Blog

Wat doet een luchtreiniger en hoe gebruik je deze?

May 17, 2024

Wat doet een luchtreiniger?

De voordelen van een luchtreiniger

Heb je last van allergieën of gevoelige luchtwegen? Dan zal je hier veel minder of zelfs geen last meer van hebben als je het juiste type luchtreiniger gebruikt. Ook als je geen last hebt van allergieën of gevoelige luchtwegen heb je voordeel van een luchtreiniger. Gezondere lucht in ademen is voor iedereen goed. Wat doet een luchtreiniger en hoe werkt een luchtreiniger? Dit leggen we uit zodat je weet welk type luchtreiniger geschikt is en welke ongeschikt. En waarom gebruik je de verkeerde luchtreiniger? Een ozon-uitstoot, dan kan je zelfs meer last van je luchtwegen krijgen. Dit willen we natuurlijk altijd vermijden. Bekijk hier direct de beste luchtreinigers bekijken

 

Hoe werkt een luchtreiniger?

Een goede luchtreiniger stoot geen ozon uit. Welke types dat doen en de gevaren hiervan leggen we straks verder uit. Wat doet een luchtreiniger dan precies? Deze gebruikt een H14 HEPA filter in combinatie met actief koolstof om de lucht te reinigen van:

  • Stof en fijnstof zoals huidschilfers van huisdieren, vervuiling afkomstig van auto's, landbouw, industrie en andere zwevende deeltjes in de lucht.
  • Pollen en allergenen zoals huisstofmijt, pollen en schimmelsporen uit de lucht te filteren, waardoor ze nuttig zijn voor mensen met allergieën
  • Bacteriën en virussen en andere micro-organismen. Deeltjes worden tot wel 0.2 micron groot. Een mens is gemiddeld 80 micron ter vergelijking. Dus zelfs de allerkleinste deeltjes waar bacteriën en virussen zich aan hechten worden tegengehouden.
  • Geurtjes en vluchtige organische stoffen (VOS). Actieve koolstoffilters kunnen geuren absorberen en vluchtige organische stoffen uit de lucht verwijderen, zoals die veroorzaakt worden door koken, huisdieren, roken en reinigingsmiddelen.
  • Rook, schadelijke gassen en chemicaliën die afkomstig zijn van bijvoorbeeld sigarettenrook, uitlaatgassen en huishoudelijke chemicaliën.

 

Zoals je ziet zijn dit een hoop zaken die je liever niet inademt. Een H14 HEPA filter verwijdert 99.995% van de deeltjes tot wel 0.2 micron uit de lucht. Die hele kleine deeltjes zoals fijnstoffen, gassen en chemicaliën zijn zo klein dat ze bij het inademen door de longen worden opgenomen en in het bloed terechtkomen. Dus ook al heb je niet direct last van je luchtwegen of allergieën. Ook dan is het verstandig om een luchtreiniger te gebruiken. Hoe werkt een luchtreiniger? Klik op de link als je meer wilt weten over de werking van een HEPA filter en wat de verschillen tussen de verschillende filters zijn.

 

Waarom is Ozon zo slecht voor je?

Wat doet een luchtreiniger die ozon uitstoot? Luchtreinigers die een ionisator, UV licht of plasma gebruiken om bacteriën te doden, stoten hierbij ozon uit. Een te hoge ozonconcentratie kan op lange termijn schade aan longen en luchtwegen veroorzaken en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Ook in kleinere hoeveelheden is ozon slecht voor je. Het kan zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en ademhalingsproblemen. Vooral bij personen met allergieën en gevoelige luchtwegen en dit zijn nu net de mensen die het meeste hebben aan een luchtreiniger. Dat is net zo effectief als zeep waar je vieze handen van krijgt. In dit rapport waarschuwt de NVWA (voedsel- en warenautoriteit) voor het gebruik van luchtreinigers die ozon uitstoten. Kies daarom altijd voor een ozonvrij luchtreiniger zonder UV, ionisator of plasma.

Wat doet een luchtreiniger en hoe gebruik je deze?

 

Ionisator UV en plasma. Waarom werkt dit niet?

Dit soort luchtreinigers stoten niet alleen ozon uit, maar filteren ook veel minder schadelijke deeltjes uit de lucht. Hoe werkt een luchtreiniger met ionisator, plasma of. Ze stoten negatief geladen ionen uit. Die hechten zich vervolgens aan de kleinste deeltjes zoals bacteriën, hierdoor worden de deeltjes zwaarder en vallen ze uit de lucht. Vervolgens worden ze niet in de filter gevangen maar liggen ze in de ruimte op de vloer en oppervlakken zoals tafels. Dus de schadelijke deeltjes worden niet gevangen in de filter maar liggen dus in de ruimte. Deze oppervlakken moet je dus regelmatig schoonmaken om zo deze schadelijke deeltjes te verwijderen.

Wat doet een luchtreiniger die UV licht gebruikt. Met UV licht kan je virussen en bacteriën doden. Hiervoor moeten deze wel lang genoeg bestraald worden met het UV licht. Een luchtreiniger zuigt grote hoeveelheden lucht aan. In die fractie van een seconde dat de lucht door de luchtreiniger gaat, is het onmogelijk voor het UV licht om zijn werk te doen. UV licht stoot als bij product ozon en negatieve ionen uit. Hetzelfde nadeel als de andere 2 ionisators zonder voordeel.

 

Welke luchtreiniger heb je nodig?

Nu je weet dat je een ozonvrij luchtreiniger met de beste HEPA filter nodig hebt en je antwoord hebt op de vraag: "Wat doet een luchtreiniger?" Er is nog een andere belangrijke term: CADR. Clean Air Delivery Rate. Met andere woorden, hoeveel M3 lucht kan de luchtreiniger per uur filteren. De meeste fabrikanten hebben voor elke luchtreiniger een aanbevolen oppervlak voor elk type. Dit omdat dit snel duidelijk maakt hoe groot een ruimte maximaal mag zijn waarin de luchtreiniger goed functioneert. Zet je de luchtreiniger in een grotere ruimte dan kan deze het volume dat gefilterd moet worden niet aan en wordt de lucht niet goed gezuiverd.

 

Deze aanbevolen oppervlakte is onder omstandigheden met milde vervuiling. Heb je bijvoorbeeld last van allergieën of een hogere mate van vervuiling. Dan wil je de luchtreiniger op een kleiner oppervlak gebruiken. Zo wordt de lucht vaker per uur gefilterd zodat je geen last hebt van bijvoorbeeld allergieën. Welke luchtreiniger dan het beste past bij jou persoonlijke situatie. Dat lichten we bij elke product toe met de vragen of je met milde gemiddelde of zware vervuilingen of allergieën te maken hebt. Of zelfs een combinatie van beide. Op deze manier kunnen we jou de beste luchtreiniger voor jouw situatie aanraden.