Meer en meer mensen zien het belang van een gezond binnenklimaat. Daarom vragen steeds meer mensen zich af heeft een luchtreiniger zin en is een luchtreiniger het waard? Het korte antwoord is ja, een goede luchtreiniger heeft zeker nut. Later we in dit artikel verder kijken waarom dit zo is. Het is belangrijk om een goede luchtreiniger te kiezen
Het is belangrijk om een goede luchtreiniger te kiezen
Daarom gaan we uitgebreider in op de belangrijkste aspecten, om je zo goed mogelijk te informeren over het nut van een luchtreiniger. Zodat jij uiteindelijk een geschikte luchtreiniger voor jouw situatie kan kiezen en antwoord krijg op heeft een luchtreiniger zin of niet.
Inhoudsopgave
Waarom heeft een luchtreiniger zin?
De lucht binnen is wel tot 5 keer ongezonder dan buitenlucht op dezelfde locatie. Omdat we gemiddeld wel 20 uur per dag binnen doorbrengen is een gezond binnenklimaat voor iedereen aan te raden.
Ten onrechte denkt men vaak dat een luchtreiniger vooral zin heeft als je last hebt van bijvoorbeeld allergieën of ademhalingsproblemen. Deze groep heeft inderdaad het meeste profijt van een luchtreiniger, maar gezonde lucht inademen is voor iedereen goed.
Wat doet een goede luchtreiniger?
Naast de vraag: "Heeft een luchtreiniger zin of niet?", kijken we ook naar wat een goede luchtreiniger doet. We gebruiken opzettelijk de term "goede luchtreiniger", want niet elke luchtreiniger is even effectief. Hierover later meer. Een goede luchtreiniger stoot geen schadelijke ozon uit en filtert zo efficiënt mogelijk schadelijke deeltjes uit de lucht. Veel van deze deeltjes zijn microscopisch klein en moeilijk te filteren het gaat dan om onder andere:
- fijnstof
- Pollen
- stof
- Huisstofmijten
- Virussen en bacteriën
- Schimmels en sporen
- vluchtige organische stoffen(VOS)
- Dierenharen
- Huidschilfers
- Geurtjes
- Rook
Luchtreinigers dat geen schadelijke stoffen uitstoten
Welke type luchtreinigers zijn er
Om heeft een luchtreiniger zin te beantwoorden kijken we eerst naar welke type luchtreinigers er zijn. Als je luchtreinigers zoekt kom je een hoop verschillende termen tegen zoals: HEPA-filters, ionisators, negatieve ionen, ozon of ozon vrij. Maar wat betekent dit nu allemaal. We zetten de populairste technieken voor je op een rijtje samen met de voor- en nadelen hiervan.
Ionisators
Wekken negatief geladen ionen en blazen deze de ruimte in. Door de negatieve lading worden deeltjes aangetrokken en worden ze samen te zwaar om door de lucht te zweven. Hierdoor vallen de schadelijke deeltjes naar beneden op de vloer en meubels, deze zal je daarom ook regelmatig schoon moeten maken. Bij het opwekken van de negatieve ionen komt schadelijke ozon vrij.
Voordelen
- Effectief tegen geurtjes
- onderhoudsarm
Nadelen
- stoot ozon uit
- oppervlakken moeten regelmatig gereinigd worden
Koude plasma techniek
Hierbij worden geurmoleculen afgebroken en negatieve ionen opgewekt door middel van ozonhoudende plasma. Deze techniek lijkt erg veel op die van ionisators.
Voordelen
- Effectief tegen geurtjes
- onderhoudsarm
Nadelen
- stoot ozon uit
- oppervlakken moeten regelmatig gereinigd worden
HEPA-filters
HEPA-filters gebruiken een fijn geweven netwerk waarin deeltjes tot wel 0.2 micron klein gevangen worden. Ter vergelijking: een menselijk haar is gemiddeld 400 keer dikker met 80 micron. Dit is de meest efficiënte en veilige manier van luchtreiniging. Hier komt ook geen ozon aan te pas.
Voordelen
- meest efficiënte filter techniek
- ozon vrij
Nadelen
- minder effectief tegen geurtjes
- Filter moet elke 6 tot 12 maanden vervangen worden.
UV-desinfectie
UV licht doodt bacteriën en virussen als deze hier lang genoeg door bestraald worden. Het probleem is dat in een luchtreiniger de lucht te snel langs de lamp geblazen wordt om ook echt effectief te kunnen zijn en het grootste nadeel is dat hierbij ook ozon vrij komt.
Voordelen
- onderhoudsarm
Nadelen
- stoot ozon uit
- UV licht heeft weinig tot geen effect
De gevaren van ozon
Je hebt nu al vaak ozon voorbij zien komen, maar waarom is ozon zo slecht voor je en wat zijn hier precies de gevaren van. Ozon brengt verschillende gezondheidsrisico's met zich mee en veroorzaakt diverse klachten, zelfs in lage concentraties.
Heb je al last van allergieën, long of luchtwegaandoeningen dan heb je nog eerder last van de negatieve effecten van ozon en worden je klachten erger. Ook het astmafonds adviseert om die reden alleen ozonvrije lucht filters met HEPA filters te gebruiken. Het complete advies lees je hier.
Ozon brengt onder andere de volgende klachten en gezondheidsrisico's met zich mee:
- Geïrriteerde luchtwegen en ademhalingsproblemen zijn de klachten waar je als eerste last van krijgt. Vooral als je al gevoelige luchtwegen of allergieën hebt
- Long en luchtweg schade kan zelfs blijvend zijn als je gedurende langere tijd aan te hoge ozonconcentraties wordt blootgesteld.
- Hart en vaatziektes door een lager zuurstofgehalte in je bloed heb je een vergroot risico op hart en vaatzietkes.
Fabrikanten beweren vaak ten onrechte dat deze apparaten veilig zijn en weinig of zelfs geen ozon uitstoten. Uit een onderzoek van de Nederlandse voedsel en waren authoriteit bleek dat maar liefst 96% van de geteste luchtreinigers de norm voor ozon ruimschoots overschreden. Het advies van NVWA was dan ook om dit soort luchtreinigers niet meer te gebruiken. Bekijk onze ozon vrije luchtreinigers met H14 HEPA filter.
Welke techniek werkt het beste? H14 HEPA-filters
HEPA-filters zijn de veiligste en efficiëntste manier om lucht te reinigen en te zorgen voor een gezond binnenklimaat. De efficiëntie van HEPA-filters wordt aangegeven in filterklassen. H14 is het meest efficiënt en filters 99.995% van alle deeltjes kleiner als 0.2 micron uit de lucht.
De laagste HEPA-klasse is H13 met een efficiëntie van 99.95% dat kleine verschil lijkt niet belangrijk, maar dit is het zeker wel.
- H13 HEPA per miljoen deeltjes worden er 500 niet gefilterd met 99.95% efficiëntie
- True HEPA per miljoen deeltjes worden er 300 niet gefilterd met 99.97% efficiëntie
- H14 HEPA per miljoen deeltjes worden er 50 niet gefilterd met 99.995% efficiëntie
H14 is 10 keer effectiever dan H13
Zoals je in de vorige sectie las, laat een H13 filter 10 keer meer deeltjes door dan de H14. Bij de true Hepa zijn het er 6 keer meer. Daar gaat het uiteindelijk om, want dit zijn de deeltjes die je alsnog inademt en je wilt natuurlijk niet dat dit er 10 keer zoveel zijn.
Bekijk hier onze ozon vrije luchtreinigers met H14 HEPA filter. Heeft een luchtreiniger zin of niet? Dat beantwoord dus al grotendeels die vraag.
Conclusie: Heeft een luchtreiniger zin of niet?
We hebben nu wat meer diepgang gegeven op de vraag: "Heeft een luchtreiniger zin of niet?". Is een luchtreiniger het waard? Dat is het zeker, als je goede luchtreiniger kiest. Nu weet je dat een goede luchtreiniger ozon vrij is en een H14 HEPA filter gebruikt. Zo zorg jij voor schone lucht binnen. Of je nu last hebt van bijvoorbeeld allergieën of je wilt gewoon de luchtkwaliteit verbeteren, dan heeft een luchtreiniger zeker zin.