Blog

Hoe ver straalt infraroodverwarming?

Nov 11, 2023

hoe ver straalt infraroodverwarming

Hoe ver straalt infraroodverwarming?

Om een goede inschatting te maken welk infrarood verwarmingspaneel je nodig hebt en waar je deze het beste kunt plaatsen voor beste rendement, wil je natuurlijk als eerste weten hoe ver straalt een infraroodverwarming. Het is ten eerste belangrijk om te weten dat de infrarood straling geabsorbeerd wordt door mensen en objecten. Hierdoor wordt de dus straling tegengehouden, zorg er dus voor dat er niks in het stralingspad staat van het infrarood verwarmingspaneel. Infraroodstraling wordt hier namelijk door geblokkeerd en voorkomt dat de warmte zich goed kan verspreiden. Dat is ook de reden dat infrarode verwarmingspanelen vaak aan het plafond bevestigd worden dan kunnen ze het makkelijkste ongehinderd stralen. 

 

Kies de juiste wattage

Hoe ver straalt infrarood verwarming is ook afhankelijk van het wattage van het betreffende infraroodpaneel. Hoe hoger de wattage hoe verder de straling komt. Dus logischerwijs zou je zeggen een infrarood kachel met een hogere wattage is altijd beter, dit is zeker niet altijd het geval. Infraroodverwarming straalt naar voren hoe dichter je bij het paneel zit hoe meer je direct stralingswarmte voelt. Het voordeel hiervan is dat je dit bijna direct voelt, maar als je met je voorkant naar het infrarood verwarmingspaneel staat zal je achterkant niet meteen warm worden. Bevind je je te kort bij een infrarood paneel met een hoge wattage, dan kan dit zelfs te warm aanvoelen terwijl je de warmte voor de rest van de ruimte blokkeert. Als je van directe stralingswarmte wilt genieten is een lichter paneel veel geschikter. In dit artikel wordt door een natuurkundige uitgebreid uitgelegd hoe de huid stralingswarmte absorbeert.

 

 

Hoe ver straalt infraroodverwarming precies

Bekijk hier direct beste infraroodpanelen van Höffmayr

 

Hoe ver straalt infraroodverwarming?

Dat gezegd hebbende, de vraagt blijft hoe ver straalt infrarood verwarming. Het simpele antwoord is tussen de 3 en 4.5 meter afhankelijk van de wattage van het infrarood verwarmingspaneel. Op grotere afstand zul je de stralingswarmte niet meer direct waarnemen en heeft een infraroodpaneel een langere tijd nodig om de objecten en zo dus de ruimte op te warmen. Daarom kan het efficiënter zijn om te kiezen voor een betere verdeling van meerdere infraroodpanelen. In plaats van enkel te gaan voor een hoog wattage van een enkel infrarood verwarmingspaneel infrarood heeft wel een groot bereik het effect zal dichter bij het infrarood verwarmingspaneel sneller voelbaar zijn dan verder weg. Om grotere ruimtes te verwarmen met infrarood is het altijd raadzaam ook goed te bedenken hoe de infraroodpanelen het beste verdeeld kunnen worden en niet blind te varen op hoe ver straalt infrarood verwarming.

Daarom bieden we verschillende wattages infraroodpanelen aan zodat je altijd het gewenste resultaat bereikt. Klik hier voor al onze Infraroodpanelen.

 


Hoe ver straalt infrarood verwarming vs hoe snel warmt een infrarood paneel op

Ook iets om rekening mee te houden is hoe lang een vertrek gebruikt wordt. Ruimtes als een badkamer of aparte keukens worden meestal niet lang gebruikt. Terwijl je op kantoor, een hobby ruimte of in de woonkamer uren achter elkaar doorbrengt. Als de enige manier van verwarming infrarood is en je wilt de gehele ruimte aangenaam verwarmen dan zullen infrarode verwarmingspanelen per 30 tot 45 minuten voor 3 graden stijging in temperatuur zorgen, mits er voor voldoende vermogen gekozen is natuurlijk. Het voordeel van infrarood panelen is dat je dankzij de stralingswarmte het veel sneller aangenaam warm aanvoelt als je dichtbij het paneel bent. Een ruimte die voor langere tijd gebruikt wordt is het niet erg dat er wat tijd nodig is om deze op te warmen. Dit kun je dankzij onze slimme infraroodpanelen zelfs zo programmeren of van afstand bedienen zodat het hier al lekker warm is voor gebruik. Echter zou het wel zonde zijn om een hele ruimte op te warmen waar je maar eventjes bent of nog erger tegen de tijd dat het lekker warm is ben je alweer weg. In dit geval is het voordeel van infrarood panelen dat ze voelbare stralingswarmte afgeven. Als je dus dichtbij bent voelt het zodra het paneel opgewarmd is direct warm aan. Hoe ver straalt infrarood verwarming  dan zodat je hier van kan genieten. Dan is de beste afstand tussen 0.5 tot 1.5 meter van het infrarood paneel. Een mooi praktisch voorbeeld hiervan is onze verwarmingspaneel infrarood badkamerspiegel. Als je voor de spiegel staat wat de plek is waar men normaal gezien het meeste is op de badkamer heb je directe stralingswarmte waardoor het lekker warm aanvoelt zonder dat de hele badkamer opgewarmd hoeft te worden tot dezelfde temperatuur.

 

Hoe ver straalt infraroodverwarming?

Klik hier voor deze verwarmingspaneel infrarood spiegel

 

Conclusie

Hoe ver straalt infrarood verwarming? Voor voelbare directe stralingswarmte tot ongeveer 1.5 meter. Voor het verwarmen met infrarood van een ruimte ongeveer 3 tot 4.5 meter. Afhankelijk van het vermogen van de infraroodpanelen.

Het vermogen wordt uitgedrukt in watt per M2. Voor een overzicht en een korte uitleg hoeveel watt per m2 raden wij u aan te kijken in de veelgestelde vragen.