en hoe deze gebruikt wordt aan voor het beste resultaat. Met de juiste plaatsing kun je genieten van de voordelen van infrarood verwarming en je comfortniveau aanzienlijk verhogen en je energierekening verlagen.